Zima v teplúčku

13. 01. 2010
Zdieľať

Lákavé teplo v zime, príjemný chlad v lete – pri kvalifikovanom zabudovaní zvukovoizolačných a tepelnoizolačných materiálov to môže bez problémov dosiahnuť aj domáci majster. Pri troche zručnosti je účinok zaručený, vrátane úspory na vykurovacích nákladoch.

V obchodnej sieti orientovanej na stavebné materiály nájdete veľký výber ľahko spracovateľných izolačných materiálov. Medzi ne patria platne z minerálnych vlákien alebo tvrdený polystyrén, polyuretan, ale aj prírodné materiály so zaručenými kvalitatívnymi vlastnosťami (z drevených vlákien, z korku, zo sisalu, z expandovaných sopečných vyvrelín, ílov a bridlíc). Záleží len na tom, čo práve obchod ponúka.

Materiálové vlastnosti izolačných hmôt

Vaše požiadavky na zvukovoizolačné a tepelnoizolačné vrstvy sa najlepšie naplnia, ak sa už pri nákupe rozhodnete pre správny materiál. Preto treba, aby ste sa ešte pred kúpou izolačného materiálu oboznámili s rozhodujúcimi materiálovými charakteristikami.
Pre rozsah izolačných schopností je okrem hrúbky vrstvy rozhodujúca aj hodnota tepelnej vodivosti izolačného materiálu. Tepelná vodivosť rozličných materiálov, ktoré sú u nás dostupné je skutočne rozdielna. Objektívnu hodnotu odvodíte z údajov o zaradení materiálov do skupiny s určitou tepelnou vodivosťou, uvedených na obale, napr. >> 050 – 040 <<, čo by malo vyjadrovať súčiniteľa tepelnej vodivosti medzi 0,05 – 0,04 W.m-1. k-1. Pritom platí, že nižšia hodnota vždy zodpovedá nižšej tepelnej vodivosti, čiže vyššej izolačnej schopnosti. V prípade potreby vysokých zvukovoizolačných účinkov sa môžete rozhodnúť buď medzi tepelnoizolačnými, alebo špeciálnymi zvukovoizolačnými materiálmi. Na zvýšenie kročajovej nepriezvučnosti si možno v obchode zadovážiť tomu zodpovedajúce kročajovoizolačné platne. Izolačné látky sú z hľadiska svojej požiarnej odolnosti (zodpovedajúcej DIN 4102) delené do týchto materiálových tried:
A1 a A2 = nehorľavé
B1 = ťažko horľavé
B2 = horľavé
B3 = ľahko horľavé

Pretože materiály triedy B3 sú na stavebné účely neprípustné, ponúkajú stavebné hmoty triedy B1 a B2 na bežné účely potrebnú požiarnu odolnosť. Vysoká priepustnosť vodných pár zabezpečuje dobré odvedenie vlhkosti zo susedných stavebných materiálov alebo z miestnosti. Táto schopnosť zabezpečuje dobrú klímu v miestnosti, ktoré sa dosiahne regulovanou výmenou medzi vonkajším a vnútorným vzduchom. Vlastnosti odpudzujúce vodu zabraňujú prevlhnutiu platní počas montáže a pri ostatnom krátkodobom navlhnutí. Tvarová stabilnosť sa požaduje vtedy, ak sú izolačné hmoty uložené medzi latovaním alebo medzi krokvami strechy. Aj rozmerová stálosť je veľmi dôležitou vlastnosťou. Pri izolačných hmotách by sa po zabudovaní nemali ich rozmery meniť alebo meniť, len minimálne.

Izolačné prostriedky

Izolačné prostriedky používame buď na miesta vystavené vetru a počasiu, alebo na také miesta, ktoré sú vo vlhkých a mokrých zónach (napr. v kúpeľni a v kuchyni). Parotesné fólie zabraňujú nielen vniknutiu vzdušnej vlhkosti do izolačnej látky, ale aj kondenzovaniu tejto vlhkosti vo vnútorných studených častiach konštrukcie. Okrem toho pôsobia aj ako istá ochrana proti vetru a prievanu. Ich rozdielna priepustnosť vodných pár je daná hodnotou Sd, pričom nižšia hodnota Sd predstavuje lepšiu priepustnosť pár. Pre zdravú klímu miestnosti môže byť rozhodujúca vysoká paropriepustnosť. Väčšinou sa používajú polyetylénové fólie, ale rovnaký účel plnia aj spevnené hliníkové fólie. Na utesnenie všetkých prekrytí (spojov) fólii slúži špeciálny dvojitý lepiaci pás. Na napojenie ukončenia fólie na časť stavby používame samolepiaci tesniaci pás, ktorého objem sa v škáre zväčší až na päťnásobok, čím je zabezpečené úplné utesnenie.

Izolačné látky

Splniť všetky vaše požiadavky na izoláciu, umožňuje široká ponuka izolačných dosák, plstí a granulátov z rozličných východiskových materiálov. Minerálne vlákna sa získavajú z taveniny anorganických surovín (sklo, hornina, škvara, troska). Platne z minerálnych vlákien vyhovujú takmer každému izolačnému zámeru. Podľa spôsobu použitia ich delíme na: fasádne izolačné dosky, strešné izolačné dosky, dosky z izolačných poterov, ako aj zvukovoizolačné dosky. Nájdete ich v obchodoch so stavebnými materiálmi v hrúbkach od 10 do 20 mm a v rôznych rozmeroch. Plste z minerálnych vlákien vo forme izolačných rohoží sú vhodné najmä na izolácie striech. Medzi strešné krokvy ich osádzame vo forme obvodovo ukončených rohoží, vybavených na rubovej strane pevnou (proti roztrhaniu odolnou) hliníkovou fóliou, ktorá slúži ako parozábrana.


Na zvukovoizolačné ukončenia stien sú určené izolačné pásky. Z minerálnych plstí sú vyhotovené aj tvarovky na veľmi účinné odizolovanie teplovodných potrubí. Na nich je povrchová hliníková obalová fólia vybavená lepiacou páskou, ktorou možno vytvoriť tesné opláštenie potrubia. Ďalšou veľmi používanou izolačnou látkou je tvrdený polystyrén, a to jeho dovozová verzia známa ako Styropor. Je vytvorený z polystyrénových granúl lisovaných pomocou rozpínavých prípravkov alebo horúcou parou. Izolačné dosky dostanete v rôznych hrúbkach a veľkostiach, rovné alebo so spojovacou poldrážkou. Na našom trhu sú aj izolačné materiály z prírodných zdrojov. Ponuka siaha od izolačných dosiek z drevených vlákien a korku, cez plste z konopných vlákien alebo zvieracej srsti, až po tepelnoizolačné granulované látky z anorganických alebo organických východiskových látok, ako sú perlit, keramzit alebo korková drvina.

Tepelnoizolačné granulované látky sú z ľahkého granulovaného materiálu. Granulát sa nasype jednoducho do určeného miesta. Prispôsobuje sa miestnym podmienkam a rozmerom bez vzniku medzier. K anorganickým násypovým materiálom patrí perlit, expandované bridlice alebo keramzit. Sú to prírodne čisté, nehorľavé a nedrviace sa materiály, ktoré naviac nechutia parazitom a hlodavcom. Vďaka spracovaniu za vysokej teploty (1000 ºC) neobsahujú baktérie a zárodky, pričom sú aj bez zápachu a neškodia pokožke. K organickým násypovým materiálom s výnimočne vysokou izolačnou hodnotou a vynikajúcimi možnosťami spracovania patrí aj korková drvina.













Zima v teplúčku

51400

         


Zima v teplúčku

51389


Zima v teplúčku

51391


Zima v teplúčku

51399


Zima v teplúčku

51390


Zima v teplúčku

51392



Odporúčané nástroje

Aby sme mohli vykonať izolačné a tesniace práce potrebujeme skladací meter alebo pásmo na meranie rozstupov. Vodováhou určíte vodorovnosť a zvislosť latovania alebo opláštenia. Uholník alebo úkosník slúžia na správny prenos uhlov. Ručná píla (osadzovačka) alebo kotúčova píla slúžia na rezanie izolačných dosiek, drevených líšt a dosiek. Lupienková píla alebo priamočiara elektrická píla slúžia na vyrezanie otvorov v izolačných materiáloch alebo drevených doskách. Nôž s dlhou a ostrou čepeľou použite na prirezávanie hrubších platní z minerálnych vlákien. Pri upevňovaní potrebujete elektrickú vŕtačku, ktorú možno použiť aj ako búracie kladivo, na vŕtanie dier do dreva, kameňa, betónu a kovu. Pre každý druh vŕtaného materiálu treba použiť vrtáky určené len na príslušný druh materiálu. Na práce je potrebný aj akumulátorový skrutkovač na upevňovanie skrutiek do rôznych materiálov. Nenahraditeľné sú aj skrutkovače, ktoré si možno v obchodoch s náradím zaobstarať v rôznych druhoch a veľkostiach, kladivo a hladidlo na zarovnávanie zrnitých násypových materiálov. Na násyp budete potrebovať sťahovacie šablóny. Zatláčací kolík slúži na zatlačenie drobných klinčekov do dreva bez poškodenia dreva. Sponkovačka slúži na ľahké pripevnenie fólii, imbusový kľúč (šesťhranný), nástrčkový golakľúč, a vidlicový kľúč slúžia na upevnenie hranolov.

Kategória: Nezaradené
Tagy: zateplovanie
Zdieľať článok

Diskusia