Podklady a podkladové dosky pre drevené podlahy

07. 11. 2005
Zdieľať

Popularita drevenej podlahy vyplýva nielen zo súčasného módneho trendu, ktorý trvá už niekoľko rokov, ale najmä z jej vlastností. Pre človeka je príjemná svojou nášľapnou elasticitou, vďaka ktorej chráni naše končatiny pri chôdzi a pri nárazoch. Veľmi dobre tepelne izoluje, a tak ju ľudská noha vníma príjemne. Pritom má dostatočnú tepelnú priechodnosť, takže sa dá využiť aj v miestnostiach s podlahovým vykurovaním. Čo sa však skrýva pod jej povrchom? Na túto otázku vám odpovie nasledujúci článok.

Cementová mazanina

Cementová mazanina je najčastejším typom podkladu. Tvorí ju malta z piesku, cementu, vody a z ďalších prísad. Mazanina v hrúbke 1 cm vyschne na zodpovedajúce hodnoty približne za desať dní (pri 50- až 60-percentnej relatívnej vlhkosti vzduchu a teplote okolo 20 °C). Normovaná hrúbka je minimálne 35 mm nad izoláciou.

Cementová mazanina je vhodná pri lepení parkiet aj pri ukladaní plávajúcej podlahy. Pred realizáciou oboch druhov podláh by sa mal podklad pozametať a povysávať, pri parketách sa odporúča urobiť aj základný náter, ktorý by viazal prach.

Anhydritová mazanina

Zložkami sú síran vápenatý, piesok, voda a prísady. Norma uvádza hrúbku 35 mm nad izoláciou. Čas vysychania a konečná úprava anhydritovej mazaniny sú rovnaké ako pri cementovej mazanine, ale maximálna priepustná vlhkosť je nižšia, len 0,5 hmotnostných percent. Ďalšie pravidlá pre ukladanie vrátane náteru sú rovnaké ako pri cementovej mazanine.

Anhydritová tekutá mazanina

Túto mazaninu tvoria len síran vápenatý a prísady. Podľa normy by jej hrúbka mala byť 35 mm nad izoláciou. Vysychá trochu dlhšie – 1 cm mazaniny vysychá asi 12 dní pri pomerne nízkej vlhkosti, iba 0,5 alebo ešte lepšie 0,3 hmotnostných percent. Mazaninu po nanesení treba asi po štyroch až piatich dňoch prebrúsiť kotúčovou brúskou, aby sa dôkladne odstránila vrstva spekaného kovu. Tým sa zabezpečí aj optimálny priebeh sušenia. Pred ukladaním parkiet sa mazanina ešte raz prebrúsi medeným alebo pieskovým kotúčom. Potom sa pokračuje ako pri cementovej mazanine – podlaha sa zametie, povysáva a natrie základným náterom na viazanie prachových častíc, na lepšiu súdržnosť, ako aj na ochranu mazaniny proti vlhkosti.

Mazanina z liateho asfaltu

Základ pre tento podklad tvorí zmes z bitúmenu a minerálnych prísad v hrúbke 20 mm nad izoláciou. Hneď ako táto mazanina vychladne, môže sa na ňu ukladať podlaha. Ak na ňu budeme lepiť parkety, musíme ju dostatočne posypať kremičitým pieskom a voľné zvyšky odstrániť prebrúsením. Potom sa podlaha zametie a povysáva. Nanesie sa lepidlo zriedené stierkou a treba počkať, až náter zaschne.

Drevotrieskové dosky V 100 E1

Dosky s hrúbkou minimálne 25 mm sa zlepia a zoskrutkujú. Vhodnejšie sú dve vrstvy krížom presadené. Maximálna priepustná vlhkosť 9 ± 3 hmotnostných percent. Pretože tieto dosky sú citlivé na vlhkosť, ktorú pomerne ľahko prijímajú, treba ich skladovať v suchom prostredí. Pri lepení sa odporúča deliaci prostriedok z výroby odstrániť prebrúsením. Potom sa použije základný náter.

