Ako si vybrať vstupné dvere

04. 06. 2019
Zdieľať

Výber vchodových dverí netreba zanedbať, pretože práve ony budú deliacou čiarou medzi vaším majetkom a neželanými vonkajšími vplyvmi. Pred ich kúpou by ste mali zvážiť viacero faktorov: mali by mať dlhú životnosť, odolať požiaru, izolovať vás od hluku a predovšetkým spĺňať svoju primárnu funkciu – zaistiť bezpečnosť. Samozrejme, zaváži aj vzhľad a možnosť prepojenia s modernými technológiami.

Úroveň zabezpečenia

Nie všetky vchodové dvere, ktoré na trhu objavíte, spĺňajú kritérium „bezpečnostné“. Odhaliť to môžete podľa dvoch kľúčových faktorov: chýbajú im certifikáty o tom, že spĺňajú európske normy (vydávajú ich autorizované skúšobne), a majú prekvapivo nízku cenu. Rozdiel medzi kvalitnými a pseudobezpečnostnými dverami sa skrýva pod ich povrchom.

Bezpečnostné dvere obsahujú množstvo prvkov, ktoré zabraňujú vlámaniu: oceľové vnútorné výstuhy s rámom, prednú a zadnú oceľovú platňu, istiace body a, samozrejme, aj bezpečnostné kovanie a vložku. Ich súčasťou musí byť taktiež špeciálna bezpečnostná zárubňa, ktorú vám experti na bezpečnosť ukotvia a zabetónujú do steny.

Pseudobezpečnostným dverám tieto prvky chýbajú. Majú nedostatočnú konštrukciu a výplň (oceľové platne, oceľový rám a oceľová výstuž) buď úplne chýba, alebo je z málo odolných materiálov. Najčastejšie tvorí výplň týchto dverí voština – papierová vložka, ktorá je poskladaná do tvaru medového plátu. Rovnaká výplň sa používa aj do interiérových dverí.

Najdôležitejšími faktormi pri bezpečnostných dverách sú kvalita a bezpečnostná trieda, nie dizajn či nízka cena. Pri výbere si všímajte najmä bezpečnostnú triedu (najbežnejšie sa používajú bezpečnostné dvere certifikované v 3. bezpečnostnej triede) a tiež certifikáty – vyžiadajte si certifikát zhody, certifikát odolnosti proti vlámaniu a certifikát o vhodnosti na osadenie do stavby.

 

Bezpečnostné triedy

Na Slovensku sú vyčlenené 4 bezpečnostné triedy a v zásade platí – čím vyššia bezpečnostná trieda, tým bezpečnejšie sú dvere. Pri bezpečnostnej triede RC1 postačuje, ak výrobok odoláva statickému a dynamickému zaťaženiu. Pri ďalších troch triedach musí výrobok odolávať ručným pokusom o vlámanie minimálne počas 3 (RC2), 5 (RC3) a 10 (RC4) minút. Bezpečnostné dvere v triede 5 a 6 sú určené na špeciálne účely – banky, firmy, trezory.

Rozdiely v cenách dverí znamenajú aj rozdiely vo funkčnosti.

O ich bezpečnostnej úrovni hovorí najmä parameter „bezpečnostná trieda“.

Moderný bezpečný domov sa začína pri inteligentných dverách.

Možno ich vybaviť alarmom, snímačom pohybu, IP kamerou alebo tzv. živým streamingom.

Interiérové alebo exteriérové?

Pri výbere bezpečnostných dverí sa vás predajca musí opýtať, či ich potrebujete do domu alebo do bytu. Pri výrobe dverí do domu, to znamená exteriérových bezpečnostných dverí, ich výrobcovia prispôsobia tak, aby okrem zlodejov odolali aj extrémom počasia, požiaru a hluku.

Ich tepelnoizolačné parametre bránia prenikaniu chladu, respektíve horúčav zvonku do interiéru, čím pomáhajú znižovať energetickú náročnosť domu. Navyše majú špeciálnu vodoodolnú povrchovú úpravu, ktorá odolá nepriaznivému počasiu. Tieto vlastnosti však nie sú potrebné pri bytových dverách.

Úprava a dizajn

Aj pri výbere bezpečnostných dverí je prirodzené dbať na ich vzhľad. Na trhu sú dostupné laminátové i dyhované povrchy, rôzne farebné kombinácie, dvere môžu dokonca z každej strany vyzerať inak. V obytnej časti ich vďaka tomu viete zladiť s interiérom, z vonkajšej strany zas zjednotiť s exteriérom a farbami domu.

Ak by vás po rokoch ich vzhľad predsa len omrzel, povrch sa dá kedykoľvek vymeniť za nový,  pričom bezpečnostná funkcia dverí zostane zachovaná. Samozrejme, aj prah môže ladiť s povrchovou úpravou dverí. Môže byť drevený, antikorový alebo si môžete zvoliť bezbariérové riešenie.

Pri exteriérových bezpečnostných dverách máte na výber jedno- alebo dvojkrídlové modely. Aby ste do chodby za dverami dostali denné svetlo, dajú sa doplniť postrannými alebo hornými svetlíkmi, ktoré majú rovnakú úroveň bezpečnosti.

Smart riešenia

Podobne ako iné domáce zariadenia, aj vstupné dvere možno vybaviť množstvom high-tech riešení, ktoré zvyšujú ich bezpečnosť a zlepšujú komfort obyvateľov. High-tech vybavenie poteší najmä technologických nadšencov, ktorým umožní napríklad kontrolovať domácnosť na diaľku.

Namiesto klasickej zámky sa dajú bezpečnostné dvere vybaviť uzamykacím systémom na kartu, pin kód alebo na odtlačok prsta. Popularite sa teší aj digitálny priezorník, ktorý zobrazuje pohyb za dverami na displeji a zároveň ho premieta do mobilnej aplikácie. Dvere možno vybaviť aj ďalšími high-tech doplnkami – alarmami, snímačmi pohybu, kontaktmi kontrolujúcimi otváranie a zatváranie okien, IP kamerami a tzv. živým streamingom (ide o sledovanie naživo vo vysokom rozlíšení prostredníctvom aplikácie priamo v mobile či tablete). Všetky tieto inteligentné zariadenia sú aj súčasťou systému Yale Smart Living, ktorý si môžete dať nainštalovať do bezpečnostných dverí Sherlock.

 

ODPORÚČAME: Doplnky k dverám

MTL GOTU + 5. Tento digitálny panoramatický priezorník je vybavený LCD displejom 3.5” TFT, ktorý využíva systém infrakamery. Vďaka nej uvidíte cez „kukátko“ aj za veľmi zhoršených svetelných podmienok. So zabudovateľným fotoaparátom budete môcť urobiť videozáznam alebo fotografiu všetkého, čo vidí. Jeho inštalácia je veľmi jednoduchá, pretože je bezdrôtový a nepotrebujete ani špeciálne náradie.


MTL GOTU + 5. Tento digitálny panoramatický priezorník je vybavený LCD displejom 3.5” TFT, ktorý využíva systém infrakamery. Vďaka nej uvidíte cez „kukátko“ aj za veľmi zhoršených svetelných podmienok. So zabudovateľným fotoaparátom budete môcť urobiť videozáznam alebo fotografiu všetkého, čo vidí. Jeho inštalácia je veľmi jednoduchá, pretože je bezdrôtový a nepotrebujete ani špeciálne náradie. www.sherlock.sk

MTL GOTU + 5. Tento digitálny panoramatický priezorník je vybavený LCD displejom 3.5” TFT, ktorý využíva systém infrakamery. Vďaka nej uvidíte cez „kukátko“ aj za veľmi zhoršených svetelných podmienok. So zabudovateľným fotoaparátom budete môcť urobiť videozáznam alebo fotografiu všetkého, čo vidí. Jeho inštalácia je veľmi jednoduchá, pretože je bezdrôtový a nepotrebujete ani špeciálne náradie. www.sherlock.sk
Sherlock

Door Control System od firmy Schüco slúži na kontrolu vstupu, dverovú komunikáciu, ale najmä na zabezpečenie vchodových dverí. Elegantný systém z čierneho skla možno zabudovať do dverného profilu, na omietku alebo do panelu v stene. Zaklapávacia technika umožňuje bezproblémovú a rýchlu montáž všetkých komponentov. DCS získal ocenenie iF produkt, ako aj cenu Red Dot Design Award.


Door Control System od firmy Schüco slúži na kontrolu vstupu, dverovú komunikáciu, ale najmä na zabezpečenie vchodových dverí. Elegantný systém z čierneho skla možno zabudovať do dverného profilu, na omietku alebo do panelu v stene. Zaklapávacia technika umožňuje bezproblémovú a rýchlu montáž všetkých komponentov. DCS získal ocenenie iF produkt, ako aj cenu Red Dot Design Award. www.schueco.sk

Door Control System od firmy Schüco slúži na kontrolu vstupu, dverovú komunikáciu, ale najmä na zabezpečenie vchodových dverí. Elegantný systém z čierneho skla možno zabudovať do dverného profilu, na omietku alebo do panelu v stene. Zaklapávacia technika umožňuje bezproblémovú a rýchlu montáž všetkých komponentov. DCS získal ocenenie iF produkt, ako aj cenu Red Dot Design Award. www.schueco.sk
Schuco

PRIPRAVILA: MIROSLAVA MACEKOVÁ
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA: SHERLOCK
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2019

Kategória: Dvere, brány
Tagy: bezpečnostné dvere dvere vchodové dvere
Zdieľať článok
Je naozaj chov králikov taký nenáročný? Čo všetko treba pri ňom dodržať? Odpovedá farmár Martin BagarUrob si sám

Je naozaj chov králikov taký nenáročný? Čo všetko treba pri ňom dodržať? Odpovedá farmár Martin Bagar

Zákonom chránená veverica potrebuje k životu staré stromy. Čím ju môžeme prikrmovať?Záhrada

Zákonom chránená veverica potrebuje k životu staré stromy. Čím ju môžeme prikrmovať?

Jemné lístkové cesto, lahodná plnka a maliny: Vyskúšajte odľahčenú verziu populárneho dezertuUrob si sám

Jemné lístkové cesto, lahodná plnka a maliny: Vyskúšajte odľahčenú verziu populárneho dezertu

Majster roka 2023: Premena starej kade na hrozno na kúpaciu kaďuUrob si sám

Majster roka 2023: Premena starej kade na hrozno na kúpaciu kaďu

Diskusia