Svetlo do pavučín

09. 02. 2007
Zdieľať

Slnko bolo odpradávna symbolom života. Pre naše zdravie je nevyhnutné. Aby sme sa mohli tešiť aj doma z prirodzeného svetla, treba najmä správne rozmiestniť a dimenzovať okná. Podkrovný priestor je z hľadiska osvetlenia prirodzeným svetlom veľmi zaujímavý. Takže ako presvetliť bývalú povalu?


Svetlo do pavučín

77926

Okná sú dôležitým prvkom stvárnenia každej miestnosti. Nie je to inak ani v podkroví. Priestor podkrovia nie je odkázaný iba na svetlo prichádzajúce zboku, ale uplatňuje sa tu aj horný a kombinovaný systém. Výber správneho okna veľmi ovplyvní výsledný efekt. Strecha je nezanedbateľnou a výraznou časťou celého domu, preto treba pri výbere okien do podkrovia vziať do úvahy aj túto skutočnosť. A to ako pri novostavbe, tak aj pri adaptácii už existujúceho podkrovia. Stavebník stojí pred otázkou: Aký typ a formu okna zvoliť? Pôvodné osvetlenie v starom podkroví je, samozrejme, nedostatočné a na príjemné bývanie by nepostačovalo. Nevraviac o tom, že by ani nezodpovedalo hygienickým požiadavkám.


Svetlo do pavučín

77928

Najjednoduchším riešením by sa mohlo zdať využiť na osvetlenie podkrovných miestností štítové steny, nie vždy sú však k dispozícii (napríklad v prípade stanovej alebo manzardovej strechy). Navyše v malých podkroviach je práve štítová stena často jedinou zvislou stenou, ku ktorej možno umiestniť vyšší nábytok. Preto medzi najčastejšie používané osvetľovacie otvory patria strešné okná alebo vikiere.

Pamiatkovo chránený objekt alebo pamiatková zóna

Stavitelia, ktorí adaptujú podkrovia v historických objektoch alebo pamiatkových zónach, majú zložitejšiu situáciu. Do hry vstupujú pamiatkari s presnými požiadavkami týkajúcimi sa tvaru, počtu a rozmiestnenia vikierov alebo strešných okien. Niekedy strešné okná výslovne zakážu, a tak investorovi nenechajú také pole pôsobnosti ako v iných prípadoch.

Ale čo v prípade, keď o naše podkrovie nemajú záujem pamiatkari? Ktorý typ okna si máme vybrať?

Strešné okná


Svetlo do pavučín

77925

Strešné okná zachovávajú bez zmeny tvar strechy. Prepúšťajú o 30 – 40 % viac svetla ako rovnako veľké vikiere a to vďaka šikmému osadeniu v ploche strechy. V lete je však nevyhnutná ochrana okna pred slnkom tieniacimi prostriedkami, ako sú žalúzie, rolety atď. Kvalita a tienenie okien majú veľký vplyv na teplotu vzduchu v interiéri. Použitie vhodného tienenia výrazným spôsobom znižuje tepelné zisky zo slnka. Tieniace doplnky (najúčinnejšie sú vonkajšie markízy) umožňujú znížiť teplotu v interiéri aj o niekoľko stupňov. V zime však strešné okná týmto spôsobom prispievajú k vyhrievaniu podkrovných priestorov. Prístupu svetla do interiéru významne pomôže správne zhotovené ostenie (spodné musí byť vertikálne a horné horizontálne). Ďalšou výhodou je, že strešnými oknami sa do podkrovia dostáva podstatne menej hluku v porovnaní s kolmými vikiermi a umožňujú aj účinnejšie vetranie.


Svetlo do pavučín

77940

Strešné okná nevyžadujú náročné nosné konštrukcie a aj ich montáž nie je taká technicky a finančne náročná ako stavba vikierov. V prípade, že požadujeme rovnomerné presvetlenie miestnosti denným svetlom, docielime ho lepšie rozmiestnením niekoľkých menších strešných okien ako jedným veľkým oknom. Veľkosť a umiestnenie strešných okien sa riadi okrem potreby prístupu svetla aj ďalšími požadovanými funkciami – obmedzeným či neobmedzeným vizuálnym kontaktom s okolím, ľahkou dostupnosťou ovládacieho mechanizmu na pohodlné otváranie, jednoduchou údržbou a pod. Podľa normy STN 73 4301 odporúčaná svetlá výška v mieste skosenia má byť 110 cm od podlahy. Podľa umiestnenia a veľkosti okna potom zvolíme spôsob jeho otvárania – výkyvné, výsuvné/výkyvné, alebo výklopné/výkyvné. Táto voľba rozhodne o využití vnútorného priestoru v najbližšom okolí strešného okna.


Svetlo do pavučín

77938

Posledným zásadným rozhodnutím je voľba materiálu. Do miestnosti s vyššou vlhkosťou (kúpeľne, kuchyne, spálne) volíme plastové okná, ktoré sú 100 % odolné proti pôsobeniu kondenzátu, pre ostatné miestnosti sú vhodné drevené aj plastové strešné okná. Obidva typy môžeme v jednom podkroví aj kombinovať, pretože zvonku nie je rozdiel viditeľný.

Pri výbere strešných okien je vhodné venovať pozornosť aj ďalším praktickým veciam. Okno by malo mať veľmi kvalitné bezpečnostné zasklenie, kvalitné kovanie, bezpečnostné prvky a celá vonkajšia okenná plocha má byť ľahko dostupná pre čistenie. Atraktívne okná vo vrcholoch striech môžeme ovládať motorom s diaľkovým ovládaním alebo ručne pomocou teleskopickej tyče. Pre každú strechu sa dnes vyrába veľké množstvo typov strešných okien, medzi ktorými si môžeme vybrať.


Svetlo do pavučín

77939

Vikiere

S týmto riešením sú spojené všetky výhody a aj nevýhody zvislých okien. Pomocou veľkých vikierov môžeme dosiahnuť aj zväčšenie priestorov v podkroví alebo zakomponovanie balkóna do pôdorysu podkrovného bytu. Vikiere podstatne zlepšujú voľnosť pohybu, a to hlavne v malých strešných miestnostiach. Na osadenie strešného vikiera nevyhnutne potrebujeme stavebné povolenie. Menšie preslnenie, ktoré nám takéto riešenie poskytuje, môžeme v letnom období chápať ako prednosť. Vikiere zabezpečujú dobrý vizuálny kontakt používateľa s exteriérom. Ide o výrazný architektonický prvok, a tak vhodným použitím môže pozdvihnúť vzhľad celého domu alebo ho, naopak, zničiť. Preto navrhnutá forma musí byť vzhľadom objekt proporčne vyvážená .

Tepelná stabilita


Svetlo do pavučín

77936

Bývanie v podkroví má svoju špecifickú atmosféru. Aby sme v podkroví zabezpečili vhodné parametre na bývanie, treba realizovať celý súbor konštrukčných opatrení. Okná sú iba jedným z nich. V každom prípade záleží na tom, na ktorú svetovú stranu sú orientované, a podľa toho navrhujeme aj ďalšie konštrukcie. Ak túto základnú podmienku nezohľadníme, nezabezpečíme ani štandardné podmienky prostredia na bývanie bežné v iných bytoch, a už vôbec nie podmienky nadštandardné.

Kategória: Okná
Tagy: strešné okno vikier
Zdieľať článok

Diskusia