Cleaning condensate on a plasic framed window

Aký problém signalizujú zarosené okná a ako ho riešiť?

30. 01. 2020
Zdieľať

Rosia sa vám okná v byte? Alebo ste si si všimli už čierne škvrny v kútoch pri oknách? Nie je to dobrý signál.

Existuje viacero dôvodov tohto neestetického, ale najmä nebezpečného stavu. Žiaľ, neraz to je neodborne riešené tesnenie na oknách, obzvlášť, ak ide o staršie alebo nekvalitné rámy a výplne. Ešte častejšie však privysoká vlhkosť v interiéri.

Niektorí domáci majstri v snahe predĺžiť životnosť starých alebo nekvalitných rámov a výplní siahajú po laickom riešení – jednoducho sa snažia okno čo najviac zaizolovať. V miestnostiach so zvýšenou vlhkosťou (kuchyne, kúpeľne), ale aj vo všeobecne vlhkých bytoch či domoch, sa potom začnú rosiť okná. Ak máte staré alebo nekvalitné okná je jediným vhodným riešením ich výmena.

Rosenie plastových okien
iStock.com

Odborníci vám potvrdia, že aj okno musí „dýchať“. Kvalitné moderné okná zabezpečujú dostatočný komfort a minimalizujú riziko vzniku nebezpečnej čiernej plesne a iných patogénov. Samozrejme, nezabránia problému s vysokou vlhkosťou v interiéri.

Zarosené okná sú varovným signálom

Problém však môže spočívať vo vysokej vlhkosti v interiéri. Zarosenie okien môžete pozorovať napríklad aj vtedy, ak v miestnosti sušíte vypranú bielizeň a máte zatvorené okná. Vlhkosť je nebezpečná nielen kvôli potenciálu zdraviu škodlivých plesní, ale spôsobí tiež závažné problémy na samotnej stavbe, ktoré sú dlho skryté a ich riešenie je nákladné.

Rosenie plastových okien
iStock.com

Spôsobujú kondenzáciu vodnej pary okná?

Samotné okná nespôsobujú zarosenie a kondenzáciu. Sú však často prvým miestom, ktoré poukáže na problémy s vlhkosťou. K zaroseniu okien najčastejšie dochádza v chladnom počasí, keď sa teplý vlhký vzduch dostane do kontaktu so studeným povrchom – v tomto prípade so studeným sklom okna. Okná sú najchladnejšie povrchy v interiéri, preto sa zarosenie prejaví práve tam.

Rosenie plastových okien
iStock.com

Náš tip

* Ak máte dvojsklo či trojsklo, predtým, ako zavoláte servis, urobte jednoduchý test. Prstom prejdite miestom, kde sa vytvára kondenzácia. Ak váš prst zvlhne a zanechá stopu, máte istotu, že k zaroseniu okien dochádza z dôvodu nadmernej vlhkosti v miestnosti.

* Ak je zarosené viac ako jedno okno, je veľmi nepravdepodobné, že všetky majú zlé tesnenia. Opäť je pravdepodobne problém vo vnútornej vlhkosti.

Čo spôsobuje vlhkosť v interiéri?

Najčastejšou príčinou vlhkosti vzduchu v interiéri je každodenný život. Umývanie sa, sprcha, varenie, umývanie riadu, pranie a sušenie bielizne, upratovanie a dýchanie zvyšujú vlhkosť vzduchu v domácnosti. Dnešné energeticky efektívne a dobre izolované domy pomáhajú síce udržiavať nízke náklady na vykurovanie, ale niekedy blokujú vstup vonkajšieho vzduchu do našich domovov a zabraňujú prenikaniu vlhkosti do vonkajšieho prostredia. Výsledkom je vysoká vlhkosť v interiéri. Zvážte použitie odvlhčovača, vetrajte, poraďte sa s odborníkom.

Podrobnejšie informácie nájdete aj v článku:

Trápia vás zarosené okná? Koho je to vina?

Sabína Zavarská

Zdroj: greatlakeswindow.com

Foto: istockphoto.com

Kategória: Okná
Tagy: plastové okná
Zdieľať článok
Prečo sa vám rosia okná a ako ich pred zimou nastaviť, aby ste ušetrili na vykurovaníUrob si sám

Prečo sa vám rosia okná a ako ich pred zimou nastaviť, aby ste ušetrili na vykurovaní

Na rez týchto 10 okrasných rastlín už dlho nečakajte! Poradíme, ako ich správne zrezaťZáhrada

Na rez týchto 10 okrasných rastlín už dlho nečakajte! Poradíme, ako ich správne zrezať

Ako vyriešiť slnečnú predzáhradku, v ktorej je trativod a šachta? Toto poradil Martin ČurdaZáhrada

Ako vyriešiť slnečnú predzáhradku, v ktorej je trativod a šachta? Toto poradil Martin Čurda

Povala sa premenila na štýlový penthouseDom z tehly

Povala sa premenila na štýlový penthouse

Diskusia