Podkladové dosky z masívneho dreva

Sú to trikrát krížom zglejené podkladové dosky z masívneho dreva s drážkou a perom, ktoré majú hrúbku minimálne 19 mm. Prípustnú vlhkosť určuje výrobca, ale všeobecne platí, že tieto dosky sú citlivé na vlhkosť, ktorú ľahko prijímajú. Preto sa musia skladovať v suchu. Z týchto dôvodov (vplyvom vlhkosti môžu napúčať a zosychať) odporúčajú sa len pre plávajúce podlahy.

Izolačné drevovláknité dosky

Majú hrúbku od 8 mm. Rovnako ako predchádzajúce typy dosiek sú citlivé na vlhko. Skladovať ich možno len v suchom prostredí. Používajú sa na plávajúce podlahy, na lepené podlahy sú vhodné len v prípade, ak sa použijú ďalšie dosky hrubšie ako 25 mm, napr. stará palubová podlaha či takzvaná slepá podlaha.

Prvky suchej podlahy

Suchú podlahu tvorí kombinácia dosky so sadrou ako krycou vrstvou a drevovláknitej dosky ako izolačnej vrstvy. Celková hrúbka je 30 mm. Je vhodná pre plávajúce podlahy a pri lepení, pri ktorom sa odporúča použiť základný náter.

Suchá sadrová mazanina

Sú to dosky spojené na poldrážku a tvorené zo zmesi sadry a celulózových vlákien, citlivých na vlhko. Maximálnu priepustnú vlhkosť určuje výrobca. Dosky možno využiť na plávajúce podlahy, ako aj pri lepení parkiet. Opäť sa používa základná náterová látka.

Suchá sadrová mazanina kašírovaná lepenkou

Tvoria ju dosky spojené na poldrážku, pri ktorých je sadrové jadro kašírované lepenkou. Maximálnu priepustnú vlhkosť udáva výrobca. Dosky sú citlivé na vlhko. Používajú sa pri ukladaní plávajúcej podlahy. Podľa odborníkov z lepených podláh možno použiť len mozaikové dubové parkety s tabuľovým vzorom.

Násypy v kombinácii s doskovými materiálmi

Ide o násypy s bitumenizovanými konopami, guľôčkami zo sklenených vlákien, korku drevovláknitého materiálu a pod. medzi trámovými vankúšmi alebo na pevnom podlahovom podklade ako izolačná a vyrovnávacia vrstva. Maximálnu prípustnú vlhkosť určuje výrobca.
Násypy medzi trámovými vankúšmi sú vhodné pri lepení parkiet alebo ukladaní plávajúcej podlahy na pevný doskový podklad (dosky musia mať hrúbku 19 mm) alebo pribití klincov či priskrutkovaní priamo na trámy.

Slepé (hrubé) podlahy na trámoch

Základom sú dosky alebo palubové dosky s maximálnou prípustnou vlhkosťou 8 až 12 percent. Vŕzgajúce palubové dosky treba pevne zoskrutkovať a musí sa skontrolovať rovnosť. Ak nie sú rovné, možno ich prebrúsiť. Používajú sa pri lepení parkiet alebo plávajúcej podlahy na pevný doskový podklad. Pri plávajúcich typoch podláh sa používajú aj dosky z mäkkých vlákien alebo izolačný podklad.

Staré drevené podlahy

Tvoria ich staré palubové dosky alebo dosky s maximálnou prípustnou vlhkosťou 8 až 12 percent. Ich použitie je rovnaké ako pri slepých podlahách na trámoch.

Mazaniny starých podláh

Zložkami sú zvyšky starej nášľapnej vrstvy, lepidla a stierky. Ich maximálna prípustná vlhkosť závisí od druhu mazaniny. Podkladovú podlahu treba najprv zbaviť zvyškov nášľapnej vrstvy a lepidla. Diery sa zatrú cementovou stierkou. Pri lepení parkiet, použijeme adhézny základ, pri ktorom dodržíme čas schnutia uvedený výrobcom. Potom sa nanesie celoplošný cementový poter v hrúbke minimálne 2 mm. Keď vyschne, aplikuje sa základný náter. Na tento podklad sa plávajúce podlahy ukladajú rýchlejšie a jednoduchšie.

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: drevená podlaha podklad
Zdieľať článok

Diskusia