Pripojenie domu na elektrinu a výber najvhodnejšieho typu kúrenia – Kde začať?

15. 06. 2017 Zdieľať

Chystáte sa stavať dom alebo ste sa radšej rozhodli kúpiť si nový byt? Z pohľadu energetickej spoločnosti je váš dom či byt tzv. nové odberné miesto a vy musíte požiadať o jeho pripojenie. Niektoré kroky môžete vybaviť jednoducho elektronicky, no pripravte sa, že samotný priebeh jednotlivých administratívnych náležitostí stále chvíľu trvá.

Ak staviate, kúpili ste alebo zdedili nehnuteľnosť a chcete v nej bez problémov využívať elektrickú energiu, prvým krokom je vyriešiť nové pripojenie resp. prepis odberného miesta. Protistranou v týchto procesoch sú tri distribučné spoločnosti. Ak si nie ste istí, pod ktorú distribučnú spoločnosť patríte, poradí vám obec. Každý región (východ, stred, západ) má len jednu distribučnú spoločnosť – patria jej stĺpy, vedenia, trafostanice a elektromery. Zabezpečí vám dotiahnutie elektriny k domu alebo pozemku, v požadovanom výkone a kvalite.

Prepis odberného miesta

Ak ste kúpili nehnuteľnosť od predchádzajúceho vlastníka, do procesu prepisu daného odberného miesta vstupuje, ako pôvodný, tak i nový majiteľ. Prvý spomínaný musí dodávku elektriny ukončiť, druhý zase začať. Obe strany by však mali svoje kroky zosynchronizovať, aby sa náhodou nestalo, že pôvodný majiteľ predčasne zruší zmluvy o dodávke i pripojení a budúci majiteľ zažije šok už pri začatí prípadnej rekonštrukcie, keď zostane bez elektriny. V takom prípade by ste totiž neriešili jednoduchší prepis odberného miesta, ale budete musieť absolvovať náročnejší a dlhší proces pripojenia odberného miesta

Nové pripojenie odberného miesta 

Pri výstavbe nového domu býva prvým krokom vybudovanie elektrickej prípojky, nie vždy je totiž vopred súčasťou pozemku. Na základe vami podanej žiadosti o pripojenie stanoví distribútor pripojovacie podmienky a presné miesto pripojenia, na základe priloženej katastrálnej mapy. Zároveň je vhodné rovno požiadať o uzatvorenie zmluvy o pripojení, na základe ktorej je stanovený pripojovací poplatok. Začnite s distribučnou spoločnosťou komunikovať ešte pred vypracovaním vlastnej projektovej dokumentácie prípojky, aby ju prípadne nebolo nutné dodatočne prepracovať. Realizáciu prípojky zabezpečuje distribučná spoločnosť.

Následne môže dať žiadateľ vybudovať kábel od prípojky k elektromerovému rozvádzaču a ďalej ťahať elektroinštaláciu v objekte. Po ich vyhotovení dostanete od elektroinštalačnej firmy revíznu správu, plán vyhotovenia, príp. ďalšiu dokumentáciu. Spoločnosť Stredoslovenská energetika – Distribúcia však vyžaduje len predloženie čestného prehlásenia o pripravenosti odberného miesta. 

V prípade, že sa sťahujete do novovybudovanej bytovky, potrebnú technickú dokumentáciu distribútorovi spravidla poskytuje už developer. Budúci majiteľ bytu vstupuje do procesu až pri výbere dodávateľa elektriny, teda až pri inštalácii elektromeru na konkrétnom byte.

Kontakt s dodávateľom

Až v tomto bode ste pripravení uzatvoriť Zmluvu o združenej dodávke elektriny s dodávateľom. Na Slovensku existujú viacero dodávateľov elektriny. Nové pripojenia sú však náročný proces a najmä tradiční dodávatelia ako napríklad Stredoslovenská energetika (SSE) vám vedia dať potrebné poradenstvo a pomôcť s celým postupom. Navštíviť môžete napríklad niektoré z ôsmych zákazníckych centier SSE alebo webstránku www.sse.sk/novepripojenie

Nové technológie – kúrte lacnejšie a ekologickejšie!

Celosvetový trend využívania obnoviteľných zdrojov sa udomácňuje už aj na Slovensku. V rámci otázky vykurovania môžete staviť napr. na tepelné čerpadlo, solárne kolektory, fotovoltaické panely  či kotol na biomasu, vďaka ktorým si zabezpečíte zdravé a vyhriate prostredie pre vás a vašich blízkych. Myslieť na inštaláciu tepelného čerpadla je však ideálne zvážiť už pri príprave projektu. Poraďte sa s odborníkmi zo spoločnosti Stredoslovenská energetika, ktorí vám nielen poradia pri výbere ideálnej technológie a zariadenia pre vašu domácnosť, ale aj zabezpečia zapojenie sa do projektu a zvládnutie všetkých administratívnych úkonov komfortne za vás. Viac na www.sse.sk/zelena.  


Pripojenie domu na elektrinu a výber najvhodnejšieho typu kúrenia - Kde začať?

1983971
Stredoslovenská energetika, a. s. (SSE)

ZDROJ PR článok spoločnosti Stredoslovenská energetika, a. s. (SSE) 

Kategória: Energia
Zdieľať článok