Hliník do okna zakliaty

14. 07. 2009
Zdieľať

Okná sú významným architektonickým prvkom domu a výber materiálu je subjektívnou záležitosťou vkusu majiteľov. Popri bezpečnosti a funkčnosti je dôležité zvážiť aj estetické nároky.


Hliník do okna zakliaty

207812
Daniel Veselský

Výhody a nevýhody

Hliník pôsobí elegantne. Svojimi čistými líniami sa hlási k modernej architektúre a dobre ladí aj s extravagantným štýlom interiéru a exteriéru. Jeho prednosťou je pevnosť, odolnosť a nízka hmotnosť. Hliníkové systémy majú vo všeobecnosti výbornú stabilitu a variabilitu, čím získavajú v stavebníctve čoraz väčšiu popularitu. Disponujú aj ľahkou opracovateľnosťou. Spracovanie hliníka je však energeticky a finančne náročné. Bežný spotrebiteľ nie vždy využije jeho vysokú úžitkovú hodnotu. Tá je na mieste najmä v domoch s veľkými sklenenými plochami namáhanými tlakom vetra a slnkom. Z hliníkových profilov sa bežne vyrábajú otváravé, otváravo-sklopné, posuvné, posuvno-sklopné okná a skladacie systémy. Hojne sa využívajú najmä tam, kde sú potrebné veľkoplošné okná a štandardné pevné zasklenia až do štvormetrových výšok a desaťmetrových šírok. Hliník má prirodzene dlhú životnosť. Výrobcovia okenných systémov ponúkajú rozmanité modely s mimoriadne bohatou farebnou škálou. Oxidáciou vyrábajú mnohé odtiene sivej, hnedej, zlatej a čiernej. Ostatné farby sa dosahujú lakovaním a práškovaním. Výnimkou nie sú ani atraktívne hliníkové okná, ktoré majú inú farbu v interiéri a inú v exteriéri. Bežná povrchová úprava takýchto okien účinne zabraňuje korózii a ich údržba je jednoduchá. Za nevýhodu hliníkových okien možno považovať ich vysoký súčiniteľ tepelnej vodivosti.


Hliník do okna zakliaty

207811

Vlastnosti hliníkových okien

Hliníkové okenné krídla zvyčajne majú subtílne rámy, ktoré podporujú väčší prienik svetla. Prirodzené svetlo je pre ľudský organizmus nesmierne dôležité. Zabezpečiť ho v dostatočnej miere je jedna z hlavných úloh okien v dome. Ak plocha okien v konkrétnej miestnosti tvorí minimálne desatinu alebo osminu podlahovej plochy, prienik denného svetla do obydlia je vyhovujúci. Ďalší vizuálny faktor, ktorý má okno sprostredkovať, je prirodzený kontakt interiéru s exteriérom. Sklo tvorí viac ako 80 % z celkovej okennej plochy, preto väčšinovo ovplyvňuje vlastnosti a kvalitu okna ako celku. Sklená výplň môže byť jednoduchá, izolačná, bezpečnostná, absorpčná, reflexná, ornamentálna, samočistiaca a podobne. Každý druh skla je v niečom iný, preto výber starostlivo podriaďte vlastným požiadavkám a potrebám. Pri kúpe sa však orientujte aj na hodnotu svetelnej priepustnosti (TL), ktorá udáva percento prieniku denného svetla. Čím je hodnota TL vyššia, tým lepšia je svetelná priepustnosť konkrétneho skla, čo je dôležitý ukazovateľ akosti. Ďalšie dva významné faktory pri posudzovaní kvality skiel sú tepelná a zvuková izolácia. Tepelnoizolačná schopnosť skla je definovaná súčiniteľom prechodu tepla zasklením Ug. Čím je hodnota prechodu tepla zasklením nižšia, tým nižšia je i strata tepla. Tento aspekt okien sa pri výbere často podceňuje, čo zbytočne zvyšuje finančné náklady na vykurovanie a znižuje kladnú energetickú bilanciu domu. Podobne je to i so zvukovoizolačnou schopnosťou skla. Podľa akustických vlastností sú okná zoradené do siedmich tried, pričom tá posledná dosahuje najvyššiu kvalitu. Bežne sa vyskytujúce okná na trhu majú koeficient tlmenia hluku od 30 do 48 decibelov, čo zodpovedá intervalu druhej triedy. Ak sú však pre vás zvukovoizolačné vlastnosti dôležité, orientujte sa na okná so zasklením tlmiacim zvuk, začlenené do tretej triedy a vyššie.


 

Vodotesnosť a vzduchotesnosť sú prirodzené požiadavky na kvalitné hliníkové okno. V systéme slovenských technických noriem sú už zakomponované i mnohé európske normy, ktoré zabezpečujú jednotnú metodiku merania vlastností okien, štandardizujú výpočtové postupy hodnotenia a sledujú dôležité pohodové parametre. Výrobcovia sú v praxi povinní rešpektovať všetky stanovené technické predpisy a vyhlášky. V zmysle platných noriem musia mať certifikáty alebo vyhlásenia o zhode s predpismi.  


