Na čo myslieť pri stavbe komína pred stavbou krbu

15. 05. 2018 Zdieľať

alebo 8 krokov pre šťastný a pokojný spánok vás a krbára.


Na čo myslieť pri stavbe komína pred stavbou krbu

2178085
Schiedel

1. Odvod vlhkosti v päte komína. Vlhkosťou, ktorá nás trápi je poveternostná vlhkosť, ktorá sa dostane do prieduchu. Aj keď dáte striešku nad komín, vlhkosť sa do komína dostane. Ďalším typom je vlhkosť vyzrážaná z vlhkosti obsiahnutej vo forme pary v spalinách (z dreva, vzduchu na horenie …). Nezabudnite preto naprojektovať  a zrealizovať kanalizáciu ku komínu, alebo pod komín, priemer 40 mm stačí. Do nej priamo napojíte odvod z komína, teda ak ju nezabudnete zrealizovať.

 
2. Zle vyriešené odvetranie. Mriežka v päte komína tam buď nie je, alebo je utopená v podlahe. Má byť nad čistou podlahou a má smerovať do interiéru. Nenapájajte zadné odvetranie komína z exteriéru. Potom komín neťahá, lebo ho ochladzujete a keď neťahá komín, nefunguje krb ako má a sklo býva čierne. Na viac môžete ochladiť plášť komína do takej miery, že vám na ňom bude kondenzovať teplý a vlhký interiérový vzduch a dáte priestor vzniku pliesní.


Na čo myslieť pri stavbe komína pred stavbou krbu

2178083
Schiedel

3. Dopojenie v blízkosti horľavých materiálov. Je problémom keď nie je dodržaná bezpečná vzdialenosť od horľavých častí stavby. Pri jednoplášťovom dymovode Schiedel PRIMA Plus to môže byť až 400 mm. Konzultujte preto realizáciu v blízkosti horľavých materiálov ešte pred samotným návrhom. Riešte krb s krbárom, tak ako kuchynskú linku, už vo fáze návrhu drevodomu 😉 a určite teda pred jeho zapálením.
 
4. Bezpečný odstup komína. Bezpečné odstupové vzdialenosti má každý výrobca komína iné. Schiedel tie svoje uvádza v deklaráciách o vlastnostiach, alebo jednoducho rozkreslené v informačných dátových listoch (na linku sú pre Schiedel UNI Advanced) Sú dané vlastnosťami konštrukcie komína ale to podstatné sa odohráva na stavbe. Teda spôsob zabudovania určuje odstupové vzdialenosti. Seriózna firma = seriózne a presné informácie. Nedodržanie podmienok ohrozuje stavbu a vaše zdravie a aj majetok.
 
5. Základ pod komínom. Navrhnúť ho je povinnosťou projektanta, zrealizovať vašou alebo stavebnej firmy. Hĺbka základu a jeho plocha závisí od nezámrznej hĺbky, únosnosti zeminy a hmotnosti komína. Pri rodinnom dome počítajte s hmotnosťou od 100 kg na 1 meter komína. Takže základ musí byť minimálne v podobe dvojnásobnej roznášacej výstuže s okom minimálne 150/150mm a 6 mm drôtom v základovej doske z B20 v hrúbke min. 200 mm. +/- 
 
6. Povrchová teplota komína. Oceľový komín z nehrdzavejúcej ocele ako je Schiedel ICS (lesklá varianta) alebo PERMETER (čierna, šedá, biela varianta)môže dosiahnuť na povrchu pri kúrení v krbovej vložke bez problémov viac ako 150°C. To nie je na bezpečný dotyk. Preto spravte komín čo najmenej prístupný. Pozerať sa môžete, dotýkať sa neodporúčame.
 
7. Parozábrana má byť bezpečná a tesná pri komíne. A preto by mala byť po celej ploche stropu. Aj okolo komína. Ak máte komín z betónových tvárnic, napr. Schiedel ABSOLUT, môžete napojiť fóliu priamo na prechodovú tvárnicu (tzv. thermotrennstein), alebo na vrstvu zateplenia, ak máte iný typ komína. Pri kovových komínoch musíte pre tesnosť stavby urobiť určite viac. Použiť prechodový komponent VPC alebo VermiS. Oboje od fy Schiedel. Takto nebude komín miestom úniku tepla a miestom vzniku požiaru.
 
8. Statické zabezpečenie komína. Býva Achillovou pätou komína. Komín musí byť v rovine strechy staticky zabezpečený proti pádu pod vplyvom vetra. To znamená ho bezpečným a overeným spôsobom fixovať medzi krokvami. Nie drevom (lištami, krokvami, kusmi dreva), nie montážnou penou. Dôverujte len overeným riešeniam od overených výrobcov. Pozvárať uholníky a tyče dokáže skoro každý, ale garantovať statickú bezpečnosť len málokto. 
 
Bónusový, 9.bod.
 
Na vytesnenie komínového telesa sa v žiadnom prípade montážna pena nepoužíva. NIKDY.
 

Na čo myslieť pri stavbe komína pred stavbou krbu

2178089
Schiedel


Na čo myslieť pri stavbe komína pred stavbou krbu

2178087
Schiedel

 

 
ZDROJ PR článok spoločnosti Schiedel Slovensko s.r.o.
Kategória: Energia
Tagy: komín kozub
Zdieľať článok