Teplo zo živého ohňa? Ušetrí výdavky za vykurovanie

11. 11. 2014
Zdieľať

Oheň sprevádza ľudskú spoločnosť už od praveku. Je zdrojom svetla a tepla a má pozitívny vplyv na ľudskú psychiku. Pri ohniskách a krboch sa už od pradávna schádzali celé rodiny a teraz sa z tohto zvyku stáva opäť trend. Ak aj vy chcete svoju domácnosť prefarbiť zábleskami plápolajúceho ohňa a zároveň interiér domu alebo bytu za nízke náklady vykurovať, krbové kachle sú tou najlepšou voľbou.

Krbové kachle – investícia, ktorá sa vráti za rok

S krbovými kachľami sa dá vykurovať drevom počas celej vykurovacej sezóny. Ide o ekologický a pri rastúcich cenách energií o jeden z najlacnejších variantov vykurovania. Základným parametrom výberu krbových kachlí je ich výkon. Zohľadniť treba aj to, či je vykurovaný objekt zaizolovaný alebo nie je. Jeden kilowatt je potrebný na vyhriatie približne 20 m³ starého domu a 40 m³ novostavby.


Z kachľovej pece teplo sála aj po vyhasnutí ohňa – a to až 3 x dlhšie než z kachlí plechových. Model Broto za akciových 654 €. Predáva Mountfield.

Mountfield

Čo je potrebné poznať pred výberom krbových kachlí

• Veľkosť vykurovaného priestoru
• Ťah komína alebo jeho účinná výška
• Priemer dymovodu (sopúchu)


S výkonom 6 kW vykúria priestor s veľkosťou až 110 m³. Dvojplášťové kachle Hartola teraz za akciovú cenu 379 €. Predáva Mountfield.

S výkonom 6 kW vykúria priestor s veľkosťou až 110 m³. Dvojplášťové kachle Hartola teraz za akciovú cenu 379 €. Predáva Mountfield.
Mountfield

Teplo v celom dome

Krbové kachle sú určené na vykurovanie miestnosti alebo priestoru, v ktorom sú umiestnené. Teplo, ktoré sála zo samotných kachlí, sa síce môže dostať chodbami alebo otvorenými dverami aj do ďalších izieb, ak ale chcete krbovými kachľami vykurovať celý dom, byt alebo chalupu, existuje oveľa efektívnejšie riešenie. „Modely krbových kachlí, ktoré disponujú teplovodným výmenníkom, sú ideálnou voľbou pre vykurovanie celých objektov. Ľahko ich napojíte na nové alebo existujúce teplovodné rozvody a stanú sa tak hlavným zdrojom tepla,“ vysvetľuje Aleš Mostecký zo spoločnosti Mountfield.


Krbové kachle Tanaga majú okrem teplovodného výmenníka aj ďalšie funkcie – napr. terciárne spaľovanie alebo možnosť externého prívodu vzduchu. Ide o najvýkonnejší model v ponuke spoločnosti Mountfield.

HAAS+SOHN

Plech vs. kachlice

Materiál a jednotlivé funkcie krbových kachlí – to sú faktory, ktoré hrajú pri výbere hlavnú úlohu. Obľúbené a v ponukách výrobcov veľmi rozšírené sú kachle s plechovým plášťom. Tie majú schopnosť sa rýchlo nahriať a ľahko vďaka prieduchom vniesť teplo aj do dlho nevykurovaných priestorov. Veľký návrat zažívajú pece kachľové. Nielenže je ich vzhľad veľmi atraktívny, ale vďaka ručnej výrobe je každý kus kachľových pecí originál. Navyše ide o veľmi efektívny zdroj tepla. „Z keramického obkladu kachľovej pece sa teplo uvoľňuje ešte dlho po vyhasnutí ohňa. V porovnaní s plechovými pecami z pecí kachľových sála až 3 x dlhšie,“ dodáva Mostecký.


Peletové kachle majú plne automatické elektrické zapaľovanie, ktoré pracuje v naprogramovanom režime, takže dokáže fungovať bez obsluhy človeka. Veľký zásobník na pelety vystačí až na niekoľko dní prevádzky. Model Almeria 32-C, predáva Mountfield.

HAAS+SOHN

Krbové kachle a ich špeciálne funkcie

• vymeniteľný výmenník – pri kachliach je možné nahradiť výmenník za záslepku a v prípade, že to bude potrebné, ho do kachlí opäť doplniť
 terciálne spaľovanie – dokonalé spaľovanie, vďaka ktorému sa zužitkujú zvyškové plyny, ktoré by za normálnych okolností odišli so splodinami komínom; zvyšuje účinnosť krbových kachlí a znižuje spotrebu paliva 
• externý prívod vzduchu – možnosť prívodu spaľovacieho vzduchu z vonkajších priestorov 
• clean technology – systém dokonalého spaľovania, vďaka ktorému kachle produkujú menej prachových častíc a menej sadzí, ich čistenie je jednoduchšie a spotreba paliva nižšia

Kategória: Energia
Tagy: kozubové kachle pec
Zdieľať článok

Diskusia