Systém automatického otvárania a zatvárania okien zvyšuje komfort a šetrí energie

18. 06. 2014 Zdieľať

Inovatívne vyspelé technológie okien prinášajú množstvo výhod akými sú úspora energie, bezpečnosť, zvuková a tepelná izolácia. Okrem týchto kvalít sa čoraz väčší dôraz kladie na automatizáciu všetkých aktívnych častí domu. Spoločnosť Schüco predstavuje technológiu TipTronic špeciálne vyvinutú pre elektrické ovládanie okien. Ide o svojho času prvé kompletne mechatronické sklopno-otváravé kovanie, ktoré je možné napojiť na automatizačnú sústavu budovy. Táto technológia je vhodná rovnako pre bytový sektor, ako aj komerčné projekty.

Ovládanie, bezpečnosť a dizajn

Systém TipTronic je možné jednoducho a pohodlne obsluhovať manuálne, prostredníctvom počítača, tabletu, telefónu alebo senzora, čím obyvatelia domu získavajú maximálny komfort pri ovládaní okien. Riadenie senzorom zabezpečuje automatické otváranie a zatváranie okien potrebné pre prísun čerstvého vzduchu. Systém reaguje veľmi pružne, na odblokovanie či uzatvorenie stačí menej než sekunda. Schüco TipTronic je k dispozícii pre takmer všetky možné spôsoby otvárania. 

Z hľadiska bezpečnosti obsahuje systém TipTronic všetky bezpečnostné komponenty pre automatizované okná, ako napríklad núdzové odblokovanie pri výpadku elektrického prúdu či ochrana pred privretím (napríklad ruky). Dizajnovou prednosťou systému je, že všetky časti mechatronického kovania sú úplne skryté do rámu okna a umožňujú tak vytvárať úzke pohľadové šírky. Hladké línie okien tak zostanú neporušené. So systémom TipTronic je kompatibilná aj nová dizajnová kľučka, ktorá umožňuje jednoduché ovládanie okna pomocou zabudovaných tlačidiel. Tie regulujú sklopnú funkciu, zatiaľ čo otváravá funkcia sa ovláda otočením kľučky ako pri bežnom okne. V rámci rozšírenia funkcií je k dispozícii aj verzia kľučky s optickou signalizáciou cez zabudovaný LED panel. 


Schüco TipTronic

Schüco TipTronic
Schüco International KG

Ideálne použitie nachádza systém TipTronic pri svetlíkoch a ťažko dostupných oknách a taktiež napríklad v zariadeniach pre telesne postihnutých, či dôchodcov. 

Možnosti energeticky významných úspor sa skrývajú hlavne v riadenom vetraní v zimnom období a v letnom období cez takzvané nočné vychladenie.


Schüco TipTronic

Schüco TipTronic
Schüco International KG

Bezdrôtová modernizácia budov

Schüco TipTronic je taktiež možné integrovať do systému Schüco Wireless Control System (WCS), ktorý zabezpečuje inteligentné riadenie objektov bez použitia kabeláže. Automatizovaným ovládaním jednotlivých komponentov a funkcií dochádza k možnosti ich centrálneho ovládania a taktiež k výrazným úsporám energií.

„Automatizovaný riadiaci systém ponúka množstvo výhod ako napríklad automatické a pritom energeticky efektívne prirodzené vetranie, tienenie koordinované s vonkajšou klímou, automatické vnútorné osvetlenie alebo vykurovanie a klimatizáciu,“ uviedol Peter Škvaril, vedúci organizačnej zložky spoločnosti Schüco International KG na Slovensku.


Schüco TipTronic

Schüco TipTronic
Schüco International KG

 

Viac informácií na www.schueco.sk.

Kategória: Okná
Zdieľať článok