Nový život starej podlahy

21. 08. 2012
Zdieľať

Máte doma staré parkety? Sú znečistené alebo poškriabané? Nezakrývajte ich kobercom ani nenahrádzajte plávajúcou podlahou. Skúste ich zrenovovať.

Drevené parkety majú svoju dlhoročnú tradíciu. V poslednom čase sa čoraz viac propaguje trend zdravého životného štýlu v čistom ekologickom prostredí. A parkety sú stále v móde. Často sa stáva, že pri kúpe starého bytu nájdete pod kobercom hotový skvost – drevenú podlahu. Tá môže mať silné známky opotrebovania a vtedy sa mnohí rozhodnú nahradiť ju iným materiálom bez toho, aby sa parkety pokúsili zachrániť. Výhodou starej drevenej podlahy je, že ju možno zrenovovať – prebrúsiť, nalakovať, vyleštiť. Je pravda, že sa jej treba venovať, ale dokáže sa odvďačiť dlhoročnou službou a príjemným teplom, akým pôsobí len drevo. 

Zásadné rozhodnutie: drevená podlaha

Prírodný charakter drevenej podlahy môže vo vás vyvolať pocit, že v byte máte kus prírody. Oproti iným materiálom má drevo ako materiál viaceré výhody – z hľadiska zdravotného aj ekologického. Všeobecne platí, že to, čo pochádza z prírody, je zdraviu prospešné. Životnosť parkiet, najmä vďaka možnosti viackrát ich prebrúsiť a ošetriť novou vrstvou laku, dosahuje niekoľko desiatok rokov. Spravidla aj bežná starostlivosť býva jednoduchá – stačí pozametať, povysávať alebo utrieť podlahu mopom. 
Parketám nemožno uprieť vplyv na vytváranie príjemnej klímy v miestnosti. Drevo ako prírodný materiál žije a aj po spracovaní potrebuje primeraný „ekosystém“. Optimálna teplota preň je 20 °C. Nenadarmo sa hovorí o drevených parketách ako o teplej podlahe. Drevo má malú tepelnú vodivosť, preto aj na nohy pôsobí príjemne. 
Drevená podlaha nie je výsadou len obývacích izieb či spální. Moderná úprava dovoľuje využiť tento materiál aj na miestach s vyššou vlhkosťou, ako je napríklad kúpeľňa. To, čo laminátové podlahy len imitujú, drevo ponúka v origináli – rôzne druhy, vzory, dekory, farby. Najbežnejšími druhmi dreva, ktoré sa u nás používa na výrobu drevených podláh, sú dub, buk, jaseň, javor a borovica.

Nový život starej podlahy

1143213
Bona CR spol. s r.o.

Vlhkostné podmienky

Trvalé prilepenie drevenej podlahy si vyžaduje, aby obsah vlhkosti dreva v parketách určených na položenie približne zodpovedal plánovanej klíme v mieste užívania, to znamená, že masívne parkety musia mať vlhkosť dreva vyššiu, naopak, viacvrstvové, hotové parkety a parkety na podlahe s podlahovým kúrením o niečo nižšiu vlhkosť dreva. V strednej Európe musia byť splnené nasledujúce klimatické podmienky: 
teplota v miestnosti 20 °C a relatívna vlhkosť vzduchu 50 %,
všeobecne by masívne parkety mali mať priemernú vlhkosť 9 %, pričom viacvrstvové a hotové parkety 8 %,
typické rozdiely nameraných hodnôt od priemeru sú ± 2 %. (zdroj Bona)
 
Vlhkostné podmienky
Pri skladovaní dreva po dostatočne dlhý čas pri stálej teplote a vlhkosti obsah jeho vlhkosti dosiahne hodnotu, ktorá sa nazýva vlhkostná rovnováha dreva. Keď drevo dosiahne svoju vlhkostnú rovnováhu, žiadnu vlhkosť už nestráca, ani ju zo vzduchu neprijíma, samozrejme, ak sa klíma v miestnosti nemení.

Nový život starej podlahy

1143208
Bona CR spol. s r.o.

Správny výber povrchovej úpravy

Skôr než sa pustíte do renovácie svojej drevenej podlahy, potrebujete vhodné náradie a produkty. Tá zahrňuje prebrúsenie podlahy a aplikáciu novej vrstvy ochranného laku. Pri renovácií drevených podláh môžete zvoliť niektoré zo systémov úpravy povrchu: 
lakovanie lakmi na báze vody, 
olejovanie, 
voskovanie, 
prípadne olejovoskovanie. 
 
Pri voľbe lakov na báze vody, olejov a olejovoskov sa ponúka možnosť tónovania – morenie holého dreva. Môžete si však vybrať aj prírodný vzhľad povrchovej úpravy, ktorý uchová prirodzený vzhľad drevenej podlahy. Je veľmi dôležité uvedomiť si, v akých priestoroch chcete lak použiť. Záleží na tom, či chcete použiť lak do obývacej izby, spálne, kde sa očakáva stredná záťaž, alebo kuchyne či chodby, kde je podlaha vystavená silnej záťaži. Ďalej máte na výber i požadovaný vzhľad svojej podlahy (lesk, polomat nebo mat).
Radi by sme vám pripomenuli jedno jednoduché pravidlo, ktoré každý parketár síce dobre pozná, ale napriek tomu naň niekedy zabudne. Môžete používať tie najlepšie laky na svete, a predsa nedocielite dobrý vzhľad podlahy, ak nebola správne a dôkladne vybrúsená. A takisto môžete používať najlepšie brúsne prostriedky, a predsa nedocielite dobrý výsledok, ak lak neaplikujete správne. 

Brúsenie valcovou a okrajovou brúskou

1143209
Bona CR spol. s r.o.


Brúsenie valcovou a okrajovou brúskou


Tmelenie škár

1143210
Bona CR spol. s r.o.


Tmelenie škár


Aplikácia prvej vrstvy základného laku

1143211
Bona CR spol. s r.o.


Aplikácia prvej vrstvy základného laku


Aplikácia druhej až tretej  vrstvy vrchného laku (foto: Bona)

1143212
Bona CR spol. s r.o.


Aplikácia druhej až tretej vrstvy vrchného laku (foto: Bona)

Jednoduché upratovanie 

Aby drevená podlaha plnila svoj účel čo najdlhšie, treba pri jej údržbe a starostlivosti dodržiavať určité pravidlá: 
vyvarujte sa nadmerného používania vody, 
dbajte na výber vhodných utierok z mikrovlákien, 
nepoužívajte oceľové drôtenky, agresívne rozpúšťadlá a silné alkalické prípravky, ktoré by mohli lakový film poškodiť,
pri vchode do miestnosti umiestnite kvalitné podložky a na nohy nábytku dajte plstené podložky.
 
Ako udržiavať podlahu čistú
Táto činnosť patrila medzi nie príliš obľúbené domáce práce. Tradičným spôsobom, ako udržať podlahu čistú, bolo použiť handru, vedro s vodou a univerzálny čistiaci prostriedok rozpustený vo vode. V súčasnosti sú na trhu výrobky, ktoré umožňujú efektnejší spôsob čistenia podlahy. Špeciálne čistiace prostriedky na parkety a tvrdé povrchy už nemusíte riediť vo vode. Stačí ich rozprašovačom aplikovať priamo na podlahu a zotrieť mopom.
Kategória: Podlaha, dlažba Stavba a rekonštrukcia
Tagy: drevená podlaha rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia