Uvažujete o kombinácii podlahového kúrenia a parkiet?

23. 01. 2006
Zdieľať

Medzi laikmi, ale aj odborníkmi je stále mnoho povier a mýtov, že toto spojenie je nevhodné. Obavy však nie sú namieste.

Nič nie je nemožné

Ing. Dušan Lašák, obchodný riaditeľ spoločnosti Devi, tvrdí: „Naše vykurovanie sa dá použiť takmer pod všetky typy drevených a laminovaných podláh. Medzi zákazníkmi sú v ostatnom čase stále obľúbenejšie laminované veľkoplošné dosky s rôznymi imitáciami parketových vzorov. Majú dobrú rozmerovú stálosť, neabsorbujú vlhkosť a sú mimoriadne odolné proti mechanickému poškodeniu. Pri použití prírodného dreva je na zabezpečenie bezchybnej funkcie podlahového kúrenia nevyhnutné kvalitne vysušené a impregnované drevo.“


Uvažujete o kombinácii podlahového kúrenia a parkiet?

42552

Aby sa pri vykurovaní drevo ešte viac nezmršťovalo, malo by obsahovať maximálne 8 % vlhkosti. Ak krytina obsahuje viac vody, medzi jednotlivými doskami môžu neskôr vzniknúť neestetické medzery.

Na druhej strane, ak sa objekt nebude dlhší čas vykurovať, drevo absorbuje vzdušnú vlhkosť a zväčší objem. Pri nedostatočných dilatáciách sa tak môže celá podlaha zdeformovať. Týmto nežiaducim prejavom môžeme zabrániť vhodnou impregnáciou dreva. Dosky pred definitívnym pripevnením odporúčame ponechať voľne naukladané na trámikoch a zapnúť už nainštalovaný podlahový vykurovací systém. Pri teplote približne 30 °C ich necháme niekoľko dní. Tým zabezpečíme dosušenie drevnej hmoty. Záverečnú montáž drevenej dlážky môžeme realizovať, keď je drevo zohriate na teplotu 20 až 25 °C.

Inštalácia

Ing. Lašák: „Aby termokáble nevnikli, resp. neboli vtlačené do tepelnej izolácie a potom sa neprehrievali, čo hrozí najmä pri tepelných izoláciách na báze minerálnych vláken, vkladáme medzi tepelnú izoláciu a termokáble drôtenú sieť, ktorú pripevníme k nosným trámikom.“ Termokáble odporúčame k nej fixovať po približne 30 cm.


Uvažujete o kombinácii podlahového kúrenia a parkiet?

42554

Iný spôsob je uloženie tepelne odolnej fólie medzi izoláciu a termokábel. Termokáble musíme uložiť minimálne 25 mm od spodnej plochy drevenej dlážky. Aj tu platí, že polomer ohybu termokábla nesmie byť menší ako trojnásobok jeho vlastného priemeru. V mieste prechodu termokábla cez trámik musíme otvor vyplniť nehorľavým materiálom, spĺňajúcim bezpečnostné predpisy (napr. hliníkovou fóliou). Medzi vykurovacou rovinou a spodnou plochou drevenej podlahy treba vytvoriť vzduchovú medzeru minimálne 25 mm.“

Regulácia

Na reguláciu teploty v miestnostiach s podlahovým vykurovaním zabudovaným pod drevenou krytinou odporúčame výhradne termostaty vybavené podlahovým aj priestorovým snímačom. Podlahový snímač je uložený pod povrchom podlahy a udržuje teplotu drevenej krytiny pod nastavenou maximálnou hodnotou. Na vykurovanie klasických doštených paluboviek položených na trámikoch možno použiť výhradne priamovýhrevný systém.

Priaznivci dreva a teplej dlážky mali pri inštalovaní vykurovania rešpektovať aj niekoľko bodov, ktoré zostavili odborníci.

1. Drevenú podlahovú krytinu musí odporučiť výrobca podlahového vykurovania.
2. Treba použiť termostat s podlahovým snímačom.
3. Pred kladením treba zmerať objemovú vlhkosť betónu, ktorá musí byť nižšia ako 2,7 %. Ak je vlhkosť vyššia, môžete zapnúť kúrenie a sušiť betón asi päť dní.
4. Inštalovaný výkon káblov v podlahe nesmie presiahnuť 80 W/m2.
5. Teplota parkiet nesmie prekročiť 27 °C.
6. V prípade lepenia drevenej krytiny na podlahu treba použiť lepiace hmoty, ktoré odporučil výrobca podlahového vykurovania.

Neprehliadnite:

Vo všeobecnosti, rada odborníka pri inštalácii elektrického podlahového vykurovania je užitočná vždy. Zvlášť keď sa jedná o podlahu drevenú. A ešte jedna dôležitá informácia. Každá podlahová krytina vhodná pri podlahovom vykurovaní musí byť označená medzinárodným obrázkom.

Kategória: Energia Podlaha, dlažba
Tagy: drevená podlaha kúrenie las podlahové vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia