Hľadajte panelák!

10. 08. 2006
Zdieľať

„Chceš vidieť pekný byt?“ pýta sa ma známy, architekt. Poznáme sa už dosť dlho na to, aby vedel, aká bude moja odpoveď. Tentoraz som však pristúpil na malú hru: nedostal som nijaké údaje, adresu, ba ani stručnú históriu projektu. „Obyčajná“ návšteva sa mala začať ako nečakané dobrodružstvo.

Hra


Hľadajte panelák!

61136
Jiří Vaněk

Už pri nastupovaní do auta mi zaviazali oči. Sedel som na zadnom sedadle so šatkou na očiach a spomínal na skautské časy, keď sme pri podobných hrách podľa slnka opierajúceho sa do čiastočne zahalenej tváre určovali svetové strany. V duchu som počítal ubiehajúce minúty… a po 1450 sekundách, 17 zákrutách a 9 križovatkách, výcvik-nevýcvik, som sa úplne stratil…

To už však vystupujeme z auta a mne sa ani podľa bežných zvukov nedarí odhadnúť miesto našej návštevy. Niečo naznačí niekoľko schodov pred vstupom do domu a výťah. Ako na potvoru však zastavujeme už na štvrtom poschodí. Počujem kľúč v zámke a o chvíľu už stojím v miestnosti zaliatej slnkom. Šatka skĺzne z očí a ja vidím, čo malo ostať skryté. Prekvapujúce, čisté a logicky usporiadané priestory, moderný nábytok, hladké steny, dokonalý strop, citlivo vybraté osvetlenie. Dlhé závesy na oknách dokonale izolujú od sídliskovej reality za oknom. Tak predsa!

Odhalenie


Hľadajte panelák!

61135
Jiří Vaněk

Nebyť objatia činžiakov v susedstve, len ťažko by sme však v byte, ktorého rekonštrukcia je dielom architektov Kláry Sedlákovej a Aleša Holmana, objavili pozostatky panelákovej prehistórie. Pri pohľade na pôvodné výkresy sa zmeny nezdajú až také zásadné – nový návrh spojil kuchyňu s obývačkou, „upratal“ zbytočne členitú predsieň a presunul priečku medzi spálňou a detskou izbou. Prestavba jadra je už dnes pri podobných rekonštrukciách samozrejmosťou. „Architektom sme v podstate nechali voľnú ruku,“ tvrdí majiteľka bytu, „odporučili nám ich známi. Najprv nás síce trošku vyľakalo, keď nám pán architekt vysvetľoval, ako radikálne zmení náš starý byt, ale nakoniec sme ho poslúchli. A sme spokojní!“ Samotná rekonštrukcia sa pritom začala za plnej „prevádzky“. „Bolo jasné, že to dlho nevydržíme,“ pokračuje pani domáca, „najprv sme s manželom i dcérou prespávali v kancelárii, nakoniec sme sa na mesiac presťahovali do blízkeho hotela,“ dodáva s úsmevom. „Aj preto návrat po rekonštrukcii pripomínal skôr sťahovanie!“


Hľadajte panelák!

61137
Jiří Vaněk

V novom

Prehliadku sme začali, rovnako ako architekti pri prvej návšteve, rozhovorom v kuchyni. Životný štýl rodiny, ktorú tvorí pracovne veľmi vyťažený manželský pár a dcéra na štúdiách mimo mesta, predznamenal osud tejto „miestnosti“. Do dvoch samostatných, materiálovo i farebne odlišných segmentov rozdelená linka zaisťuje všetok potrebný komfort bez toho, aby na seba zbytočne pútala pozornosť. Nízky pult oddeľuje kuchynskú časť od minimálnej jedálenskej a dominantnej obývacej časti. Zdanie „malosti“ však môže klamať, ako potvrdzujú obyvatelia – početné príbuzenstvo, ktoré na Vianoce podrobilo jedálenský stôl zaťažkávacej skúške, sa v priestore rozhodne netlačilo.


Hľadajte panelák!