Hliník do okna zakliaty

207813
Daniel Veselský

Druhy zasklenia

Jednoduché zasklenie jednou tabuľou nespĺňa základné požiadavky tepelnej a zvukovej ochrany a v súčasnosti je do moderných okien nepoužiteľné. Naopak, často používané je klasické izolačné dvojsklo alebo trojsklo, ktoré tvorí viacero tabúľ a priestory medzi nimi sú hermeticky uzatvorené. Najčastejšie ich vypĺňa suchý vzduch alebo inertný plyn, obvykle argón alebo kryptón. Do kovových okien sa všeobecne odporúča tlakové zasklenie. Tabule skla dostanete v rôznych hrúbkach, od 4 do 36 mm. Ak je na vnútornú stranu vonkajšieho skla navyše nanesená tenká vrstva ušľachtilého kovu, takáto tabuľa je schopná odrážať tepelné žiarenie a nedovolí mu uniknúť von z interiéru. Tieto sklá rovnako nazývame izolačné, ale s nízkou emisivitou. Ďalšie izolačné sklá, sklá novej generácie, sú významné tým, že blokujú až 99 % UV žiarenia a redukujú až 75 % hluku v interiéri. Zabezpečuje to polyesterová fólia, pokrytá vrstvami oxidov kovov. Tieto „tepelné zrkadlá“ môžu byť použité do všetkých druhov rámov. Absorpčné a reflexné sklá sú špeciálne v tom, že sú schopné odbúravať nepriaznivé vplyvy nadmerného slnečného žiarenia. Sklá s protislnečnou ochranou sú obvykle strieborného, kovového, zlatého, sivého, bronzového, zeleného alebo modrého sfarbenia, čo mnohí považujú i z estetického hľadiska za výhodu dizajnu. Inštalujú sa namiesto prvej tabule izolačného dvojskla alebo trojskla. Proti rozbitiu alebo násilnému vniknutiu do budovy cez okno sa odporúča bezpečnostné sklo. Vysokoúčinné sú tvrdené, resp. kalené sklá, ktoré majú 4- až 10-násobne zvýšenú pevnosť. Na miestach, kde nie je potrebná priehľadnosť, je vhodné i drôtené sklo. Najjednoduchším a najlacnejším riešením je však použitie bezpečnostnej fólie. Samolepiaca fólia sa prilepí na vnútornú stranu okna, aby pri rozbití skla zadržala úlomky a zabránila vytvoreniu črepín. Pod samotnú fóliu je možné, navyše, umiestniť elektrické drôty, ktoré pri narušení skla vyvolajú poplach.
 

Príslušenstvo okna

Medzi príslušenstvo všetkých okien, teda aj hliníkových, patria tesnenia, kovania a parapetné dosky. V praxi sa najčastejšie stretávame s takzvaným dvojstupňovým tesnením. Prvé tesnenie slúži ako dažďová zábrana, ktorá zamedzuje prenikaniu vody do okna. Druhé je vetrová prekážka vo forme tesniacich profilov umiestnených za dažďovou prekážkou. Celoobvodové kovanie okien zabezpečuje manipuláciu s nimi, ale aj stabilitu okenného krídla v ráme. Okrem toho umožňuje rôzne režimy vetrania. Bežná šírka parapetných dosiek sa pohybuje od 150 do 600 mm, no pri dlhších treba zabezpečiť dilatáciu. Hlavnou funkciou vonkajšieho parapetu je odvod vody pred fasádu tak, aby murivo nevlhlo. Preto musí presahovať minimálne 4 cm nad fasádu.
 

Zo zdravotného a hygienického hľadiska je podstatný dostatok svetla v interiéri. Za posledné desaťročia sa plocha okien zväčšuje so zreteľom na správne a účelné stanovenie ich rozmerov. Ak chcete vedieť, či vaša domácnosť v tomto smere zodpovedá zdraviu prospešným kritériám, zistíte to jednoduchým spôsobom. Optimálne presvetlenie priestoru je zabezpečené vtedy, keď slnečné lúče denne najmenej jednu hodinu priamo osvetľujú miestnosť. Pri samotnej výstavbe treba dbať aj na správne umiestnenie okien, najmä z bezpečnostných dôvodov, ako aj z dôvodu zamedzenia zbytočných strát tepla z interiéru. Dôležité dodržať dve základné pravidlá: okná majú byť umiestnené čo najvyššie pod stropom a parapet okna by nemal byť nižšie ako 90 cm od podlahy.

 

Článok bol uverejnený v publikácii Všetko o stavbe domu, JAGA GROUP 2009.

 

Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: hliníkové okná okná
Zdieľať článok

Diskusia