Neplaťte za kúrenie zbytočne veľa! Takto sa dá účinne regulovať

02. 03. 2019
Zdieľať

Ak chcete za kúrenie platiť menej, najdôležitejšia je správna a kvalitná izolácia celého domu – zateplením obvodových stien aj strechy a výmenou okien preukázateľne dosiahnete naozaj výrazné úspory. Existujú však aj podstatne menej nákladné opatrenia, pomocou ktorých môžete ušetriť.

Aj teplomer vám pomôže ušetriť

Teplotu v obytných miestnostiach by ste mali pravidelne merať, aby ste mali istotu, že sú vykúrené optimálne. Zo zdravotného hľadiska je optimálna teplota cez deň 22 °C a v noci 18 °C. Pri vyššej teplote sa vám, samozrejme, náklady na kúrenie zvýšia. Ak vám je chladno, môžete sa napríklad teplejšie obliecť, pocit tepla však môže ovplyvniť aj vlhkosť vzduchu. Ak bude na ideálnej úrovni 50 – 55 %, budete mať aj pri nižších teplotách pocit komfortu.

Ak nemáte v miestnosti priestorový termostat, ktorý by správnu teplotu udržiaval, môžete ju nastaviť na vykurovacom kotle – ak znížite teplotu vody v radiátoroch o 5 °C, teplota v izbe sa zníži približne o 1 °C. Takéto zníženie teploty má zároveň za následok asi 5 až 10 % úsporu paliva.

Znížením teploty v miestnosti o 1 °C ušetríte 2 – 5 % paliva. 

Užitočné termostaty

S udržiavaním správnej teploty v miestnostiach (a tým aj so šetrením energiou) vám môže pomôcť izbový (priestorový) termostat alebo termostatické ventily. Keď sa v priestore dosiahne požadovaná teplota, automaticky obmedzia vykurovanie, takže nielen šetria energiou, ale aj zabraňujú prehrievaniu v slnečných dňoch.

Pri izbovom termostate je dôležitá jeho vhodná poloha – najlepšie je umiestniť ho na vnútornú stenu obývačky tak, aby mohol teplotu správne monitorovať. Jeho fungovanie ľahko otestujete pomocou teplomera. (Ak ste izbový termostat nastavili na ideálnych 22 °C a dom napriek tomu nie je dostatočne vykúrený, zvýšte teplotu na vykurovacom kotle.) Termostatické ventily sa montujú na radiátory, takže umožňujú regulovať teplotu v každej miestnosti osobitne – napríklad v kuchyni si môžete nastaviť 20 °C, v chodbe 18 a v detskej izbe 24 °C.

Inteligentný ekvitermický regulátor Vaillant multiMATIC 700 dokáže vyhodnocovať a regulovať teplotu v dome, vďaka čomu môžete vykurovať efektívne a ušetriť. Možno ho skombinovať s vykurovacími zariadeniami značky Vaillant. Komfort s nižšími nákladmi na prevádzku vie dosiahnuť vďaka inteligentným programom vykurovania. Regulátor umožňuje aj ovládanie na diaľku cez smartfón a bezplatnú aplikáciu multiMATIC, ktorú nedávno ocenili v prestížnej súťaži Red Dot Award 2018.
Vaillant Group Slovakia


Inteligentný ekvitermický regulátor Vaillant multiMATIC 700 dokáže vyhodnocovať a regulovať teplotu v dome, vďaka čomu môžete vykurovať efektívne a ušetriť. Možno ho skombinovať s vykurovacími zariadeniami značky Vaillant. Komfort s nižšími nákladmi na prevádzku vie dosiahnuť vďaka inteligentným programom vykurovania. Regulátor umožňuje aj ovládanie na diaľku cez smartfón a bezplatnú aplikáciu multiMATIC, ktorú nedávno ocenili v prestížnej súťaži Red Dot Award 2018.

Úsporná prevádzka kotla

Dôležité je nastaviť teplotu na kotle tak, aby boli miestnosti primerane vykúrené a neprekúrené. Toto nastavenie sa pritom bude líšiť v závislosti od podmienok domu – od toho, ako je dom orientovaný a zaizolovaný, ako využíva solárne zisky a pod. Na udržiavanie vnútornej teploty 22 °C bude v jednom dome potrebné nastaviť kotol napríklad na 55 °C a v inom 45 °C. Prevádzka kotla pri nižšej teplote je pritom (logicky) úspornejšia.

Výhodné sú vykurovacie systémy, ktoré nie sú riadené obyčajným termostatom (s funkciou zapnúť/vypnúť), ale dokážu spolupracovať s modulačným priestorovým regulátorom. Kondenzačné kotly, ktoré pracujú s modulačnou reguláciou, prispôsobujú svoj výkon podľa požiadaviek domu plynule, teda s menším počtom štartov. Udržiavajú tak v interiéri nastavenú teplotu a zároveň zabezpečujú ideálny výkon kotla, čo sa odzrkadlí na úspore energie aj na dlhšej životnosti vykurovacieho zariadenia.

Robert Bosch, spol. s r.o. divízia Termotechnika – značka Junkers

Dôležité detaily

Určite by ste nemali zabúdať na pravidelnú údržbu kotla a vykurovacích telies. Počas chladného obdobia, čo je takmer pol roka, pracuje kotol v priemere 6 – 7 hodín denne a je prirodzené, že sa za tento čas zanesie a znečistí. Tým sa znižuje jeho účinnosť aj životnosť. Preto je dôležitý pravidelný servis kotla aj celého vykurovacieho systému. Ideálny čas na to je pred sezónou, v letných mesiacoch. A ušetriť môžete aj vďaka opatreniam, ktoré vás nebudú stáť takmer nič. Napríklad, ak sa má teplo ideálne šíriť do miestnosti, okolo radiátorov by mal byť voľný priestor – nemali by byť schované za záclonami či závesmi a ich prednú stranu by nemal zakrývať nábytok, napr. pohovka alebo skrinky. Medzi vykurovacie teleso a vonkajšiu stenu môžete tiež nainštalovať dodatočnú izoláciu. Obmedzí sa tým únik tepla, ktoré tak zostane v miestnosti.

Každoročnú servisnú prehliadku kotla požadujú všetci výrobcovia v záručných podmienkach. Ak je kotol vyčistený a správne nastavený, predlžuje sa jeho životnosť a spotreba energie sa môže znížiť až o 25  %. Pravidelné prehliadky tiež pomáhajú odhaliť prípadné nedostatky a zabrániť tak následnému vzniku vážnejších porúch.
Vaillant Group Slovakia


Každoročnú servisnú prehliadku kotla požadujú všetci výrobcovia v záručných podmienkach. Ak je kotol vyčistený a správne nastavený, predlžuje sa jeho životnosť a spotreba energie sa môže znížiť až o 25 %. Pravidelné prehliadky tiež pomáhajú odhaliť prípadné nedostatky a zabrániť tak následnému vzniku vážnejších porúch.

Servisný technik skontroluje ovládacie a zabezpečovacie prvky, tesnosť rozvodu plynu a vody, tlak v expanznej nádobe či správny ťah spalín, vyčistí horák a výmenník od spálených prachových častíc a preverí spoľahlivosť zapaľovania.

Termostatické ventily sú vybavené regulátorom teploty a montujú sa na radiátory.

Z toho vyplýva ich výhoda – možnosť nastaviť si v každej miestnosti inú teplotu.

Ideálna teplota v obytnej miestnosti je cez deň 22 °C, v noci 18 °C.

Ak máte izbový termostat, mali by ste na ňom nastaviť tieto hodnoty.

Servis a pravidelná údržba kotla môžu znížiť spotrebu energie až o 25 %.

Ak sa kotol pravidelne čistí a správne nastavuje, predlžuje sa tiež jeho životnosť.

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM A ISTOCK.COM
ODOBORNÁ SPOLUPRÁCA: ING. MARTIN FÁBRY, BUDERUS/ROBERT BOSCH
ZDROJ: časopis Môj dom 

Kategória: Energia
Tagy: kondenzačné kotly termostat vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia