Výhody a nevýhody podlahového kúrenia

07. 12. 2015
Zdieľať

Napriek ohlasovaným klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu je v našich zemepisných šírkach ešte stále kúrenie v obytných priestoroch podmienkou, bez ktorej si len ťažko predstavíme komfortné bývanie.

To, že musíme kúriť, je jedna vec. Podstatné je však aj to, ako a čím. Kým v minulosti hralo prím ústredné alebo etážové kúrenie, v súčasti využívajú investori najmä pri novostavbách alebo komplexných rekonštrukciách podlahové vykurovacie systémy. 

Podlahové kúrenie využíva teplo sálajúce z dômyselných systémov uložených v podlahe. V nich sa ohrevom vody alebo vďaka elektrickému prúdu vyrába teplo. Podlaha je tak najteplejším miestom v byte a pomaly odovzdáva teplo do priestorov nad ňou. Celý priestor sa vyhrieva rovnomerne s tým, že smerom k stropu vzduch postupne chladne. 

Odborníci odporúčajú teplotu podlahy 26 až 28 stupňov, vo výške hlavy je teplota o 2 až 4 stupne chladnejšia. Vďaka modernej termoregulačnej technike možno využiť rozvody podlahového kúrenia aj na ochladzovanie priestoru.

V KÚPEĽNI IBA „PODLAHOVKA“ NESTAČÍ. Problém je v tom, že pomerne malá podlahová plocha by nestačila vyhrievať priestor, v ktorom očakávame vyššiu teplotu. A preto môžeme využiť iné podporné vykurovacie teleso. Napríklad taký rebríkový radiátor je nielen účelný, ale aj zaujímavý dekoračný prvok. 

KAM S NÍM? Podlahové kúrenie je vhodné najmä do novostavieb a do obytných priestorov, ktoré čaká komplexná rekonštrukcia. Dôvod je jednoduchý. V starých, nezateplených domoch sú tepelné úniky cez okná, dvere a strechy pomerne vysoké, takže by sa mohlo stať, že by úniky prevýšili dodávané teplo. A o tepelnej pohode v takom byte alebo rodinnom dome by ste mohli akurát tak snívať.

Na druhej strane, ak sa vám vidí, že teplota podlahy 28 °C stupňov je nízka, nezabudnite, že v domácnostiach máme niekoľko elektrospotrebičov – od rýchlovarnej kanvice cez elektrický či plynový sporák až po práčku, ktoré dodávajú do obytného priestoru ďalšie teplo. No a na to, že aj človek so svojou telesnou teplotou je stabilný a výkonný zdroj tepla, by sme pri „načítavaní“ tepelných zdrojov nemali zabúdať.  

Výhody podlahového kúrenia

✔ ide o sálavý systém, ktorý rovnomerne rozkladá teplo v miestnosti
✔ dochádza k ohrievaniu stien obklopujúcich vykurovanú miestnosť, od stien sa ohrieva okolitý vzduch
✔ sálanie nevíri prach, zostáva zachovaná vlhkosť vzduchu – výhoda pre alergikov 
✔ nevyžaduje si prakticky žiadnu údržbu
✔ potrebujeme poznať rozloženie nábytku v miestnosti – podlahové kúrenie by nemalo byť pod trvale zastavanými plochami – vstavané skrine, postele, vaňa
✔ ušetríte až 20 % energie
✔ nenarušuje dispozičný charakter interiéru, nezavadzajú vykurovacie telesá
✔ je vhodné pod keramickú dlažbu

Nevýhody podlahového kúrenia

✘ vyššie obstarávacie náklady
✘ nutná odborná pomoc a dohľad pri inštalácii a montáži
✘ nie je vhodné pod drevenú podlahu
✘ viaže prach tesne nad podlahou

Podlahové kúrenie má dve alternatívy – teplovodný a elektrický vykurovací systém

TEPLOVODNÝ VYKUROVACÍ SYSTÉM je vhodný do domácností, ktoré využívajú plynový kotol. Teplou vodou, ktorú vyrába, sa plnia rúrky uložené pod podlahou. Podľa toho, aký spôsob výstavby stavebník využíva, si možno zvoliť suchý alebo mokrý variant vykurovacieho teplovodného systému. Pri mokrom sa rúrky zakrývajú poterom z betónu alebo anhydridu. Suchý systém je ekonomickejší z niekoľkých pohľadov – jeho namontovanie je rýchlejšie, hrúbka vrstvy nad rozvodnými rúrkami je nižšia a konštrukcia nie je vystavená takej vysokej záťaži, akú predstavuje betónová vrstva pri mokrom spôsobe. Teplovodné rúrky podlahového kúrenia možno využívať počas celého roka. V zime koluje týmto systémom ohrievaná voda, v lete môže pretekať studená voda – takže namiesto zohrievania bude chladiť. 


Výhody a nevýhody podlahového kúrenia

1672969
Thinkstcock.com

Výhody
✔ ak už máte plynový kotol, nie elektrický, je výhodnejšie namontovať si teplovodné podlahové kúrenie
✔ pripojiť sa môžete aj k iným zdrojom – obnoviteľným zdrojom, tepelným čerpadlám, teplovzdušným kozubom
✔ nízka cena za inštaláciu v porovnaní s elektrickým systémom

Nevýhody 
✘ inštalácia by sa nemala robiť svojpomocne
✘ dlhší čas inštalácie podlahovej krytiny

ELEKTRICKÝ VYKUROVACÍ SYSTÉM využíva elektrickú energiu, ktorá je zavedená do odporových káblov alebo rohoží napojených na elektrickú sieť. Tento systém sa vyznačuje nízkymi nákladmi na inštaláciu. Prakticky všetko, čo potrebujete, je termostat a káblový rozvod na dodávanie tepla. Montáž elektrického podlahového vykurovania je jednoduchšia, ale bez pomoci elektrikára, ktorý odborne pripojí systém k elektrickej rozvodnej sieti a k termostatu, sa nezaobídete. Tento systém je vhodný pre rodinné domy a menšie komerčné priestory.


Výhody a nevýhody podlahového kúrenia

1672971
Fenix Slovensko

Nevýhody 
✘ podlaha má menšiu akumulačnú schopnosť, skôr vychladne
✘ drahšia prevádzka ako pri kúrení plynom alebo teplovodným kúrením

Výhody 
✔ inštalácia je jednoduchá, namontuje si ju aj zručný domáci majster, je však nevyhnutné zapojenie a kontrola odborníka 
✔ elektrické káble alebo rohože nepotrebujú takú hrubú vykurovaciu vrstvu pod podlahou
✔ rýchlo vyhreje veľkú plochu
✔ dá sa ľahko regulovať, montáž je lacnejšia


Výhody a nevýhody podlahového kúrenia

1672975
thinksktock.com

Pavol Jackuliak
FENIX SLOVENSKO

Aká je budúcnosť podlahového kúrenia? 

Podlahové kúrenie bude aj v budúcnosti patriť medzi vyhľadávané vykurovacie systémy. Samozrejme, tak ako sa vyvíjajú stavebné materiály a technológie, tak sa adekvátne menia aj jednotlivé prvky, ktoré vytvárajú systém podlahového vykurovania. Jednou z dôležitých zmien je to, že stále viac stavieb sa stavia pomocou tzv. suchých procesov. To prináša užívateľom podlahového kúrenia niekoľko výhod. V prvom rade je inštalácia vykurovacieho systému rýchlejšia, pretože pri stavbe sa používajú suché procesy bez vody a netreba čakať, kým betón vyschne. Ďalším pozitívom je fakt, že využívame káble pri mokrých procesoch (v betóne) s menším výkonom na bežný meter – a to aj preto, že domy sú lepšie zaizolované a je potrebný nižší výkon na prehriatie štvorcového metra plochy. A v neposlednom rade vzdialenosti medzi jednotlivými káblami musia byť zachované z dôvodu rovnomerného ohriatia podlahy. Podlahové kúrenie je cenovo dostupné pre každého stavebníka. Od roku 2016 musia všetky rodinné domy, ktoré sa začnú stavať, spĺňať kritérium nízkoenergetického domu, čo znižuje spotrebu elektrickej energie na vykurovanie. Energetická certifikácia budov  a prísne európske normy nútia výrobcov a konštruktérov v stavebníctve hľadať riešenia, ako znížiť energetické náklady budov na minimum. Ak už v súčasnosti vieme, že s podlahovým kúrením sa dá ušetriť až 20 % energie oproti centrálnemu vykurovaniu, potom sa o budúcnosť podlahového vykurovania báť nemusíme. 

text Oldřiška Luptáková
foto thinkstock.com, FENIX Slovensko
zdroj časopis Tvorivé ekobývanie 5/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Energia Podlaha, dlažba
Tagy: podlahové vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia