23. 05. 2012
Zdieľať

Spolu so stenami je podlaha väčšinou najvýraznejším prvkom interiéru. Určuje dojem z priestorov. Zároveň je aj jedným z najnamáhanejších materiálov, to znamená, že si ju nemožno vyberať len podľa vzhľadu, ale aj podľa odolnosti a napríklad i toho, či je vhodná na podlahové kúrenie (ak ho máme).

Niekedy sa nám páči viac druhov podláh a nevieme sa rozhodnúť. Alebo sa stane, že nekupujeme podlahu do všetkých miestností naraz, pričom náš vkus sa postupne mení a výsledok je, že máme v každej izbe inú podlahu. Toto riešenie je veľmi náročné na vnímanie farieb, hoci ak sa kombinácie naozaj vydaria, môžeme dosiahnuť skvelý efekt. Väčšinou sa však podobné snahy končia tým, že interiér vyzerá ako vzorková predajňa. Preto je jednoduchšie pohrať sa skôr s rôznymi vzormi na nábytku a vo všetkých izbách použiť rovnakú podlahu. Najmä v malých bytoch je to priam nevyhnutné, lebo tu sú priestory často vizuálne prepojené. Tak nič nepokazíme.

Pred rozhodnutím
Skôr než objednáte a zaplatíte niekoľko štvorcových metrov novej podlahy, odporúčam požičať si (za finančnú zálohu) z obchodu dve-tri vzorky a zobrať si ich domov – tam totiž môžu pôsobiť tmavším dojmom ako v predajni, kde je veľa silného umelého svetla. Ak vzorky položíte k stenám a nábytku a pozvete si na konzultáciu zopár priateľov s vkusom a dobrým zrakom (alebo bytového dizajnéra), dobrý výsledok by mal byť zaručený.

Čo dokážu farby a vzory

Aj keď to niektorí ľudia nepripúšťajú, farby v interiéri ovplyvňujú naše podvedomie. Farebná kombinácia stien a podláh môže sústavne pôsobiť na našu náladu a celkový pocit zo života, preto je vhodné venovať dostatok pozornosti ich zosúladeniu.

Farby a vzory podlahy aj stien dokážu upraviť priestor – zvýraznia jeho plusy a potlačia jeho mínusy. (Samozrejme, iba ak sme namiešali tú správnu kombináciu.) V praxi to znamená, že príliš nízky priestor dokážu opticky zvýšiť, úzky zasa predĺžiť a tmavý presvetliť a rozjasniť. Aj rôzne dezény dreva na podlahe pôsobia odlišne:
►  žltkasto-béžové dekory (dub, buk, javor) sú príjemné, teplé, optimistické;
►  červenkasto-oranžové podlahy vytvárajú v miestnosti veľmi teplý pocit, vhodné je kombinovať ich so žltými odtieňmi;
►  módne a odolné tropické drevá so zaujímavou štruktúrou priestor neobyčajne oživia a rozžiaria, ťažko sa k nim však hľadá doplnková farba – ideálne je, ak sú steny v jemne tónovanej bielej farbe;
►  hnedé podlahy sú vhodné do interiérov s dostatkom svetla, môžu sa kombinovať s podobnými odtieňmi ako tón v tóne alebo v kontraste so svetlými či doplnkovými farbami.

Nielen farby podlahy a stien, ale aj bočné lišty dokážu pôsobiť na priestor. Ak majú rovnakú farbu ako podlaha, tá potom vyzerá väčšia; ak sú rovnakej farby ako steny, podlaha sa zdá byť menšia. Veľmi moderný detail – bez použitia líšt – dodá interiéru vzhľad upravenosti: v omietke nad podlahou sa spraví plytká škára tak, že vznikne niekoľkomilimetrová medzera, ktorá vytvorí ilúziu tieňa.


Úzka a dlhá miestnosť

Úzka a dlhá miestnosť
Ing. arch. Jana Macinská


Úzka a dlhá miestnosť

Úzka a dlhá miestnosť
Ing. arch. Jana Macinská


Úzka a dlhá miestnosť

Úzka a dlhá miestnosť
Ing. arch. Jana Macinská

Úzka a dlhá miestnosť

V úzkej a dlhej miestnosti treba oko návštevníka prinútiť k tomu, aby sa pohybovalo najmä priečne a nevnímalo malú šírku priestoru. Dá sa to urobiť tak, že vzor na podlahe, prípadne koberec bude mať priečnu štruktúru alebo lamely budú položené kolmo na pozdĺžne steny – oko ich bude sledovať a bude mať dojem, že táto vzdialenosť je väčšia ako v skutočnosti. V úzkych priestoroch treba opatrne narábať aj s farbou stien. Ak by boli dve pozdĺžne steny tmavé, cítili by sme sa ako v tuneli. Pozdĺžne steny by nemali mať ani vodorovné pásy – tento dojem by len zosilnili. Jedna stena – najlepšie priečna alebo časť pozdĺžnej steny – však môže byť farebná. Ak je okno iba na úzkej stene, bolo by vhodné interiér čo najviac presvetliť; množstvo svetla totiž so vzrastajúcou vzdialenosťou od okna rýchlo klesá.


Svetlá verzus tmavá podlaha

Svetlá verzus tmavá podlaha
Ing. arch. Jana Macinská


Svetlá verzus tmavá podlaha

Svetlá verzus tmavá podlaha
Ing. arch. Jana Macinská


Svetlá verzus tmavá podlaha

Svetlá verzus tmavá podlaha
Ing. arch. Jana Macinská

Svetlá verzus tmavá podlaha

Ak je priestor tmavý, s menším oknom alebo orientovaný na sever, môžeme ho rozjasniť svetlou podlahou – menej pohlcuje a viac odráža svetlo, miestnosť sa potom zdá byť priestrannejšia. Svetlá podlaha síce pôsobí čisto, ba niekedy až sterilne, no aj trochu chladne, najmä ak je skombinovaná so studenými farbami (modrá, zelená). Svetlej podlahe pristane tmavší nábytok, ak však zvolíme bledšie zariadenie, farebný akcent dosiahneme doplnkami (obrazmi či vázami). Neodporúčam použiť na podlahe aj nábytku rovnakú štruktúru toho istého dreva – riskujete fádny interiér. A vôbec, vo všetkých prípadoch by sa mal odtieň nábytku a odtieň podlahy mierne líšiť: nábytok by mal byť o tón až dva tmavší ako podlaha alebo podstatne svetlejší, aby s ňou nesplýval a priestor nepôsobil monotónne. Ak je však väčšina nábytku oddelená od podlahy kusovým kobercom, znesie sa aj rovnaký odtieň. Tmavá podlaha na rozdiel od svetlej pôsobí stabilne, seriózne a útulne. Príjemným kontrastom k takejto podlahe sú veľmi svetlé steny (ktoré však nemusia byť snehobiele, vhodnejšia je skôr biela s jemnou prímesou hnedej či sivej) a niekoľko doplnkov v jasných farbách, ktoré interiér preteplia a rozjasnia. Kombinácia tmavej podlahy a sýtych farebných stien priestor zmenší, preto si ju môžeme dovoliť len tam, kde je ho naozaj dostatok.


