Rozhodli ste sa kúpiť klimatizáciu? Toto by ste pred jej výberom mali vedieť

10. 07. 2020
Zdieľať

Nehodláte sa už doma „dusiť vo vlastnej šťave“ a rozhodli ste sa kúpiť si klimatizáciu? Dôležité je nielen vybrať si tú správnu, ale ju aj správne namontovať a používať.

Pri stavbe domu máte viacero možností, ako si v novom bývaní zabezpečiť príjemnú klímu nielen v zime, ale aj v lete – od vhodne umiestnených listnatých stromov, cez tieniacu techniku až po chladiace okruhy zabudované v stenách a stropoch. Treba však na to myslieť dostatočne včas. Ak bývate v byte alebo v staršom dome a neplánujete veľkú rekonštrukciu, overeným liekom na horúčavy je klimatizácia typu split.

Prečítajte si tiež:

Tipy ako si schladiť spálňu v horúčavách: Ako ochladiť samotnú posteľ?

Zoznámte sa

Ide vlastne o tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, kde kvapalina v chladiacom okruhu na jednej strane teplo zo vzduchu odoberá (vnútorná jednotka) a na druhej odovzdáva (vonkajšia jednotka). Klasické klimatizácie teda pozostávajú z jednej vonkajšej a z jednej až piatich vnútorných jednotiek (systém split alebo multisplit). Vo vonkajšej jednotke je zabudovaná najhlučnejšia časť zostavy (čerpadlo), takže hluk v interiéri sa obmedzuje na šum prúdiaceho vzduchu. Vnútorné jednotky, obsahujúce rôzne filtre a kvalitné technológie, môžu mať rôznu konštrukciu (parapetné, kazetové, podstropné…), v bytoch sú však najobľúbenejšie nástenné typy. 

Čo všetko dokáže?

Aj keď si pri slove klimatizácia väčšinou predstavíme ochladzovanie vzduchu, väčšina dnešných zariadení tohto typu dokáže vzduch aj ohrievať, upraví tiež jeho vlhkosť, odstráni nečistoty a prach, pachy, baktérie, vírusy či alergény ako peľ, roztoče a pod.

Podľa čoho si vybrať

„V prvom rade by ste sa mali zamyslieť nad tým, čo od klimatizácie očakávate,“ radí Ľubica Koštialiková zo spoločnosti Daikin.

„Či vám postačia základné nastavenia, ako sú chladenie, kúrenie, odvlhčovanie, alebo ste náročnejší užívateľ a máte radi sofistikovanejšie zariadenia s prémiovými funkciami. V obidvoch prípadoch však odporúčam porovnávať minimálne hlučnosť vnútornej jednotky a energetickú triedu klimatizácie, ktorá vyjadruje efektivitu jej prevádzky.“ Za kvalitné zariadenie s lepšími parametrami síce zaplatíte vyššiu cenu pri nákupe, ale budete mať dlhodobo nižšie náklady na prevádzku.

„Dôležité je tiež osloviť kvalifikovanú realizačnú firmu, ktorá sa venuje predaju, montáži a servisu zariadení dlhodobo a má na to certifikovaný personál,“ zdôrazňuje Koštialiková. „V takom prípade budete mať istotu, že sa máte na koho obrátiť, ak by sa na zariadení náhodou vyskytla nejaká porucha.“

Ing. Ľubica Koštialiková,
obchodná zástupkyňa spoločnosti Daikin

Ako neurobiť chybu pri výbere

Klimatizačná jednotka nie je klasický domáci spotrebič. Dôležitú úlohu tu zohráva kvalitná montáž, ktorú by mala urobiť firma so skúsenosťami, certifikovaná slovenským chladiarenským zväzom. Samozrejme, dôležitý je aj samotný produkt. Mal by byť od výrobcu, ktorý dbá v prvom rade na kvalitu.

Aký výkon potrebujete?

Tento dôležitý parameter sa nedá stanoviť odhadom, je potrebné ho vypočítať. Aj tu teda platí odporúčanie: obráťte sa na odborníkov. „Potrebný výkon závisí nielen od veľkosti miestnosti, ale aj od ďalších parametrov ako veľkosť a tienenie zasklených plôch, ich situovanie vzhľadom na svetové strany, lokalita, v ktorej sa byt alebo dom nachádza, atď.,“ vysvetľuje Ľubica Koštialiková.

Prečítajte si tiež:

Čo si všímať pri výbere klimatizácie

„Orientačne možno odhadnúť chladiaci výkon potrebný v bežnej obývačke s rozlohou asi 25 m2 približne na 2,5 – 3,5 kW. Obľube sa tešia najmä nástenné jednotky, ktoré sa dajú kúpiť už od 600 €, pri dizajnových jednotkách môže byť cena niekoľkonásobná – aj pri klimatizácii platí, že za dizajn sa pripláca.“

Daikin Emura Nástenná klimatizačná jednotka ocenená Red Dot Design Award za rok 2014, navrhnutá a vyrobená v Európe pre európskych zákazníkov
Daikin

Kam s nimi?

Vonkajšiu jednotku je ideálne umiestniť tak, aby čo najmenej narúšala exteriér budovy, zároveň by mala mať dostatočný prísun vonkajšieho vzduchu a dôležitá je aj prístupnosť pri servise. Jej vzdialenosť od vnútornej jednotky musí pritom rešpektovať limity dané výrobcom. Je dobré mať na pamäti aj to, že ide o hlučné zariadenie, takže napríklad v blízkosti terasy vám radosť nebude robiť.

Vnútorná jednotka by mala interiér decentne doplniť, nemala by v ňom dominovať. Zároveň by mala byť umiestnená tak, aby vzduch, ktorý z nej prúdi, nefúkal priamo na ľudí v miestnosti. „Výšku aj smer prúdenia vzduchu je, samozrejme, možné nastaviť lamelami. Treba si pri tom uvedomiť, že ochladený vzduch vychádzajúci z klimatizácie je ťažký a asi po 2 m klesá k zemi. Obvykle je preto optimálne nasmerovať výškovú lamelu dohora, aby sa distribuovaný vzduch dostal čo najvyššie a začal padať až po strate svojej rýchlosti. Smerové lamely sa nastavujú tak, aby vzduch prúdil tam, kde je potrebné schladenie, prípadne do stredu miestnosti,“ odporúča zástupkyňa značky Daikin.

Montáž a údržba

„Pri montáži treba rátať aj so stavebnými úpravami, ich rozsah závisí od dohody s montážnou firmou,“ upozorňuje Ing. Koštialiková. „Žiadny budúci užívateľ klimatizácie sa pritom nevyhne prepojeniu vonkajšej jednotky s vnútornou, a to párom izolovaných medených potrubí, v ktorých prúdi chladivo, a komunikačným káblom. Potrebný je aj odvod skondenzovanej vody, ktorá sa tvorí pri ochladzovaní vzduchu v interiéri. Tu je dôležité vhodné umiestnenie odvodu kondenzátu, aby ste napríklad neobťažovali susedov tým, že im bude kvapkať voda na parapet.“ Rozvody sa môžu zasekať do steny, takže ich nebude vidno. Ak sa chcete vyhnúť búraniu, nevyhnete sa viditeľným krycím lištám.

Zásadný je tiež pravidelný servis, pri ktorom sa vyčistia oba výmenníky tepla, skontroluje sa náplň chladiva aj všetky mechanické pripojenia a urobí sa dezinfekcia. Odborníci ho odporúčajú robiť dvakrát ročne, pred chladiacou a vykurovacou sezónou. Ak klimatizačné zariadenie obsahuje viac ako 3 kg chladiva, servis je z hľadiska platnej legislatívy povinný.

Ako ju nastaviť?

V horúčavách bývame malátni a unavení, s ochladzovaním interiéru však treba narábať opatrne. Inak vás čakajú nepríjemné stavy, od pálenia očí a slizníc až po prechladnutie. „Rozdiel medzi vonkajšou teplotou a nami nastavenou teplotou v interiéri by zo zdravotných dôvodov nemal byť väčší ako 6 °C,“ upozorňuje Ľubica Koštialiková. Keď je vonku 33 °C, čo nebýva výnimkou, predstava 27 °C v miestnosti síce veľmi nepoteší, teplota vzduchu však nie je jediným faktorom, od ktorého závisí náš pocit komfortu. Rovnakú teplotu totiž vnímame rozdielne pri rôznej vlhkosti vzduchu.

