29. 01. 2008
Zdieľať

Najstarší materiál používaný na výrobu okien je drevo. V stavebníctve je drevo veľmi obľúbené pre svoju prirodzenú štruktúru a farebnosť. Vytvára tak veľmi príjemné prostredie spojené s prírodou a dodáva interiéru pocit pohody. Drevo na výrobu okien má viacero výhod. Je to ľahký materiál, ktorý sa dá jednoducho opracovať do akejkoľvek podoby a má veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Nevýhodou je, že pri zvýšenej vlhkosti podlieha hnilobe a môžu ho napadnúť škodcovia.

Medzi najkvalitnejšie dreviny používané na výrobu okenných profilov patrí smrek, borovica, smrekovec a dub. Borovicové drevo sa využíva najviac, pretože vďaka vysokému obsahu živice má dlhú životnosť a dobre odoláva poveternostným vplyvom. Výrobcovia ponúkajú okná aj z exotických drevín (mahagón, meranti, oregonská pínia). Na trhu však majú malý podiel. Drevené okná majú dlhú tradíciu a od svojho vzniku prešli rozmanitým vývojom. V minulosti drevárske závody vyrábali veľmi jednoduché okenné konštrukcie, ktoré mali z hľadiska funkčnosti veľa nedostatkov. Tradičné konštrukcie a spracovanie dreva sa postupne vylepšovali a vyvíjali až do dnešnej podoby. V súčasnosti sa vyrábajú kvalitné okná, ktoré zodpovedajú dnešným požiadavkám na tepelnú i zvukovú izoláciu a tesniacu schopnosť. Pre zákazníka sú tieto vlastnosti najdôležitejšie, pretože vďaka nim sa znižujú tepelné straty, a tak sa ušetria náklady na kúrenie.

Ochrana drevených okien

Prvky drevených okien si v porovnaní s inými výrobkami vyžadujú zvýšenú starostlivosť. Dlhú životnosť, kvalitu, stále rozmery a estetický vzhľad drevených okien možno dosiahnuť len vhodnou povrchovou úpravou. Drevené okná sú chránené kvalitnými ekologickými nátermi, ktoré zabezpečujú konštrukciu pred vodou, krupobitím a UV žiarením. Pred samotnou aplikáciou náteru sa povrch drevených okien niekoľkokrát prebrúsi, až potom sa môže nanášať náter. Povrchová úprava sa skladá z niekoľkých vrstiev. Na vybrúsené drevo sa nanáša základná vrstva, najčastejšie máčaním alebo striekaním impregnačného náteru, ktorý chráni drevo pred plesňou a hnilobou. Samotný základ však nie je odolný proti vode a vlhkosti, preto sa nanášajú ešte ďalšie vrstvy. Medzivrstvu tvorí bezfarebný krycí náter.

Hlavnou ochranou je najvrchnejšia vrstva – hrubovrstvová glazúra, ktorá zabezpečuje výbornú odolnosť proti poveternostným vplyvom. Ochranné nátery, krycie laky a farby sa pred použitím riedia vodou. Zachovávajú drevo prirodzene krásne a zabraňujú jeho zosiveniu. Nátery si môžeme vybrať zo širokej škály farebných odtieňov. Farebné vyhotovenie by malo korešpondovať s celkovou architektúrou vašej stavby. Slnečné žiarenie zohrieva povrch okenných rámov na vyššie teploty a konštrukcia sa tak viac namáha. Tieto skutočnosti by sme mali brať do úvahy pri výbere konkrétnej farby. Ak sa ju po čase rozhodnete zmeniť, starý náter sa nemusí odstraňovať, povrch rámu sa iba očistí a natrie novou farbou. Povrchová úprava si vyžaduje priebežnú kontrolu a pravidelne sa musí obnovovať. Približne každých 10 rokov by sa mali vykonávať ochranné renovačné nátery. Pri dôkladnej starostlivosti dosahujú drevené okná životnosť niekoľko desaťročí.

Konštrukcia

Klasické konštrukčné riešenia dvojitých alebo zdvojených okien v súčasnosti nahradili už bežne používané drevené okná, takzvané eurookná. Základom eurookien sú eurohranoly, ktoré tvoria tri navzájom plošne zlepené vrstvy dreva. Spracovanie okna z lamelových profilov podľa nových technologických postupov sa zakladá na vrstvení dreva, lisovaní a spájaní jednotlivých eurohranolov. Na spájanie sa používajú len špeciálne lepidlá, ktorých kvalita by sa tiež nemala podceniť. Okenné profily môžu byť teda z masívu alebo z lepených lamiel. Drevo musí byť dôkladne vysušené a bez kazov. Predpokladom kvality je prirodzená vlhkosť dreva, ktorá nesmie prekročiť 12 %. Vodorovné profily (krídlové a osadzovacie rámy) treba vyhotoviť v určitom sklone, aby voda čo najrýchlejšie odtiekla.

