Kachľové a kozubové pece

18. 07. 2005
Zdieľať

Kozubové pece sú kombináciou kozuba a klasických pecí na tuhé palivá. V minulosti sa nazývali aj čierne pece. Dnes však predstavujú veľmi vítaný, estetický a funkčný doplnok interiéru. Kachľové pece sú vhodné len do určitých interiérov. Sú pomerne finančne náročné. Cenu možno znížiť napr. kachľami pod omietkou.

Kachľové pece

Vhodné sú len do určitých interiérov. Sú pomerne finančne náročné. Cenu možno znížiť napr. kachľami pod omietkou. Pomocou nich sa obmuruje kozubová vložka a kachle sa zakryjú omietkou. Tak sa zachová schopnosť keramiky prijímať teplo a postupne ho vydávať. Náklady na obstaranie sú výrazne nižšie ako pri klasických kachľových peciach.
Staré kachľové pece sa zvyčajne opraviť neoplatí. Dechtové splodiny porušujú vnútro kachieľ. Ich očistenie spoločne s prácnym rozoberaním – každá kachľa sa musí presne označiť, aby sa osadila na rovnaké miesto – podstatne zvyšuje cenu za prácu. Z celkovej čiastky na obstaranie kachľových pecí s kozubovou vložkou kachle stoja približne 20 percent, kozubová vložka asi 30 percent a polovicu tvorí práca. Nikto však nemôže zaručiť, že staré kachle po dokončení práce a po prvom zakúrení, keď začnú vysychať a navzájom pôsobiť s novými materiálmi nepopraskajú.

Kozubové pece

Sú kombináciou kozuba a klasických pecí na tuhé palivá. V minulosti sa nazývali aj čierne pece. Dnes však predstavujú veľmi vítaný, estetický a funkčný doplnok interiéru. Okrem liatiny sa na ich výrobu používajú aj ďalšie materiály – na obloženie napr. oceľ, kameň alebo keramika.

Cez sklenené dvierka môžeme sledovať plápolajúci oheň, pričom tepelná účinnosť je 40 až 80 percent. Podobne ako pri teplovzdušných peciach aj tu sa produkuje predovšetkým konvekčné teplo.
Hlavnou výhodou kozubových pecí v porovnaní s kozubom je menšia náročnosť na komín – nemusí byť vlastný. Využiť môžeme aj komínový prieduch určený pre ďalšiu pec, ale nesmie do nej ústiť olejové alebo plynové kúrenie.
Ohnisko – spravidla vybavené roštom a pod ním ležiacim popolníkom – umožňuje spaľovať okrem dreva aj hnedouhoľné, prípadne čiernouhoľné brikety. V tom prípade pec musí mať aj roštový kôš a roštovú panvu.
Na trhu sú aj kozubové pece s plynovou vložkou.

Kategória: Energia
Tagy: interiér kachle kozub kozubová vložka kúrenie ohnisko pec teplo
Zdieľať článok

Diskusia