Čo by ste mali vedieť o elektroinštalácii

06. 02. 2015
Zdieľať

Keď sa povie elektroinštalácia, každý si predstaví osvetlenie, zásuvky a vypínače. Nie všetci však uvažujú aj o riadenom vykurovaní či ovládaní tieniacich prvkov. Popri klasickej elektroinštalácii sa v novostavbách čoraz častejšie môžete stretnúť aj s inteligentnými riešeniami, ktoré jednotlivé systémy spájajú do jedného.

Čo patrí do elektroinštalácie?

Okrem osvetlenia, zásuviek a vypínačov do elektroinštalácie spadá riadené vykurovanie, ovládanie tieniacej techniky, zabezpečovacie zariadenia alebo riadené vetranie s rekuperáciou. Medzi ďalšie rozvody patrí aj počítačová sieť, anténové rozvody, audio- a videorozvody, interkom či kamerový systém. Uvažovať, samozrejme, treba aj o systémoch, ktoré sa nachádzajú mimo domu – ovládanie vstupnej brány, vyhrievanie príjazdovej cesty, zavlažovací systém alebo bazénové technológie.

Čo by ste mali vedieť o elektroinštalácii

1 Ako vybrať elektroinštaláciu

Výber elektroinštalácie pozostáva z troch krokov. V prvom kroku sa rozhodnite, akú elektroinštaláciu chcete – na výber máte klasickú alebo modernú inteligentnú. Ak máte jasno, môžete pristúpiť k výberu vhodného produktu. V prípade klasickej elektroinštalácie je nutné vybrať si viacero produktov – okrem svetiel a zásuviek budete mať napríklad samostatný systém na riadenie vykurovania, samostatné zabezpečovacie zariadenie alebo samostatné ovládanie tieniacej techniky. Ak ste sa rozhodli pre inteligentné riešenie, je potrebné vybrať si jeden systém, ktorým budete riadiť celý dom. Niekedy sa používajú dva systémy: jeden riadi technológie a druhý multimediálne funkcie – distribúciu audio- a videosignálu. V treťom kroku si musíte vybrať dodávateľskú firmu, ktorá celý projekt zrealizuje. Bez nej sa nezaobídete ani v prípade, ak si budete chcieť niektoré prípravné práce urobiť svojpomocne – samotná realizácia totiž patrí do rúk odborníkom s potrebnou kvalifikáciou. 


Čo by ste mali vedieť o elektroinštalácii

1502573

2 Čo je to inteligentná elektroinštalácia

Inteligentné elektroinštalácie sú trendovou záležitosťou. Módnosť však nie je rozhodujúcim dôvodom, prečo si ju zvoliť. Dôvody bývajú väčšinou tri – úspory, bezpečnosť a komfort. Tieto prínosy sú potom tým významnejšie, čím viac technológií v dome máte. Okrem vykurovania môžete mať zabezpečovacie zariadenie, elektricky ovládanú tieniacu techniku, rekuperáciu a na záhrade bazén alebo zavlažovací systém. Každý systém môže byť aj v modernom dome ovládaný samostatne, čaro inteligentných domov ale spočíva v možnosti zariadenia zlúčiť. Výhody sú zrejmé na prvý pohľad. Každý z uvedených systémov disponuje vlastnou riadiacou jednotkou, ku ktorej sa pripájajú jednotlivé prvky – elektrické rolety, snímače pohybu, žiarovky osvetlenia, termohlavice radiátorov či zavlažovacie ventily. Každý z nich však môžete priamo napojiť aj na riadiacu jednotku inteligentného domu. Množstvo samostatných riadiacich jednotiek potom nahradí jedna centrálna. Rovnako je to aj s ovládacím rozhraním – celý systém ovládate z jedného miesta, napríklad nástenným dotykovým displejom, počítačom, tabletom, mobilom alebo inteligentnou televíziou. Samozrejme, že je možné všetky ovládať aj klasickými vypínačmi. 

3 Kedy použiť klasickú elektroinštaláciu

Klasickú elektroinštaláciu využijete v prípade, ak chcete mať v dome minimum technológií a ste si istí, že vaše nároky na elektroinštaláciu sa nebudú meniť a zaobídete sa bez pokročilých funkcií ako hromadné ovládanie, časové programy alebo ovládanie technológií prostredníctvom počítača, tabletu či mobilného telefónu. 


Čo by ste mali vedieť o elektroinštalácii

1502571

4 Kedy použiť inteligentnú elektroinštaláciu

Inteligentnú elektroinštaláciu využite v prípade, ak plánujete v dome viacero technológií a chcete, aby vzájomne spolupracovali a dali sa ovládať z jedného miesta, alebo v budúcnosti plánujete ich zmeny či rozšírenie. Najčastejšou kombináciou využívanou v nízkoenergetických domoch je nezávislé riadenie teploty v jednotlivých miestnostiach, zabezpečovacie zariadenia, ovládanie tieniacich prvkov a vetranie s rekuperáciou. Niekedy je tento systém ešte doplnený o ovládanie osvetlenia, zásuviek a meranie spotreby energie. Ak plánujete vo svojom dome použiť aspoň dve z technológií uvedených vyššie, potom môžete začať o inteligentnej elektroinštalácii uvažovať. Ak ich tam budete mať viac, určite siahnite po niektorom inteligentnom systéme. 

5 Čo zvládnete svojpomocne

Ak ste zručnejší, môžete si svojpomocne natiahnuť káble. Rovnako sa môžete pustiť aj do osádzania podomietkových elektroinštalačných krabíc a rozvádzačov. V oboch prípadoch je však dôležité mať kvalitne spracovaný projekt, postupovať dôsledne podľa neho a všetko zodpovedne dokumentovať. Je to určite jednoduchšie ako neskôr v množstve káblov hľadať ten správny. 


Čo by ste mali vedieť o elektroinštalácii

1502569

6 Čo prenechať odborníkom

S odborníkmi určite prekonzultujte návrh riešenia elektroinštalácie, nevyhnutné je to najmä v prípade inteligentnej elektroinštalácie. Predídete tak množstvu problémov a ušetríte čas aj peniaze. Existuje množstvo rôznych systémov a produktov, ale nie všetky sa hodia do každej domácnosti. Spracovanie projektu a následná revízia celého systému sú potom ďalšími krokmi, ktoré je nevyhnutné zveriť do rúk kvalifikovanému odborníkovi.

Výber správneho produktu a kvalitného projektu

Zo všetkých krokov je pri elektroinštalácii najdôležitejší výber správneho produktu, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám, a následne dobre vypracovaný projekt. Ak ste si istí, že ste si vybrali vhodný produkt, a máte dobre spracovanú projektovú dokumentáciu, máte takmer vyhrané. Pri príprave projektu si určite vopred dobre premyslite, ktoré systémy chcete používať už teraz a ktoré by ste chceli používať v budúcnosti. Aj s nimi je totiž možné počítať, a hoci napríklad v súčasnosti neplánujete záhradný domček, bazén ani samozavlažovanie záhrady, vyplatí sa pre ne pripraviť minimálne káblovú sústavu.

Spoločné vypínače aj funkcie

V rámci inteligentnej elektroinštalácie môžete aj jednotlivé vypínače využívať na viacero vecí. Ak máte v miestnosti osvetlenie aj roletu, nepotrebujete nutne samostatný vypínač pre oba prvky. Vystačíte si s jedným, krátkym stlačením ktorého budete ovládať osvetlenie a dlhým tieniacu techniku. Spájať možno aj využívanie jednotlivých funkcií, napríklad zabezpečovacie zariadenie môže ovládať osvetlenie – snímače pohybu zabezpečovacieho zariadenia môžu v noci rozsvietiť tlmené navigačné osvetlenie chodby. Rovnako tak môže zabezpečovacie zariadenie v čase vašej neprítomnosti simulovať prítomnosť ľudí v dome rozsvietením svetiel alebo vytiahnutím roliet, čím sa zvyšuje bezpečnosť vášho domova. 

Kategória: Energia
Tagy: elektroinštalácia materiál projekt
Zdieľať článok

Diskusia