7 tipov, ktoré vám uľahčia výber bezpečnostných dverí

10. 09. 2019
Zdieľať

Bezpečnostné dvere musia odolať zlodejom a zvládnuť aj každodennú prevádzku. Ako si vybrať tie najvhodnejšie?

Za 25 rokov sa bezpečnostné dvere otvoria a zatvoria asi 200-tisíckrát

Kvalitné bezpečnostné dvere musia tento nápor zvládnuť. Pri výbere vchodových dverí do bytu či domu preto zohráva hlavnú úlohu funkčnosť a estetika. Zákazník si môže vybrať takú povrchovú úpravu dverí a úroveň zabezpečenia, aká mu najviac vyhovuje.

Na výber má zo širokej farebnej škály i z drevených dekorov – najnovšie aj personalizovanú úpravu. Pokiaľ ide o úroveň zabezpečenia domácnosti, vybrať si môže základnú, strednú a najvyššiu odolnosť proti vlámaniu.

Pri bezpečnostných dverách do domu môžu byť estetickým aj funkčným prvkom bezpečnostné svetlíky. K dverám možno vyrobiť bezpečnostné zárubne. Problémom nie sú ani dvere do atypických dverných otvorov.

V prípade, že sa majiteľ bytu rozhodne počas životnosti dverí domácnosť rekonštruovať, nevznikne nijaký problém. Zárubne sú univerzálne, takže možno dať dvere bez problémov až o 3 cm skrátiť, resp. vybrať si iné bezpečnostné dvere, napríklad z vyššej bezpečnostnej triedy.


Bezpečnostné dvere

Bezpečnostné dvere
Sherlock

Kvalitné bezpečnostné dvere verzus „fejky“

Ak sa chcete spoľahnúť na dvere, ktoré majú ochrániť vás aj vaše rodinné poklady, zaobstarajte si poriadne bezpečnostné dvere. Žiaľ, nie všetky dvere, ktoré predajcovia na Slovensku označia za bezpečnostné, toto kritérium aj spĺňajú.

„Fejkové“ bezpečnostné dvere (z angl. fake = falzifikát) môžete odhaliť pomocou dvoch jednoduchých otázok: Majú ponúkané dvere certifikát európskej normy vydaný autorizovanou skúšobňou? Je cena primeraná bezpečnosti, ktorú od nich očakávate? 

Rozdiel medzi kvalitnými a pseudobezpečnostnými dverami sa skrýva pod ich povrchom. Bezpečnostné dvere obsahujú množstvo prvkov, ktoré bránia ich prekonaniu: vnútornú oceľovú platňu, oceľové vnútorné výstuhy s rámom, istiace body a, samozrejme, bezpečnostné kovanie a vložku. Pseudobezpečnostným dverám tieto prvky chýbajú. Majú nedostatočnú konštrukciu a výplň úplne chýba alebo je tvorená len málo odolnými materiálmi.

Kde je ukrytá bezpečnosť dverí

Hlavnou časťou bezpečnostných dverí je ručne vyrábaná mohutná oceľová konštrukcia, ktorú vypĺňajú pozdĺžne a priečne oceľové výstuhy pozvárané do pevného skeletu. Súčasťou je odolná dvojplášťová konštrukcia zložená z prednej a zo zadnej platne, ktorá spoľahlivo ochráni pred násilným vniknutím cudzích osôb.

Dôležitú úlohu zohrávajú istiace body. Ich počet však nesúvisí so zaradením do bezpečnostnej triedy. Istiace body sú ochranou pred vypáčením. Pri výbere vnútorných súčastí dverí sa odporúča zamykanie vložky na dva západy, aby boli istiace body, nazývané aj čapy, vysunuté – v tomto momente vzniká 100 % zabezpečenie. Nemenej dôležité je aj kovanie s prekrytím, ktoré chráni vložku pred násilným vytrhnutím, vylomením a odvŕtaním.


Bezpečnostné dvere

Bezpečnostné dvere
Sherlock

Kvalitné dvere chránia aj pred požiarom

Kvalitné bezpečnostné dvere si poradia aj s hlukom, ohňom a so špinou. Zvýšenú požiarnu a protihlukovú odolnosť zabezpečujú tepelno- a zvukovoizolačná výplň proti požiaru a špeciálne tesnenie. Dvere s naozaj kvalitným vyhotovením majú dvojplášťovú konštrukciu, ktorá domácnosť chráni pred vniknutím ohňa zvonku až 60 minút. To je dostatočný čas nato, aby stihli prísť hasiči.

Odolná povrchová úprava a moderný dizajn dverí

Pre developerov, architektov, projektantov a majiteľov bytov má popredný slovenský výrobca bezpečnostných dverí unikátnu novinku. Ako prvý výrobca a predajca na Slovensku ponúka certifikované bezpečnostné dvere s maximálne odolným povrchom FunderMax. Ten okrem fyzikálnych parametrov spĺňa aj estetické požiadavky.

V ponuke sú bezpečnostné dvere s povrchom od modernej lakovanej bielej až po imitáciu medenej. Samozrejmosťou je alternatíva matného vyhotovenia a novinkou možnosť personalizovanej povrchovej úpravy dverí s fotografiou alebo originálnym grafickým dizajnom podľa predlohy od klienta. Navyše, na špeciálnom povrchu, či už je matný, alebo lesklý, nezostávajú odtlačky prstov. 

Povrch vyvinuli a vyrábajú v Rakúsku najmä pre potreby namáhaných interiérov – napr. chemických laboratórií, operačných sál, sprchových kútov, bazénov či letiskových hál – s najvyššími požiadavkami na kvalitu. Tvrdosť povrchu je zabezpečená dvojitým vytvrdením akrylovo-polyuretánovej živice, vďaka čomu vyniká odolnosťou proti nárazu, teplotám, oteru a poškrabaniu. 


Bezpečnostné dvere

Bezpečnostné dvere
Sherlock

K bezpečnostným dverám patria bezpečnostné kľúče

Na rozdiel od bežných kľúčov ich nie je možné len tak ľahko skopírovať. Pri kúpe bezpečnostného zámku sa stanete majiteľom kľúča s unikátnym kódom. Jeho duplikáty sa vyrábajú len po predložení bezpečnostnej karty s kódom. 

V prípade, že sa majitelia kvalitných bezpečnostných dverí vymknú alebo majú akýkoľvek iný problém, môžu sa obrátiť na nonstop službu, ktorá im je k dispozícii 24 hodín 7 dní v týždni. Experti na bezpečnosť im pomôžu profesionálne a v primeranom čase. 

Bezpečnosť dverí možno zvýšiť špeciálnymi doplnkami

Spoločnosť Sherlock je súčasťou medzinárodnej skupiny Assa Abloy, ktorá je najväčším svetovým dodávateľom inteligentných riešení zámkov a zabezpečenia domácností. Je jednotkou na trhu v oblasti zabezpečenia hotelov, automatizácie vchodov, kontroly prístupu a identifikačných technológií.

Vďaka tomu ponúka množstvo high-tech doplnkov a technológií, ktoré nehnuteľnostiam pridajú ďalší bezpečnostný rozmer. Súčasťou bezpečnostných dverí môžu byť high-tech zámky, ktoré sa otvárajú PIN kódom, telefónom či odtlačkom prsta, alarmové i kamerové systémy či digitálny priezorník.

Juraj Hroš radí

Mnoho ľudí si montáž bezpečnostných dverí predstavuje len ako zvesenie tých starých z pántov spojené s výmenou zámku. Aby však nové dvere boli naozaj bezpečné a dokonale tesnili, je potrebná aj bezpečnostná zárubňa a nový dverový prah. Najmä v tehlových domoch nebývajú steny ideálne rovné ani rovnako hrubé. Novú zárubňu je preto niekedy nutné zložiť z dvoch kusov.

Odporúčam nechať si urobiť zameranie servisným technikom, ktorý vám následne navrhne riešenie na mieru a vypracuje cenovú ponuku na celú súpravu vrátane zárubní, prahu, kovaní, zámku a ďalších bezpečnostných prvkov. Seriózna firma to urobí bezplatne.

Špeciálnu bezpečnostnú zárubňu vám experti na bezpečnosť ukotvia a zabetónujú do steny. Na maximalizáciu ochrany svojho domova zverte osadzovanie bezpečnostných dverí certifikovanej spoločnosti. Lebo hoci sú dvere kvalitné, ak na ich zafixovanie použijete napríklad iba polyuretánovú penu, ich odolnosť proti neželanému vniknutiu sa radikálne zníži.

Ak potrebujete s výberom bezpečnostných dverí poradiť, nemusíte nikam chodiť. Bezplatnú konzultáciu – a to aj po pracovných hodinách, u vás doma či u vášho projektanta – zabezpečia odborníci zo spoločnosti Sherlock. Bezpečnostné poradenstvo, ako aj zameranie dverí a zárubne je bezplatné.

Text: Lýdia Tkáčová 
Foto: Sherlock

Kategória: Dvere, brány
Tagy: bezpečnostné dvere vchodové dvere
Zdieľať článok

Diskusia