Kozubové kachle do nízkoenergetických stavieb

22. 08. 2014 Zdieľať

Majitelia domov v nízkoenergetickom a pasívnom štandarde mohli až donedávna o chvíľach strávených pri plápolajúcom kozube iba snívať. Že ste to aj vy? Firma Romotop zo Suchdola nad Odrou vám prináša celý rad riešení z tohto okruhu.

V dnešnej dobe, keď sa v moderných domoch rapídne znižuje potreba energie na vykurovanie, treba adekvátne reagovať na požiadavky zákazníkov. Preto firma Romotop zaradila do svojho portfólia akumulačné kozubové kachle Arona, Evora Akum a Lugo Akum.


Kozubové kachle do nízkoenergetických stavieb

1400797
Romotop

Bežné kozubové kachle majú krátko po zakúrení a priložení vysoký tepelný výkon, čo môže v nízkoenergetických a pasívnych domoch spôsobiť prekúrenie a priniesť s ním spojenú nepohodu. Naopak, po dohorení ich teplota zasa rýchlo klesá. Z tohto dôvodu sú nad kúreniskami aj v zadnej časti našich kachlí umiestnené akumulačné tvarovky schopné v priebehu kúrenia pohlcovať teplo vyžiarené pri procese horenia. Akumulačné tvarovky v spojení so špičkovou konštrukciou kozubových kachlí dokážu odovzdávať teplo do priestoru až 12 hodín po dohorení plameňa.


Kozubové kachle do nízkoenergetických stavieb

1400799
Romotop

Skutočným klenotom sú kozubové kachle Arona s akumulačnými výmenníkmi pripojenými nad kúreniskom. Tie vážia 130 kg, čo je, ako sami tušíte, ťažká váha medzi akumuláciami do kozubových kachlí. Arona sa pýšia veľmi kvalitnou veľkoplošnou keramikou zo závodu českej firmy Hein & spol. Srdcom týchto kachlí je overená liatinová kozubová vložka Romotop KV 075 02 s regulovateľným výkonom 4 až 10 kW a vysokou účinnosťou 90 %. Aby čo najviac tepla „išlo do akumulácie“, sú na dvierkach osadené dve sklá, pričom vnútorné je pokovované špeciálnou reflexnou vrstvou odrážajúcou teplo späť do spaľovacej komory. Táto úprava znižuje takzvané ostré tepelné žiarenie cez zasklenie a zároveň zvyšuje kvalitu spaľovania.


Kozubové kachle do nízkoenergetických stavieb

1400801
Romotop


Kozubové kachle do nízkoenergetických stavieb

1400803
Romotop

Ďalšie kozubové kachle s akumuláciou od firmy Romotop sú LUGO AKUM. Špeciálne akumulačné tvarovky Romotop sú umiestnené na zadnej strane kachlí a v priestore nad spaľovacou komorou. Pri účinnosti 78 % dosahuje regulovateľný výkon hodnoty 4 až 10 kW, čo znásobuje variabilitu použitia týchto kachlí. Užívateľský komfort poskytuje napríklad jediný ovládač, ktorým možno riadiť oba prívody vzduchu. Estetické nároky zákazníka iste uspokojí niekoľko variantov – plechový, s pieskovcom, s kameňom a samozrejme s obľúbenou keramikou dodávanou opäť s 30 možnými glazúrami.


Kozubové kachle do nízkoenergetických stavieb

1400805
Romotop

Posledné akumulačné kachle a zároveň novinka medzi produktmi firmy Romotop sú kachle Evora Akum. Spodná hranica regulovateľného výkonu sa posunula na hodnotu 3 kW. Tento fakt ich predurčuje na časté používanie (rovnako ako bolo uvedené vyššie)  v nízkoenergetických a pasívnych objektoch. Aby sa aj v tomto prípade dosiahla dizajnová originalita, možno si takisto ako pri kachliach Lugo Akum upraviť korpus pieskovcom, kameňom alebo keramikou.


Kozubové kachle do nízkoenergetických stavieb

1400807
Romotop

Pri všetkých spomenutých kachliach je samozrejmosťou splnenie prísnej rakúskej a nemeckej normy 15Abvg, Din+, BimschV – prvého a druhého stupňa –, ale aj splnenie českých a slovenských  požiadaviek vyplývajúcich z príslušných zákonov o ochrane životného prostredia. 

ROMOTOP, spol. s r. o.

www.romotop.sk
 

Kategória: Energia
Tagy: kozubové kachle
Zdieľať článok