Napríklad pri 25 °C a vlhkosti 40 % nám bude príjemne, ak sa však pri rovnakej teplote zvýši vlhkosť na 80 %, budeme mať pocit dusna a horúčavy. Dôležitú úlohu hrá aj prúdenie vzduchu, ktoré ovplyvňuje odparovanie vody z povrchu tela a jeho ochladzovanie. Pri rýchlejšom prúdení je nám teda chladnejšie – zvýšenie rýchlosti vzduchu o 0,1 m/s pociťujeme ako ochladenie o 2 až 3 °C. Práve prievanu, na ktorý je naše telo citlivé, pritom možno pričítať väčšinu nepríjemných dôsledkov pobytu v klimatizovanom priestore.

Daikin

Slovník schopností

Invertor

Táto technológia je kľúčová – zabezpečuje príjemné fungovanie moderných klimatizácií (ich vyššiu efektivitu, a teda nižšiu spotrebu, nižšiu hlučnosť a dlhšiu životnosť). Na rozdiel od niekdajšej prevádzky, keď mal kompresor fixne stanovené otáčky a cyklicky sa rozbiehal na maximum a vypínal, dnes sa jeho výkon mení plynule – zvyšuje sa alebo znižuje podľa potreby v rozpätí 10 až 100 %.

Vykurovanie

Pri dnešných klimatizáciách je už celkom bežná možnosť „obráteného chodu“, to znamená, že môžu fungovať aj ako vykurovanie ohriatym vzduchom. Obvykle sa dá klímou kúriť pri vonkajších teplotách do –7 °C, teda najmä v prechodnom období, sú však aj také, ktoré zvládnu vykurovanie aj pri –20 °C. Režim chladenia utiahnu klimatizácie bežne až do vonkajších +43 °C, čo, dúfajme, u nás nikdy nenastane.

Odvlhčovanie a zvlhčovanie

Každá klimatizácia vzduch v miestnosti pri ochladzovaní zároveň aj odvlhčuje, čím udržiava jeho vhodnú relatívnu vlhkosť. Vysoká vzdušná vlhkosť by totiž mohla byť príčinou rôznych nežiaducich javov. Nižšia vlhkosť navyše prináša pocit väčšieho tepelného komfortu aj pri vyššej teplote v lete a nižšej v zime, čo znamená aj energetické úspory. Zvlhčovanie vzduchu je pri domácich klimatizáciách skôr výnimkou, keďže ide o drahú funkciu, ktorá je potrebná len vo fáze vykurovania. Dá sa však nahradiť vhodným režimom domácnosti či zvlhčovačom vzduchu.

Vetranie

Keďže splitová klimatizácia nedodáva do interiéru čerstvý vzduch, ale len upravuje ten, ktorý už v miestnosti je (chladí ho, ohrieva, odvlhčuje či ionizuje), nezabúdajte na pravidelné vetranie, ktoré má nielen v zime, ale aj v horúcom lete svoje pravidlá. Čerstvý vzduch by ste si mali dopriať najmä v noci a skoro ráno, inak vám prísun horúceho vzduchu, ktorý treba vychladiť, zbytočne zvýši náklady na prevádzku klimatizácie. Dostupné sú síce aj klimatizácie s funkciou vetrania, ide však už o náročnejšie zariadenia spojené s vetracím systémom.

Čistenie vzduchu

Celkom bežné je vybavenie klimatizácie rôznymi filtrami (prachovými, pachovými, antibakteriálnymi, ionizačnými a pod.). Dôležitá je pritom ich čistota. Niektoré klimatizačné jednotky sú vybavené automatickým čistením vzduchového filtra, čo je výhodné aj z energetického hľadiska, keďže čistý filter nezabraňuje prúdeniu vzduchu.

Ovládanie

Diaľkové ovládanie je bežnou súčasťou klimatizačného komfortu, s modernými zariadeniami však môžete komunikovať aj cez počítač alebo smartfón. Klimatizácia vám tiež poskytne informácie o svojej prevádzke či spotrebe energie, pamätá si obľúbené nastavenia, prípadne pripomenie čas na čistenie filtrov, niektoré zariadenia možno aj naprogramovať. Napríklad časovanie rýchleho ohrevu oceníte po návrate domov alebo ráno po prebudení. Táto funkcia jednotku vopred odmrazí a predhreje, čím ju pripraví na maximálny vykurovací výkon.

Prečítajte si tiež:

6 krokov k výberu správnej klimatizácie

Praktický tip

Hoci sú vnútorné jednotky klimatizácií vybavené klapkami, ktorými sa reguluje smer prúdenia vzduchu (horizontálne aj vertikálne), pri montáži treba zohľadniť aj to, aby vyfukovaný vzduch čo najmenej smeroval do zóny, kde sa najčastejšie zdržiavajú ľudia. Veľkou chybou je napríklad umiestnenie klimatizácie nad posteľou tak, že chladný vzduch fúka priamo na spiacich.

Výhodou mobilných klimatizácií je, že ich môžete preniesť z obývačky do spálne či na chatu, nevýhodou je nižšia účinnosť a vyššia hlučnosť, keďže kompresor aj obidve časti chladiaceho okruhu – výparník aj zrážnik – sú umiestnené v jednej jednotke. Nevyžadujú si odbornú montáž, treba však vyriešiť odvod vzduchu pomocou flexibilnej hadice tak, aby do miestnosti neprúdil horúci vzduch zvonka (adaptérom cez stenu alebo okno).

Whirlpool AMD 091-1 Prenosná klimatizácia vhodná do miestností s veľkosťou približne 70 m³. Rýchlo ochladí vzduch pomocou funkcií Jet a Turbo, ale aj ohrieva, vetrá a udržiava optimálnu vlhkosť vzduchu. Funkcia 6. zmysel automaticky reguluje činnosť jednotky, funkcia Sleep umožní nerušený spánok. Súčasťou výbavy je diaľkový ovládač s ukazovateľom teploty a umývateľný antibakteriálny filter. Odporúčaná cena 500 €.
Whirlpool

Whirlpool AMD 091-1

Prenosná klimatizácia vhodná do miestností s veľkosťou približne 70 m³. Rýchlo ochladí vzduch pomocou funkcií Jet a Turbo, ale aj ohrieva, vetrá a udržiava optimálnu vlhkosť vzduchu. Funkcia 6. zmysel automaticky reguluje činnosť jednotky, funkcia Sleep umožní nerušený spánok. Súčasťou výbavy je diaľkový ovládač s ukazovateľom teploty a umývateľný antibakteriálny filter. Odporúčaná cena 500 €.

1621901

Daikin Emura

Nástenná klimatizačná jednotka ocenená Red Dot Design Award za rok 2014, navrhnutá a vyrobená v Európe pre európskych zákazníkov
Výkon: 2,0 – 5,0 kW
Energetická trieda: až A+++
Hlučnosť: 19 dB(A)
Funkcie: filtre odstránia až 97 % alergénov, ovládanie aj pomocou smartfónu, 3D prúdenie vzduchu, inteligentný senzor snímajúci pohyb osôb v miestnosti, aby na nich neprúdil studený vzduch, nízka hlučnosť.
od 1 600 €

Whirlpool

Whirlpool AMD 054-1

Nástenná klimatizácia s invertorom z úspornej série Green Generation
Výkon: 2 600 W
Energetická trieda: A++
Hlučnosť (vnútorná/vonkajšia jednotka): 24-33/51 dB
Funkcie: rýchle chladenie, ohrev a odvlhčovanie, funkcia Sleep na nerušený spánok, ventilátor, časovač, filtračný systém Combi 3 v 1 proti roztočom a alergénom, generátor studenej plazmy na odstránenie prachu, baktérií a roztočov; automatika 6. zmysel sa stará o ideálnu reguláciu teploty s čo najnižšou spotrebou energie; tichá prevádzka.
1 050 €

Daikin Nexura Parapetná klimatizačná jednotka so sálavým panelom
Daikin

Daikin Nexura

Parapetná klimatizačná jednotka so sálavým panelom
Výkon: 2,5 – 5,0 kW
Energetická trieda: až A++
Hlučnosť: 19 dB(A)
Funkcie: unikátny sálavý panel sála teplo ako klasický radiátor, flexibilita pri inštalácii (jednotku možno nainštalovať na stenu, pod okno alebo zapustiť do steny), nízka hlučnosť, špeciálne filtre proti baktériám, vírusom a pachom, ovládanie aj pomocou smartfónu, vyrobené v EÚ.
od 1 600 €

LG Artcool Gallery Táto nástenná klimatizácia je zároveň obrazom v elegantnom ráme, ktorý možno meniť. Získala niekoľko prestížnych ocenení za dizajn vrátane Red Dot Design Award a iF Product Design Award.
LG Electronics

LG Artcool Gallery 

Táto nástenná klimatizácia je zároveň obrazom v elegantnom ráme, ktorý možno meniť. Získala niekoľko prestížnych ocenení za dizajn vrátane Red Dot Design Award a iF Product Design Award.
Výkon (chladenie/vykurovanie): 1,3 – 3,5/1,2 – 2,5 kW
Energetická trieda (chladenie/vykurovanie): A++/A+
Hlučnosť (vnútorná/vonkajšia): 60/65 dB(A)
Funkcie: úsporná prevádzka s vysokou účinnosťou vďaka DC invertoru a dvojitému rotačnému kompresoru, plazmový filter, tichý chod; v ponuke je len v multizapojení (2 a viac vnútorných jednotiek napojených na jednu vonkajšiu), na monozapojenie je určená jednotka Artcool Stylist s LED podsvietením.
približne od 3 080 do 6 540 €
www.lg.com/cz

Panasonic

Panasonic Etherea

Séria nástenných klimatizačných jednotiek ocenená British Allergy Foundation
Výkon (chladenie/vykurovanie): 2 – 8 kW/2,8 – 9,5 kW
Energetická trieda: A++/A+/A (podľa výkonu)
Hlučnosť: 20 db(A)
Funkcie: tepelná vlna, smerovanie toku vzduchu – detekcia pohybu osôb, režimy neprítomnosti/aktivít v miestnosti (cvičenie, sledovanie TV a pod.)/slnečného svitu, jemné suché chladenie, až 99 % filtrácia baktérií a vírusov (technológia Nanoe-G), ovládanie cez smartfón/internet, možnosť inštalácie na existujúce potrubie R22.
1 027 – 3 139 €

Panasonic

Panasonic Heatcharge

Nástenná klimatizačná jednotka s akumuláciou energie
Výkon (chladenie/vykurovanie): 2,5 – 3,5 kW/3,2 – 5,6 kW
Energetická trieda: A+++
Hlučnosť: 26 dB(A)
Funkcie: uchovávanie tepla vo vonkajšej jednotke, špeciálna filtrácia s nanočasticami (Nanoe-G), ovládanie cez smartfón/internet, detekcia osôb, riadenie prúdu vzduchu, detekcia slnečného žiarenia.
2 915 – 3 413 €


Toshiba Super Daiseikai 8 Nástenná klimatizačná jednotka Výkon (chladenie/vykurovanie): 2,5/3,2 kW Energetická trieda: A+++ Hlučnosť (hladina akustického hluku/akustický výkon): 42/24/57 dB(A) Funkcie: kompresor s dvojitými rotačnými piestami zabezpečujúci maximálnu účinnosť, veľká vzduchová lamela na optimálnu distribúciu vzduchu, EKOprevádzka, účinný umývateľný plazmový filter, funkcia samočistenia. 365 € vonkajšia jednotka, 660 € vnútorná jednotka

Toshiba

Toshiba Super Daiseikai 8

Nástenná klimatizačná jednotka
Výkon (chladenie/vykurovanie): 2,5/3,2 kW
Energetická trieda: A+++
Hlučnosť (hladina akustického hluku/akustický výkon):
42/24/57 dB(A)
Funkcie: kompresor s dvojitými rotačnými piestami zabezpečujúci maximálnu účinnosť, veľká vzduchová lamela na optimálnu distribúciu vzduchu, EKOprevádzka, účinný umývateľný plazmový filter, funkcia samočistenia.
365 € vonkajšia jednotka,
660 € vnútorná jednotka

Toshiba AvAnt Nástenná klimatizačná jednotka Výkon (chladenie/vykurovanie): 2,5/3,2 kW Energetická trieda: A Hlučnosť (hladina akustického hluku/akustický výkon): 40/27/55 dB(A) Funkcie: invertorová regulácia minimalizuje spotrebu energie, obsahuje umývateľný prachový filter s aktívnym karbón-katechínom, EKOprevádzka, automatický reštart. 260 € vonkajšia jednotka, 590 € vnútorná jednotka www.vasechladenie.sk
Toshiba

Toshiba AvAnt

Nástenná klimatizačná jednotka
Výkon (chladenie/vykurovanie): 2,5/3,2 kW
Energetická trieda: A
Hlučnosť (hladina akustického hluku/akustický výkon):
40/27/55 dB(A)
Funkcie: invertorová regulácia minimalizuje spotrebu energie, obsahuje umývateľný prachový filter s aktívnym karbón-katechínom, EKOprevádzka, automatický reštart.
260 € vonkajšia jednotka, 590 € vnútorná jednotka
www.vasechladenie.sk

Samsung AR9000 Nástenná klimatizačná jednotka
Samsung

Samsung AR9000

Nástenná klimatizačná jednotka
Výkon (chladenie/vykurovanie): 2,5/3,2 kW
Energetická trieda (chladenie/vykurovanie): A++/A++
Hlučnosť: 15 dBA
Funkcie: ovládanie cez smartfón (wifi); funkcia Virus Doctor, ktorá odstraňuje alergény vrátane vírusov; dvojstupňové chladenie, rýchle chladenie, spánkový režim, odvlhčovanie, tichý chod, jeden užívateľ, časovač, displej s ukazovateľom teploty; niekoľkostupňová filtrácia; automatické čistenie a indikátor čistenia
filtra.
1 359 €

Čistič a osviežovač klimatizácií Wpro ACS 500 v spreji zbaví klimatizáciu zápachu a zanecháva príjemnú vôňu. Z vnútornej klimatizačnej jednotky vyberte filter, aplikujete naň prostriedok a po opláchnutí pod tečúcou vodou vráťte filter späť do jednotky. Objem 500 ml, 9 €
www.vasechladenie.sk

Čistič a osviežovač klimatizácií Wpro ACS 500 v spreji zbaví klimatizáciu zápachu a zanecháva príjemnú vôňu. Z vnútornej klimatizačnej jednotky vyberte filter, aplikujete naň prostriedok a po opláchnutí pod tečúcou vodou vráťte filter späť do jednotky. Objem 500 ml, 9 €

Ekologický prachový filter Wpro AFI 100 je praktická pomôcka, ktorú ocenia najmä alergici. Filtruje pele, roztoče a prachové častice. Jednoducho ho vystrihnite v požadovanej veľkosti a tvare a vložte do priestoru prívodu vzduchu. 3,50 € www.vasechladenie.sk
www.vasechladenie.sk

Ekologický prachový filter Wpro AFI 100 je praktická pomôcka, ktorú ocenia najmä alergici. Filtruje pele, roztoče a prachové častice. Jednoducho ho vystrihnite v požadovanej veľkosti a tvare a vložte do priestoru prívodu vzduchu. 3,50 €
www.vasechladenie.sk

TEXT Erika Kuhnová a Dana D. Daňková
Odborná spolupráca Ing. Ľubica Koštialiková, Daikin
FOTO archív firiem
ZDROJ: časopis Môj dom

TIP: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Kategória: Energia
Tagy: klimatizácie
Zdieľať článok
Štekot psa či hlučná práčka? Pomôže akustická tehlaDom z tehly

Štekot psa či hlučná práčka? Pomôže akustická tehla

Syrové fondue, z ktorého nepriberiete: Prekvapte silvestrovskú návštevu touto špecialitou!Urob si sám

Syrové fondue, z ktorého nepriberiete: Prekvapte silvestrovskú návštevu touto špecialitou!

Ako na pestovanie vlastnej zeleniny: Každý druh potrebuje iné podmienky aj starostlivosťZáhrada

Ako na pestovanie vlastnej zeleniny: Každý druh potrebuje iné podmienky aj starostlivosť

Ako vyrobiť vianočné dekorácie a vence zo živej čečiny, aby vydržali čo najdlhšieUrob si sám

Ako vyrobiť vianočné dekorácie a vence zo živej čečiny, aby vydržali čo najdlhšie

Diskusia