Domov, súkromie, pevné dvere a bezpečnostná elektronika

17. 08. 2009
Zdieľať

Finančná strata, neporiadok, pocit ohrozenia, bezmocnosť. Keď sa do súkromia domova vláme cudzí človek, domácnosť prevráti naruby, dotýka sa osobných vecí, odnesie si z nej nielen časť majetku, ale aj kus súkromia domácich. Majitelia domu alebo bytu okrem majetkovej utrpia aj psychickú ujmu. Stratia pocit bezpečia vlastného domova. Ten im nemôže vykompenzovať ani náhrada slušnej poisťovne. Po takomto zážitku sa poškodení neraz snažia zmeniť svoju adresu, zabudnúť... Najmodernejšou prevenciou proti takej nemilej skúsenosti sú elektronické zabepečovacie systémy.

Bývanie v nenápadnom dome za nenápadnými dverami môže byť istou formou ochrany súkromia pred zlodejmi, stále však platí stará múdrosť, že príležitosť robí zlodeja. Kto sa celkom zriekne možnosti zaistiť si svoju domácnosť proti nepozvaným návštevníkom, ten sa nemôže čudovať, že aj poisťovne sa ošívajú uzavrieť poistku na takýto nezabezpečený priestor. Odborníci radia radšej ako na susedov spoliehať sa na kombináciu mechanických zábranných systémov s elektronickým zabezpečením. Mechanické zabezpečenie by malo páchateľa zastaviť, zabrzdiť ešte predtým, ako sa dostane dovnútra domu alebo bytu. Najnovšie elektronické zabezpečenia hlásia narušenie objektu už v čase, keď sa páchateľ pokúša dostať cez vstupné dvere alebo okno.
 


Domov, súkromie, pevné dvere a bezpečnostná elektronika

212283

Tí druhí

Súčasné fungovanie elektronických zabezpečovacích systémov nie je veľmi vzdialené science fiction spred niekoľkých desaťročí. To, čo si mohli donedávna dovoliť knižní a filmoví hrdinovia alebo skupina vyvolených, to sa postupne stáva nevyhnutnou súčasťou moderných domácností. Žiaľ, väčšina z nás stratila ilúzie o sociálnom zmieri. Kresťanské napĺňanie prikázania „nepokradneš“ má u nás tiež isté rezervy. Neostáva nám teda iné, ako nájsť právne čistú formu obrany nášho majetku. Zvyk siahať po zbrani našťastie k nám ešte nedorazil, ale zabezpečovacia technika áno. Zabezpečovacia signalizácia alebo, odbornejšie: poplachový systém na hlásenie narušenia sa pomaly, ale isto stáva súčasťou dokončovacích prác na nových objektoch. Dodávatelia takýchto strážnikov ponúkajú spôsob zabezpečenia nehnuteľností aj vlastníkom už zabývaných objektov. Na rozdiel od iných metód sa elektronický systém nesnaží zabrániť páchateľovi, aby vnikol do chráneného priestoru. Ide o to, aby neželaného hosťa pritom čo najskôr a spoľahlivo prichytil pomocou detektorov a signalizácie. Názor, že signalizácia má zmysel ako doplnok mechanickej ochrany domu (bezpečnostné dvere, mreže, fólie a pod.), platí len dovtedy, kým sa nerozhodneme pre kvalitný zabezpečovací systém vyššej úrovne, pripojený na niektorý zo zásahových monitorovacích systémov. Potom možno mechanickú časť ochrany zjednodušiť a výber vstupných dverí bude jednoduchší.


 


Domov, súkromie, pevné dvere a bezpečnostná elektronika

212295

Prieberčivosť sa oplatí

V prvom rade treba orientačne určiť rozsah zabezpečenia vzhľadom na typ a veľkosť objektu. V bytoch (okrem prízemných) väčšinou stačí zabezpečiť vstup, a to kontaktom zabudovaným vo vstupných dverách alebo priestorovým zabezpečením vstupnej predsiene či haly. V rodinnom dome je situácia zložitejšia – jeho rozsah závisí nielen od celkovej dispozície a situovania objektu v teréne, ale napríklad aj od počtu podlaží. Bezpečnosť domu sa zvýši, ak sa ochránia všetky miestnosti s oknami na prízemí, miestnosti s veľkými zasklenými plochami alebo s terasou. Okrem detektorov pohybu je vhodné nainštalovať aj snímače signalizujúce rozbitie skla. O priplatení za ochranu poschodia a prípadne aj suterénu rozhoduje majiteľ nehnuteľnosti. Rovnako má na výber aj spôsob signalizácie prípadného narušenia. Obyčajne sa rozhoduje medzi sirénou a diaľkovou signalizáciou napojenou na pult bezpečnostnej agentúry. Zálohované sirény v dvojitom kryte väčšinou aj so zabudovaným majákom sa osadia na priečelie domu smerom do ulice alebo obývanej zóny a niekedy doplnia jednou alebo viacerými vnútornými sirénami. K vyššiemu stupňu zabezpečenia patria diaľkové telefónne alebo GSM komunikátory.V prípade poplachu dostanú majitelia či príbuzní hlasovú alebo SMS správu na zvolené telefónne čísla. Komunikátory – vysielače zabezpečia prenos signálu na pult niektorej z bezpečnostných agentúr, ktoré objekty na diaľku monitorujú a v prípade poplachu zabezpečia okamžitý výjazd zásahovej jednotky. Pravidelné mesačné poplatky bezpečnostným agentúram však mnohých ľudí odrádzajú. Väčšiu istotu získajú tí vlastníci, ktorí sa rozhodnú pre celý reťazec akcií od detekcie narušenia cez jeho spracovanie v ústredni až po diaľkový prenos signálu o poplachu s následným zásahom výjazdovej jednotky. Vo chvíli, keď sa má rozhodnúť o vhodnej montážnej firme, mala by okrem iného zavážiť skutočnosť, či sa firma vie preukázať licenciou pre montáž EZS (elektronického zabezpečovacieho systému) a dokladom o odbornej spôsobilosti na inštaláciu priamo od výrobcu vybraného zariadenia.
 


Domov, súkromie, pevné dvere a bezpečnostná elektronika

212281

Elektronika a jej veľký brat

Elektronický zabezpečovací systém môže byť cenovo prístupnejší ako zvyčajne našinec očakáva. Nižšie ceny sa samozrejme týkajú najmä panelákových bytov na vyšších poschodiach. Viac bude musieť investovať ten, kto si chce ochrániť majetok vo veľkej vile pre prípad, že zlyhá mechanické zabezpečenie alebo monitorovanie audiovideokomunikačným zariadením (vonkajšie zabezpečenie, halogénová lampa so senzorom, elektronický vrátnik, kamera,…) a zlodej si už prišiel na naše. Aby si neprišiel aj na svoje, tak moderná elektronika monitoruje interiér a v prípade podozrivých zmien v monitorovanom priestore pošle správu okoliu, vlastníkom nehnuteľnosti alebo strážcom zákona. Alarm sa spustí, keď sa zaznamená pohyb, hluk, náhla zmena teploty, dym či plyn. Na tieto prípady sú citlivé rôzne druhy detektorov bezpečnostného systému umiestnené v okolí okien, dverí či zasklených plôch. Mozgom celého systému je ústredňa. Analyzuje signály z detektorov a ovládacích zariadení. V zhode s nainštalovaným programom a bez zaváhania rozhoduje o spustení poplachu. Elektronický systém, ktorý je vďaka mikročipom prepojený s uzamykacími obvodmi, dokáže kontrolovať niekoľko nezávislých okruhov. Bez spustenia alarmu vojde len ten, kto má prichystanú správnu čipovú kartu, pozná kód na klávesnici alebo si otvorí špeciálnym kľúčom. Vymoženosťou moderných systémov elektronickej ochrany je vlastný vnútorný akumulátor, ktorý dokáže napájať alarm, aj keď sa vlamač pokúša o vypojenie alebo vytrhnutie spojenia s ústredňou. Prenos správy o neoprávnenom vstupe sa dostane k majiteľovi pevnou linkou alebo využitím GSM brány. Najistejšie je pripojenie na pult centralizovanej ochrany s nepretržitým dohľadom.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Dvere, brány Stavba a rekonštrukcia
Tagy: bezpečnostná elektronika zabezpečovacie systémy
Zdieľať článok

Diskusia