Kachľové pece: V byte ako na zámku

04. 11. 2016
Zdieľať

Tradičné kachľové pece sú návratom k rokmi preverenej klasike. Pohľad na ne urobí z obývačky romantickú zámockú izbu či útulnú vidiecku izbičku, záleží na tom, čomu dávate prednosť.

Vďaka použitiu tradičných techník výroby je každý kus kachle originál pôvabný na pohľad a líšiaci sa v drobnostiach od ostatných. Keramické kachle môžu mať navyše veľa farebných odtieňov a najrôznejšie tvary, takže s dizajnom kachlí môžete čarovať od vidieckej klasiky až po elegantnú modernu.


Kachľové pece Gerona s praktickým miestom na uloženie palivového dreva je možné vybrať v troch farebných prevedeniach: srnčie, sahara a olivovo zelené. Vykurovaná odkladacia plocha v hornej časti kachlí udrží kávu alebo čaj príjemne teplé po celý deň. Môže poslúžiť aj na nádobku s vonným olejom. Kachle majú výkon 6 – 11 kW a zvládnu vykúriť priestor 180 m3. Kúri sa v nich drevenými polenami a ekobriketami.

Mountfield

Hrejú, aj keď oheň vyhasol

V prospech kachlí s väčším podielom keramického obkladu hovoria aj technické argumenty: Majú vysokú tepelnú účinnosť a veľmi ekonomickú prevádzku s nízkou spotrebou paliva. Skvele totiž akumulujú teplo, ktoré sa z nich uvoľňuje postupne.

Nezanedbateľným argumentom sú tiež malé nároky na obsluhu (stačí priložiť dvakrát denne), prakticky žiaden servis, veľmi dlhá životnosť. A samozrejme ekologický princíp spaľovania.

K nevýhodám kachľových pecí potom patrí vyššia hmotnosť a dlhšia doba rozkurovania. Pre občasné zakurovanie na chalupe je preto lepšie zaobstarať si dvojplášťové plechové kachle, napríklad UNI 1700, prípadne malé liatinové kachle Trenk, ktoré sa rozohrejú hneď.

Už starí Rimania…

Maximálne využitie tepla zaistí pri krbových kachliach princíp hypokaustného vykurovania, ktorý využívali v kúpeľoch už starí Rimania. Je založený na uzavretom systéme cirkulácie ohriateho vzduchu. Srdce hypokaustu tvorí uzavretý priestor, v našom prípade obstavaná kachľová vložka, osadená akumulačnými prstencami. Teplý vzduch v nej koluje: ohriaty stúpa hore, chladnejší klesá a znovu sa ohrieva. Vznikajúce sálavé teplo sa potom akumuluje v prstencoch a prenáša do vonkajšieho plášťa s kachľovými obkladmi. Kachle potom teplo rovnomerne vyžarujú do miestnosti ešte dlho po vyhasnutí ohňa.

Pri hypokauste si síce priplatíte za špeciálne kachliarske práce aj materiály, ale ušetríte na palive. Tento spôsob vykurovania má vysokú účinnosť, nízku spotrebu paliva a nevyžaduje časovo náročný servis. Prikladá sa zvyčajne raz za 12 hodín a vzniká len minimálne množstvo popola.


Kachľové pece Sara zaujmú nevšedným dizajnom, vďaka ktorému sa stanú dominantným prvkom najmä moderného interiéru. Priestranné presklenie krbových dvierok zaistí zážitok zo živého ohňa, originálne spracovaný kachľový obklad zase teplo, ktoré bude z kachlí sálať ešte dlho po vyhasnutí ohňa. Kachle môžete vyberať v dvoch atraktívnych farebných prevedeniach: cappuccino a medovník. Kachle majú výkon 2 – 6,3 kW, takže zvládnu vykúriť priestor 113 m3. Kúri sa v nich drevenými polenami, ekobriketami a uhoľnými briketami.

Mountfield

Ako spočítať výkon kachlí?

Aby akékoľvek kachle vrátane kachľových pecí optimálne fungovali, musíte mať správne spočítaný ich výkon. Pre základnú orientáciu môžete vychádzať z predpokladu, že 1 kW výkonu vyhreje 20 – 40 m³ podľa toho, či ide o starý dom alebo novostavbu. Musíte totiž vziať do úvahy tepelné úniky. Na vykúrenie staršieho domčeka budete potrebovať podstatne väčší výkon.

Príklad: Máte udržiavaný domček z 80. rokov (strecha slušne zaizolovaná, plastové dvojité eurookná) s plochou 100 m2 a výškou stropu 3,2 m. Vykurujeme teda 320 m3. Vzhľadom na stav domu vydelíme tento objem 30 (priemerná hodnota medzi 20 – 40 m3), teda 320: 30 = 10,67. Kachle by teda mali mať výkon približne 11 kW.

Hrubý odhad si ale nechajte potvrdiť kúrenárom alebo odborným predajcom kachlí, najmä ak chcete mať kachle ako hlavný zdroj tepla. Mali by totiž byť vyťažené tak akurát. Ak výkon podceníte a budete kachle preťažovať, môžu prehriatím popraskať. Keď naopak zakúpite kachle príliš silné, budete prikladať málo, aby ste neprekurovali. Tým zadymíte sklá, nehľadiac na to, že vykurovací systém nebude fungovať optimálne.


Nenápadná elegancia v prostom dizajne – to sú kachle Lascar. Mimoriadne široké ohnisko pojme polená dlhé až pol metra. Vďaka celokachľovému oplášteniu budú kachle sálať teplom ešte dlho po vyhasnutí ohňa. Vyberať môžete z dvoch farieb kachlí: elegantnej bielej a klasickej srnčej hnedej. Kachle majú výkon 4 – 11 kW a zvládnu vykúriť priestor 160 m3. Kúri sa v nich drevenými polenami a ekobriketami.

Mountfield

Zahrejú, potešia, ušetria

Váhate? Zbytočne… Krbové kachle zahrejú na tele i na duši, vykúria celý byt a ešte ušetríte. Stačí porovnať, koľko stojí kubík plynu alebo kilowatt elektriny – a na koľko vás vyjde drevo, pelety či uhlie. Zistíte, že investície do obstarania kachlí sa vám najneskôr za rok a pol vrátia v rozdiele cien paliva.


Náklady na vykurovanie za rok

Náklady na vykurovanie za rok
Kalkulačka nákladov na vykurovanie podľa druhov paliva, www.mujkotel.cz

ZDROJ PR článok spoločnosti Mountfield 

Kategória: Energia
Tagy: mountfield
Zdieľať článok

Diskusia