Povrch dverí voľte podľa prevádzky domácnosti

11. 10. 2011 Zdieľať

Voľba povrchu dverí je okrem iného závislá od charakteru prevádzky domácnosti. Dvere totiž patria k najviac namáhaným prvkom interiéru. Popri estetických hľadiskách by preto mala ich kúpe predchádzať aj úvaha o povrchovej úprave. Rôzne materiály sa líšia odolnosťou, stálosťou farieb aj nárokmi na údržbu.

— Advertorial spoločnosti SOLODOOR a.s. —

 

Dvere predstavujú vstupnú bránu do bytu či domu, v interiéroch vytvárajú prirodzený predel medzi jednotlivými miestnosťami. Zatvorené poskytujú súkromie, otvorené, naopak, pozývajú na návštevu. Každý si preto logicky praje dvere krásne a ladiace s charakterom bytu. Musia však zároveň znášať tisíce dotykov, silné pribuchnutia, rozdiely teplôt medzi miestnosťami, slnečnú vyhňu, mastné výpary z kuchyne či dokonca prvé detské maliarske pokusy a pazúriky domácich miláčikov. Očakávanému zaťaženiu dverí a intenzite „prevádzky“ v domácnosti by mala zodpovedať aj voľba povrchu dverí.


Povrch dverí voľte podľa prevádzky domácnosti

1035768
Solodoor a.s.

Fólia ako ekonomické riešenie

Fólia je zaujímavá predovšetkým nízkymi obstarávacími nákladmi a práve preto sa tento povrch veľmi často používa v bytovej výstavbe. Aj dvere s fóliou je možné obstarať v celom rade zaujímavých dekorov verne napodobňujúcich drevo a ďalšie prírodné materiály. Je však potrebné mať na pamäti, že fólia nevyniká vysokou odolnosťou proti poškodeniu. Preto je vhodná predovšetkým do „pokojných“ domácností, kde pri normálnom zaobchádzaní dobre poslúžia na dlhé roky.

 

CPL: odolný a pritom vkusný povrch

Odolné a praktické riešenie reprezentuje takzvaný CPL povrch. CPL fólia účinne chráni dvere pred oderom, čo ocenia najmä rodiny s deťmi či domácnosti, ktoré chovajú mačky, psy a pod. CPL fóliu len tak niečo nepoškriabe. Navyše, bez problémov znesie aj útoky v podobe horúcej kávy, ovocného džúsu či detských pasteliek, takže sa nemusíte obávať vzniku nevzhľadných škvŕn. CPL je mimoriadne odolná aj proti vlhkosti a úspešne odoláva slnečnému žiareniu, takže napríklad nehrozí, že na miestach často vystavených slnku zmení farbu a vybledne. Mimoriadnou výhodou CPL je možnosť ošetrovať povrch dverí bežnými čistiacimi prostriedkami bez obáv o jeho poškodenie.

Výber možných dekorov CPL je pritom taký široký, že uspokojí aj veľmi náročného zákazníka. Napríklad spoločnosť SOLODOOR má v registri približne dve desiatky dezénov CPL, napríklad buk, dub, jelša, čerešňa, javor, orech a najnovšie aj tri mimoriadne atraktívne varianty dub priečny, dub casino alebo coco bolo.

 

Len pohladiť

Zástupcom najmodernejších technológií je trojrozmerný štruktúrovaný povrch dverí, ktorý spája odolnosť s prírodným vzhľadom dreva. V Česku a na Slovensku tento svetový trend razí spoločnosť SOLODOOR s povrchom SOLO 3D. SOLO 3D vo variantoch eben, bambus, cremeline sa prvýkrát objavuje pri novom modelovom rade dverí Gabreta.

 

Leskne sa ako zrkadlo

Takmer zrkadlový lesk, ktorý je snom každej gazdinky, „dokáže“ moderná povrchová úprava dverí Grenagloss. Grenagloss vzniká aplikáciou špeciálnej akrylátovej fólie na drevovláknitú dosku MDF, ktorá plne nahradzuje masívne drevo. Výsledkom je odolný povrch s takým vysokým leskom, že sa podobá sklu. K ďalším prednostiam patrí jednoduchá údržba a farebná stálosť. Preto je Grenagloss mimoriadne vhodný napríklad do kuchyne či kúpeľne.


Povrch dverí voľte podľa prevádzky domácnosti

1035769
Solodoor a.s.

Dyha: prírodný vzhľad si vyžaduje starostlivosť

Milovníci autentického prírodného vzhľadu dverí určite uprednostnia pri voľbe povrchu drevenú lakovanú dyhu. Z estetického hľadiska dyha stále predstavuje absolútnu špičku. Ale pozor, jej voľba skrýva aj niektoré úskalia, s ktorými je potrebné pri nákupe dverí počítať. Predovšetkým nie je dyha farebne stála a pod vplyvom priameho dopadu slnečných lúčov môže postupne zmeniť odtieň. Je tiež citlivejšia a náchylnejšia na poškodenie, ako napríklad CPL fólia. Problém môže vzniknúť aj pri samotnom nákupe, keď je potrebné počítať s tým, že pri prírodnom materiáli nie je možné zaručiť rovnakú farebnú kresbu na celom povrchu. Skrátka, kupujete drevo a príroda si nenechá diktovať. Pozor je potrebné dávať aj pri umývaní a ošetrovaní povrchu dyhových dverí. Odporúčané sú len prípravky na báze mydla a veľmi citlivý prístup. Navyše, cena dyhových dverí je vo väčšine prípadov vyššia ako pri voľbe fólie či CPL.

Voľba dizajnu a povrchu dverí ovplyvňuje celkový vzhľad bytu na mnoho rokov. Preto je potrebné vyberať starostlivo a s rozmyslom. Už s ohľadom na to, že ide o nezanedbateľnú investíciu. Mimoriadne užitočným pomocníkom pri výbere povrchu a dekoru dverí je takzvaný konfigurátor na adrese www.solodoor.cz. Ponúka skvelé vizualizácie dverí, takže užívateľ už v počítači veľmi reálne vidí, ako voľba povrchu a dekoru ovplyvní celkový vzhľad dverí. Na www.solodoor.cz môžete tie správne dvere vyberať v pokoji domova s pomocou počítača.

Kategória: Dvere, brány Stavba a rekonštrukcia
Tagy: Solodoor
Zdieľať článok