Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad

27. 03. 2018 Zdieľať

Jar je predo dvermi, prichádza čas na veľké upratovanie. Popri vysávaní, utieraní prachu, vyhadzovaniu nepotrebných vecí či leštení zrkadiel by ste nemali zabudnúť ani na okná. Aby vám vo výhľade nebránili šmuhy, odtlačky prstov či iné nečistoty.

Plastové okná znižujú energetickú náročnosť stavieb a v porovnaní s drevenými vyžadujú nenáročnú údržbu. Napriek tomu, že sa nemusia každých päť rokov brúsiť a lakovať, zaslúžia si raz až dvakrát ročne aspoň základnú starostlivosť. Iba tak budú dobre brániť únikom tepla, a tým šetriť váš rodinný rozpočet. 


Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad

Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad
Inoutic

Rámy ako prvé

Umývanie okien nepatrí medzi obľúbené domáce práce. Našťastie je to činnosť, ktorú vykonávame priemerne asi dvakrát až trikrát do roka. Odborníci na upratovanie odporúčajú umyť ako prvé rámy. „Ak máte nové okná, strhnite z nich najskôr ochranné pásky. Urobte tak ale  najneskôr do jedného mesiaca od montáže. Zvyšky malty či maľby po stavebnej činnosti je nutné odstrániť z okien veľmi opatrne,“ vysvetľuje Petr Sýs, technický manažér spoločnosti Inoutic.

V žiadnom prípade ich neodstraňujte za sucha, ale s výdatnou dávkou vody a s malou dávkou tekutého umývacieho prostriedku. Nezabudnite rámy umyť hlavne z vonkajšej strany. Peľ, prach a iné nečistoty, ktoré lietajú vzduchom, sa zachytávajú na povrchu. Čím dlhšie ich tam necháte, tým pracnejšie bude ich odstránenie.


Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad

Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad
Inoutic

Čo použiť na čistenie rámov

K čišteniu rámov použite to, čím väčšinou upratujete v domácnosti. Niekomu se osvedčil prostriedok na umývanie riadu zriedený vodou, inému univerzálne či špeciálne saponáty. V každom prípade nepoužívajte abrazívne prostriedky (prostriedky s drsnou štruktúrou), riedidlá alebo benzín, ale ani drôtenky alebo čokoľvek, čo by mohlo poškriabať povrch rámov. Na obzvlášť odolné nečistoty si zaobstarajte špeciálne čističe, ktoré možno kúpiť u dodávateľa okien. 


Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad

Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad
Inoutic

Leštenie skiel

Po vyčistení rámu, prejdite k čisteniu skiel. Opäť začnite z vonkajšej strany a následne prejdite k lešteniu okien zvnútra. Použite prípravok určený na sklá, pričom optimálnou voľbou na leštenie skiel je utierka z mikrovlákien. Obyčajné noviny sa už neodporúčajú, pretože dnešné okná majú aplikované povrchové úpravy, ktoré môže papier v dôsledku svojej tvrdosti znehodnotiť. 

Nezabudnite na kľučky, tesnenie ani kanáliky

Počas každoročnej údržby okien dotianite uvoľnené kľučky a úchyty. Nie je to nič zložité; nadvihnite kryt pod kľučkou a otočte ho do vodorovnej polohy. Tak sa dostanete k skrutkám, ktoré utiahnite. Rovnako nezabudnite na kovanie, ktoré raz ročne premastite olejom, aby neztuhlo. „Každý polrok doprajte výživnú kúru aj tesneniu v ráme, a to špeciálnymi prípravkami, napr. silikónovým olejom. Spomalíte tak proces prirodzeného starnutia. Tesnenie zostane dlhšie pružné a bude spoľahlivo plniť svoju funkciu,“ dopĺňa Petr Sýs.

V prípade, že je tesnenie už poškodené, vymeňte ho čo najskôr. Nové tesnenie vám dodá váš predajca okien. Pozor, každé okno má iné tesnenie, je treba vyberať podľa profilového systému okna. 


Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad

Umyte si okná, aby ste mali dobrý výhľad
Inoutic

Okenný systém bez kompromisov

S rastúcimi cenami za energie hľadá každý z nás cesty, ako ušetriť. Správný výber kvalitných plastových okien dokáže znížiť náklady na vykurovanie domácnosti. Výhodný pomer cena/výkon ponúka okenný systém Eforte od spoločnosti Inoutic. Profily zo vstavanou hĺbkou 84 mm, štandardnou oceľovou výstuhou a bez prídavných izolačných prvkov dosahujú jedinečné hodnoty súčiniteľa prestupu tepla rámom Uf = 0,95 W/m2K, takže okná ľahko splnia požiadavky nízkoenergetického alebo pasívneho bývania. Nová technológia lepenia zasklenia umožňuje vyrobiť na prianie okná s výškou až 2,6 m a do rámu možno použiť i obzvlášť silné, bezpečnostné a izolačné sklo široké až 56 mm. Na výber je množstvo farieb a dekorov podľa individuálnych prianí, v rovnakej širokej palete farieb sa ponúkajú aj hliníkové kryty, ktoré dajú oknám celkom nový rozmer. Ich výhodou je potom prakticky neobmedzená možnosť voľby farebného odtieňa.

ZDROJ: PR článok spoločnosti Inoutic / Deceuninck, spol. s r.o.

Kategória: Okná
Tagy: plastové okná
Zdieľať článok