Okná, ktoré Vás ochránia

13. 09. 2007
Zdieľať

Moderné okná pomáhajú chrániť zdravie a majetok. Istota, pocit bezpečnosti pre seba a svojich najbližších. To sú hodnoty, ktoré patria aj pri stavbe rodinného domu či jeho rekonštrukcii medzi najdôležitejšie.




— Komerčná prezentácia spoločnosti Kalypso —

Okná môžu byť, v závislosti na ich kvalite a parametroch, verným strážcom alebo naopak rizikovým faktorom. V tejto súvislosti sú pri výbere nových okien dôležité dve otázky:



  • Ktoré benefity v oblasti bezpečnosti mi môžu moderné okná ponúknuť?


  • Ktoré parametre okien si mám pre získanie týchto benefitov všímať?

Okno, ktoré po rozbití neporaní

Ak do bežného skla narazí kameň alebo lopta, roztriešti sa a padajúce úlomky sú rizikom pre všetko živé v okolí. Riziko je ešte väčšie pri sklenených plochách, ktoré sa nachádzajú nad hlavou – napríklad zimné záhrady alebo hliníkové fasády. Strach o deti hrajúce sa v blízkosti okna však nemusíte mať vtedy, keď je sklo odolné proti rozbitiu.

Technicky je to zabezpečené tak, že bezpečnostné sklo sa skladá z dvoch tabuľových skiel, ktoré sú spojené do jedného celku za pomoci špeciálnej bezfarebnej a priehľadnej fólie s veľmi vysokou mierou odolnosti voči pretrhnutiu. Táto fólia udrží sklo pohromade aj v prípade silného poškodenia a zabraňuje tomu, aby črepiny z rozbitého skla popadali na zem a spôsobili nepríjemné zranenia.


Okno, ktoré pri chybnej manipulácii nevypadne

Pokiaľ okno nie je vybavené poistkou a dôjde k jeho chybnému otvoreniu, ostane visieť len na jednom pánte. Ten môže pod váhou okna povoliť a celé okno spadnúť. Riziko takejto situácie je zvýšené najmä vtedy, keď s oknom manipulujú deti alebo starší ľudia.

Preto Vám odporúčame, aby ste sa pri kúpe okien vždy uistili, že sú poistkou proti chybnej manipulácii vybavené. Tá zabraňuje chybnému otočeniu kľučky a tým pádom vyskočeniu okna z pántov a súčasne zdvihne krídlo pri jeho zatváraní bez vynaloženia veľkej námahy do správnej polohy.










Okno môže mať 3 polohy:
A) Otvorené
B) Sklopené
C) Otvorené a sklopené zároveň = Poloha zavinená chybnou manipuláciou. Takejto polohe sa dá zabrániť použitím poistky proti chybnej manipulácii


Okná, ktoré Vás ochránia

110775


Okná, ktoré Vás ochránia

110776


Okná, ktoré Vás ochránia

110777



Okno, ktoré chráni deti

Deti sú zvedavé, čo je skvelé a väčšinou nás to teší. Zvedavosť však môže v prípade otvorenia okna dieťaťom skončiť tragédiou. Aj na to je pri moderných oknách myslené a kvalitný výrobca môže Vaše nové okná vybaviť uzamykateľnou kľučkou. Kľučka obsahuje zámok, ktorý zabráni akejkoľvek manipulácii s oknom. Ak máte malé deti, určite sa nezabudnite na detskú poistku opýtať.

Okno, ktoré nevykopne ani majster kickboxu

Jednou z alternatív, ako sa môže zlodej dostať do Vášho domu, je vylomenie alebo vykopnutie okna. Jeho pokus však skončí stratou sebavedomia v prípade, že Vaše okná budú vybavené celoobvodovým kovaním, ktorého súčasťou budú aj tzv. bezpečnostné hríbiky. Celoobvodové kovanie zabezpečí dokonalú priliehavosť krídla okna k jeho rámu, čo má za následok, že cez okno neprefukuje ani pri silných nárazoch vetra.

Na druhej strane, bezpečnostné hríbiky zabránia zlodejovi vylomiť alebo vypáčiť okno. Ide o súčasť kovania, ktorá sa zasúva do protikusu v ráme okna a zabraňuje tým jeho vylomeniu alebo vypáčeniu.


Okno, ktoré je otvorené aj keď je zavreté

Otvorené okná, najmä na prízemí, sú lákadlom pre nezvaných návštevníkov. Existuje však riešenie, ktoré umožňuje cirkuláciu vzduchu, teda vetranie, aj pri zatvorenom okne. Týmto riešením je takzvaný privetrávač. Ten zabezpečí, že do miestnosti sa za hodinu dostane až 5 m3 čerstvého vzduchu.

A čo v zime? Nebudem za svoje peniaze vykurovať ulicu? Nie, pretože privetrávačom prúdi vzduch len zvonku dnu, nie naopak. Navyše, privádzaný vzduch sa v ráme okna otepľuje.

Text:
Tomáš Lašček, KALYPSO, spol. s r. o.
www.matporiadneokno.sk
infolinka 02/16 123

Kategória: Okná
Tagy: kalypso
Zdieľať článok

Diskusia