Hrany profilov sa zaobľujú, pretože na ostrých hranách sa môže ochranný náter rýchlo poškodiť (napríklad odlupovanie náteru) a vlhkosť začne prenikať do dreveného rámu. Spoje vodorovných a zvislých prvkov treba spojiť dostatočnou vrstvou kvalitného lepu tak, aby sa zabezpečila požadovaná tesniaca schopnosť a zároveň aj prirodzené vetranie. Výhodou drevených konštrukcií je možnosť výroby mnohých typov profilov s rôznymi rozmermi. Čím je hrúbka okenného rámu väčšia, tým sa dosiahnu lepšie tepelnotechnické parametre a vyššia pevnosť rámu. Na trh prichádzajú nové profily, v ktorých sa kombinuje drevo s hliníkovými alebo plastovými prvkami. Vzájomne sa tu dopĺňajú dobré vlastnosti jednotlivých materiálov. Nosnú konštrukciu tvorí drevený profil, ktorý je chránený z vonkajšej strany hliníkovým profilom. Ten chráni drevo pred poveternostnými vplyvmi a odstraňuje problémy s údržbou náteru drevených rámov. Do miestnosti so zvýšenou vlhkosťou je lepšie vybrať drevenú konštrukciu s plastovou povrchovou úpravou. V súčasnosti je veľmi zaujímavá výstavba pasívnych domov, pri ktorých sa kladú veľmi vysoké nároky na konštrukcie okien – okná musia mať veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti.












Drevo a okná

131461


Drevo a okná

131462


Drevo a okná

131463


Drevo a okná

131464

Nový tvar vlysov a tesniaci systém s tesnením v dvoch rovinách, ktorý zlepšuje zvukovoizolačné a tepelnotechnické vlastnosti stykov medzi krídlom a rámom

Zasklenie

Tepelnoizolačné vlastnosti závisia najmä od zasklenia. Okná môžu byť s jednoduchým zasklením alebo s viacnásobným izolačným sklom. Izolačné dvojsklo, prípadne trojsklo, sa vyhotovuje pomocou zasklievacích líšt, tesniacich profilov a silikónových tmelov. Najčastejšie sa používa sklo z dvoch sklenených tabúľ. Medzera medzi nimi je vyplnená vzduchom alebo plynom (napríklad argónom). Použitím izolačného dvojskla sa zabraňuje úniku tepla, obmedzuje sa rosenie skiel, čím sa výrazne znižujú náklady na vykurovanie. Bežné drevené okná majú spoj okenného rámu a krídla zabezpečený väčšinou len stredovým tesnením zabudovaným v jednej úrovni po celom obvode. Moderné okná už majú dve tesnenia na exteriérovej a interiérovej strane. Dvojité tesnenie dokonale ochráni interiér pred dažďovou vodou a zabraňuje úniku tepla. Aby sme dosiahli príjemnú klímu v miestnosti, musí sa utesnenie vyhotoviť tak, aby sa zabezpečila prirodzená výmena vzduchu.


Drevo a okná

131460

Na odvedenie vody, ktorá sa dostala do konštrukcie okna, je na vonkajšej strane vytvorená vzduchová medzera s odvodňovacími otvormi. K dolnému rámu okna sa priskrutkujú odvodňovacie lišty a tie odvádzajú zrážkovú vodu. Odvodňovacie otvory chráni proti pôsobeniu vetra a vlhkosti odkvapnica, ktorá sa nachádza po celej šírke okna. Odkvapnice sú z hliníkového plechu. Zabraňujú zatekaniu, roseniu a následnému vzniku plesní. Napriek tomu, že drevené okná nepatria medzi najlacnejšie okenné profily, veľa zákazníkov sa rozhodne práve pre ne, pretože sú kvalitné, pôsobia veľmi elegantne a vytvárajú harmonickú atmosféru bývania. Na výber konštrukcie okna práve z dreva je veľa dôvodov. Mohli by sme hovoriť ešte o ďalších pozitívach tohto materiálu. Skutočnosťou však ostáva, že je to jediný prírodou vytvorený produkt s možnosťou recyklácie. Výrobcovia sa stále usilujú zlepšovať vlastnosti drevených okien a vďaka ich ustavičnej modernizácii je výroba týchto okien zaručená aj v budúcnosti.

Kategória: Okná
Tagy: drevené okná
Zdieľať článok

Diskusia