61133
Jiří Vaněk

V obývačke vládne rozľahlá krémová pohovka s kreslami, „multimediálne centrum“ s plochou televíznou obrazovkou a knižnica ukrytá za otváracími panelmi, ktoré harmonizujú s materiálovým i farebným riešením linky. Už spomínané biele závesy, siahajúce od stropu až po celodrevenú podlahu, dotvárajú priestor s dômyselnou eleganciou. Hlboko zaborení v pohodlnom kresle môžeme smelo konštatovať – po paneláku ani stopy!




Hľadajte panelák!

61138
Jiří Vaněk

Lapanie slnečných lúčov

V predsieni a bývalom jadre sa o slovo prihlásili posuvné steny z mliečneho skla. Vďaka nim sa ušetrilo miesto a presvetlili temné zákutia bytu – vstavaný šatník a komora. Majitelia však nesúhlasili s osadením skla i do dverí spálne. Stačí však dvere pootvoriť a zrazu stojíme v akomsi svetelnom tuneli, ktorý vedie naprieč bytom. Celý byt je takmer po celý deň priam zaliaty príjemným svetlom, ani jedna izba nemusí hľadieť na slnko s očakávaním sľúbenej „svetlej hodinky“. Spálňa by nemala pôsobiť príliš vyzývavo, a preto ani tu nenájdeme nejaké návrhárske výstrelky, skôr naopak. Prekvapí čiastočne bezlištové osadenie podláh (hliníkové lišty zakrývajúce potrebnú dilatáciu sú vždy len na jednej strane miestnosti, pohľadová strana zostáva „čistá“), tento princíp však architekti s úspechom používajú vo všetkých miestnostiach.


Hľadajte panelák!

61140
Jiří Vaněk

Zaujímavú hru však rozohrali v detskej, dnes skôr „študentskej izbe“ dcéry, poslucháčky prvého ročníka právnickej fakulty. Za pozornosť stojí predovšetkým na mieru vyrobená posteľ s policami v zákryte so vstavanou skriňou. Posteľ je zámerne predĺžená o odkladací priestor, ktorý zároveň slúži aj ako „kreslo“ pre hosťa či ako konferenčný stolík. Členitá priečka medzi spálňou a detskou izbou slúži ako opora pre ďalšie vstavané skrine a police v oboch miestnostiach, táto hmota „navyše“ zlepšuje i zvukovú izoláciu medzi oboma susediacimi izbami. Moderné materiály a striedme narábanie s farbami a odtieňmi, pričom dominuje biela v kombinácii s prírodnou dyhou (dobiela sú ladené i kúpeľňa a toaleta), dávajú domácim možnosť dotvárať svoj priestor vhodnými doplnkami. Inokedy banálne vyberanie farby posteľných obliečok či uterákov sa tak zrazu stáva súčasťou dizajnovania celého bytu. Architekti tak šikovne vtiahli do hry o modernú tvár radikálne zmeneného paneláka i samotných obyvateľov. Ako sa im v pokračovaní „spolupráce na diaľku“ darí, posúďte sami. My tvrdíme, že sa im s panelákovým štandardom podarilo úspešne rozlúčiť!





Architekti: Holman – Sedláková
Stavebné práce: Pulgret
Sklenené steny: sklenárstvo Karel Ladra – Lana
Podlaha: Parket atelier
Zákazkový nábytok: Umelecké stolárstvo Filip Reinisch (dyhovaná časť), Woodface (biely)
Svetlá: Artemide, Halla
Jedálenský stôl, stoličky: Ligne Roset
Sedacia súprava: Natuzzi
Sanitárna keramika: Duravit, Kaldewei
Vodovodné batérie: Fonte
















Byt pred rekonštrukciou


Hľadajte panelák!

61143


Hľadajte panelák!

61144


Hľadajte panelák!

61145


Hľadajte panelák!

61146


Hľadajte panelák!

61148


Hľadajte panelák!

61147

Kategória: Návšteva
Tagy: byt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia