19. 07. 2005
Zdieľať

Na rozdiel od otvoreného balkóna lodžia plní aj obytnú funkciu. Aj preto sa lodžie často zasklievajú. Táto úprava však vyžaduje súhlas majiteľa domu a stavebného úradu. Niekedy stačí ohlásenie, inokedy sa vyžaduje stavebné povolenie. Jednotný výklad neexistuje, ale stále častejšie sa presadzuje zásada, že ten, kto v dome príde so zasklením prvý, rozhodne, aký systém sa povolí ostatným nájomníkom. Preto je jeho výber veľmi dôležitý, nie všetky firmy totiž zaručujú technickú kvalitu.

Príslušné atesty by si mal zákazník vyžiadať vopred. Niektorí majitelia domov povoľujú len “horizontálne” zasklenie, čo znamená, že sa pre túto úpravu musia rozhodnúť všetci obyvatelia na jednom podlaží.
V byte so zasklením sa znížia hluk i prašnosť, ale predovšetkým sa obmedzí únik tepla. Náklady na zasklenie sa na úsporách za teplo majiteľom vrátia maximálne do desiatich rokov. Dôležité je zvýšiť bezpečnosť, hlavne v bytoch na prvých dvoch podlažiach a na poslednom poschodí.


Bez dostatočného vetrania sa v byte môžu vytvoriť plesne. Ak sa lodžia dostatočne neotvára, v horúcom lete môže vzniknúť skleníkový efekt, keď je na lodžii vyššia teplota ako vonku. Obmedzí sa aj vetranie vnútri v byte, čím sa v byte vytvoria podmienky na vznik plesní. Problém s vetraním bytu sa však objavuje počas celého roka. V takom prípade vetrať znamená nielen otvoriť lodžiu i okná bytu, ale dopriať si jednoducho prievan. Odborníci odporúčajú krížové vetranie, teda prúdenie vzduchu. Inak sa priestory zaparia, okná sa začnú rosiť a objaví sa pleseň. Špecializované firmy ponúkajú infiltráciu, preto sa nemusíme obávať problémov, ktoré však niekedy vzniknú pri necertifikovaných výrobkoch. Pri bezrámových systémoch je medzi jednotlivými oknami niekoľkomilimetrová medzera. Niektoré firmy ponúkajú ako doplnok krycie lišty, ktoré tieto trhliny utesnia. Ak majiteľ nebude vetrať iným spôsobom, je to prvý krok k vzniku plesní.
Rámové systémy majú medzi tabuľami tesniace kefky, ale napriek tomu vetrajú. Stačí, ak majiteľ zasklené krídla úplne nedovrie a nechá milimetrovú škáru. Pri úplnom zatvorení sa vetranie len obmedzí, pretože vzduch prúdi priestorom medzi krídlom a koľajnicou a cez odvodňovací kanálik. Napriek tomu je v horúcich letných dňoch dôležité, aby sa vetralo oveľa viac, neškodí ani prievan.

Výhody zasklenia lodžie

  • zníženie úniku tepla až o 40 %
  • zníženie hluku a prašnosti v byte
  • zvýšenie bezpečnosti

Podľa toho, či sa dá lodžia otvoriť z troch štvrtín alebo z jednej polovice, a podľa toho, ako sa sklá posúvajú, rozlišujú sa rôzne systémy zasklenia. Ďalšie delenie vychádza z toho, či ide o systém rámový, alebo bezrámový. Každý má svoje výhody i nevýhody. Všeobecne môžeme povedať, že rámové systémy môžu byť drahšie než bezrámové.

Dôvod je jasný – zaplatiť je treba sklo aj hliník. Lodžie zasklené rámovými systémami možno otvoriť až z troch štvrtín. V parnom lete potom nie je problém zarámované okná úplne vysadiť a balkón nechať otvorený. Sklá osadené do hliníka sa pohybujú po koľajničkách. Samozrejme nechýbajú tu chrániace zámky proti zlodejom.


Niektoré bezrámové systémy kombinujú pevné a posuvné sklá. Posuvné sklá sa pohybujú v drážkach a ich spôsob otvárania možno prirovnať k starším zaskleným knižniciam. Pri iných bezrámových systémoch možno otvoriť celú plochu. Sklá sa posúvajú do strán a tam sa otočia rovnobežne s bočnou stenou.
Dôležitá je aj kvalita skiel. Na zasklievanie lodžií sa používa sklo s minimálnou hrúbkou 4 až 6 mm. Najmä v rodinách s deťmi by sa malo dbať, aby sklo spĺňalo aj požiadavky bezpečnostného skla. Zákazník by však mal vychádzať z predstavy, že čím je sklo drahšie, tým bude aj kvalitnejšie. Na každé sklo by si mal preto nechať predložiť atest skúšobného laboratória akreditovaného štátom, ktoré potvrdí, že materiál skutočne má udávané vlastnosti.

Obavy o nosnosť zasklenej lodžie sú zbytočné. Sklo na uzavretie veľkých lodžií s dĺžkou približne šesť metrov predstavuje asi 130 kg. Podstatnejší je však nárazový vietor. Ak sa oprie do zasklenej plochy, má oveľa väčšiu silu a môže aj vylomiť časť steny. Profesionálne firmy si preto nechávajú na svoje výrobky zhotoviť posudok, či odolajú napr. silnému nárazovému vetru, alebo či vyhovujú aj ďalším požiadavkám, ktoré určuje norma.

Určité nebezpečenstvo predstavujú aj železobetónové konštrukcie balkónov. Tie totiž nie sú zabezpečené tak, aby odolávali vysokej vlhkosti vzduchu, ktorá môže vzniknúť, ak si na lodžii urobíme zimnú záhradu, napr. s množstvom hydropónií. Preto treba lodžiu často vetrať a o prípadných experimentoch v tomto priestore je vhodné poradiť sa s odborníkom.


Aby sa mohli lodžie využívať na celoročné bývanie, začali sa používať presklené, bezúdržbové balkóny s hliníkovým opláštením, umožňujúcim predĺženie hĺbky lodžie až na tri metre. Možno ich použiť takmer na každú fasádu. Predstavujú veľmi atraktívne riešenie z niekoľkých dôvodov. Bežne je hĺbka lodžie len asi 120 cm, trojmetrová hĺbka teda výrazne zväčšuje obytný priestor. Najväčšiu časť nákladov možno uhradiť z dotácií. Ďalšími výhodami sú výrazné zlepšenie vzhľadu domu a zníženie tepelných strát až o 70 percent.

Konštrukcia z hliníkových profilov má zabudovaný drenážny systém, ktorý dažďovú vodu z jednotlivých balkónov odvádza vnútorným systémom drážok a drenáží do rohových profilov a odtiaľ priamo do kanalizácie. Zabráni sa tak stekaniu zrážkových vôd po fasáde do spodných poschodí a vytváraniu nevzhľadných špinavých máp na fasádnych plochách. Vďaka drenážnemu systému nie sú potrebné odkvapové žľaby a zvody. Podlaha je z galvanizovanej ocele s plastovým nástrekom a zvukovou izoláciou, nášľapná vrstva môže byť z protišmykového betónu alebo dlažby. Napriek tomu konečná hmotnosť tejto podlahy je sotva tretinová v porovnaní so železobetónovou doskou, ktorá sa používala pri panelových domoch. Vďaka nízkej hmotnosti možno hliníkové balkóny zavesiť nielen namiesto starých lodžií alebo balkónov, ale dokonca aj na domy, kde pôvodne lodžie ani balkóny neboli. Balkóny by sa tak mohli objaviť napr. v malých dvojgarsónkach, kde veľmi chýbajú. Stačí odstrániť panel a pôvodné okno vymeniť za balkónové s dverami. Tieto malé byty, kde ľudia vešajú bielizeň na vešiaky pod okná, by tak získali vyššiu kvalitu.


Hliníkové profily lodžií možno ľahko čistiť a navyše môžeme si vybrať variant zasklený alebo s plným otvorením celej plochy, ktorú po rokoch dáme zaskliť. Systém totiž umožňuje dodatočné zasklenie, záleží len na tom, kedy si príslušnú finančnú čiastku môže majiteľ bytu dovoliť. Dokúpiť možno aj zabudovaný systém na prichytenie kvetinových debničiek alebo garniže na záclony. Problém je len jediný – pre tento systém sa musia rozhodnúť všetci nájomníci pod sebou, keďže systém je samonosný, konštrukcia je pristavená k domu.

Kategória: Okná
Tagy: balkón lodžia zasklenie
Zdieľať článok

Diskusia