Podlahy v detských izbách

Podlahy v detských izbách
Ing. arch. Jana Macinská


Podlahy v detských izbách

Podlahy v detských izbách
Ing. arch. Jana Macinská


Podlahy v detských izbách

Podlahy v detských izbách
Ing. arch. Jana Macinská

Podlahy v detských izbách

Pretože deti približne do veku 7 až 8 rokov strávia veľa času sedením a hraním sa na podlahe, do detských izieb sú vhodné mäkké, teplé a dobre udržiavateľné podlahy – prírodné drevo alebo korok. Medzi najodolnejšie patria klasické vlysky z tvrdého dreva (najčastejšie so šikmým vzorom „na rybinu“), ktoré vydržia pri dobrej údržbe v interiéri aj 100 rokov. O niečo menej odolná je palubovka, ktorá sa obvykle zhotovuje z lacného mäkkého dreva, ktoré je náchylnejšie na poškodenie. Oba druhy podláh sa však dajú jednoducho a viackrát vytmeliť a prebrúsiť. Trochu menej vydrží plávajúca drevená podlaha, ktorá vzbudzuje dojem luxusu; aj tá sa dá 2- až 3-krát prebrúsiť a natrieť. Naopak, laminátová podlaha sa prakticky nedá opraviť bez jej rozobratia a vybrania poškodeného kusa. Ak zvolíme laminátový variant, neurobíme chybu, ak sa rozhodneme pre čo najvyššiu záťažovú triedu, prípadne môžeme zvoliť iné riešenie: vybrať lacnú podlahu s tým, že ju aj tak o niekoľko rokov vymeníme. Laminátové podlahy sú však na hry detí trochu chladné. Korok sám osebe nie je príliš odolný, ak sa však kvalitne nalakuje, urobí v detskej izbe výbornú službu.
A ako je to s výberom farby? Príliš tmavé podlahy môžu priestor výrazne zmenšiť, preto je pri bežných veľkostiach detských izieb vhodnejšie voliť skôr stredné tóny dreva alebo korku. Kusový koberec je síce teplý, ale okrem vysávania si vyžaduje aj časté tepovanie (platí najmä pri viacerých deťoch). Ak chceme deťom predsa len dopriať koberec, najvhodnejší je kusový, napríklad tkaný bavlnený s rozmermi do 1,7 × 2,2 m, ktorý sa dá prať v práčke.


Ako pôsobí dlažba

Ako pôsobí dlažba
Ing. arch. Jana Macinská


Ako pôsobí dlažba

Ako pôsobí dlažba
Ing. arch. Jana Macinská


Ako pôsobí dlažba

Ako pôsobí dlažba
Ing. arch. Jana Macinská

Ako pôsobí dlažba

V miestnostiach, ktoré sú vystavené častému pôsobeniu vody (kúpeľne, predsiene, kuchyne), je asi najvhodnejším povrchom dlažba. So zvyškom bytu môže ladiť tón v tóne alebo s ním výrazne kontrastovať. Úplne svetlú či bielu voľme iba vtedy, ak sme upratovací maniaci – vidno na nej každú špinku, podobne ako na celkom tmavej každú časticu prachu. Preto je ideálom kompromis – niečo medzi svetlou a tmavou. Lesklé dlažby treba čistiť častejšie, ale ide to rýchlejšie ako čistenie reliéfnych povrchov, kde sa v drážkach usadzuje špina. Vo vlhkých exponovaných priestoroch by mala byť dlažba protišmyková. Na príkladoch vidieť, ako rozdielne pôsobí lesklá a matná dlažba. Matná, stredne hnedá dlažba s dekorom dreva v kombinácii so svetlohnedými stenami upokojuje a stabilizuje, hoci je pravda, že priestor trochu zmenšuje. Námornícka modrá v kombinácii s bielou pôsobí svižne a chladivo a jej lesklý povrch znásobuje priestor, na niekoho však táto kombinácia môže pôsobiť trochu studeno. Kombinácia svetlej dlažby a o niekoľko stupňov tmavších stien je nezvyčajná a zvýrazňuje hranice podlahy a stien.

To, akej záťaži odolá laminátová podlaha, možno vyčítať z obalu. Rozlišujeme 5 záťažových tried:
►  pre domácnosti: 21 – pre miernu, 22 – pre strednú a 23 – pre silnú záťaž,
►  na komerčné účely sú triedy odstupňované od 31 po 33, pričom triedy 23 a 31 sú kvalitatívne identické.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Podlaha, dlažba Stavba a rekonštrukcia
Tagy: návrh interiéru podlahy
Zdieľať článok

Diskusia