Funkcionalizmus v 21. storočí

21. 09. 2006
Zdieľať

Majiteľ pôvodne nebol nijaký zvláštny fanúšik tohto architektonického štýlu, väzba medzi úžitkovými vlastnosťami a formálnou podobou budúceho domu ho zvlášť netrápila. Po stretnutí s architektom však premýšľa úplne inak…

Všeobecne platí, že kým sa človek nezačne o problematiku bližšie zaujímať, nerozlišuje kvalitatívne rozdiely a všetky domy sa mu zdajú viac-menej rovnaké. Na ceste ku konečnému výrazu domu zohrali svoju úlohu regulatívy územného rozhodnutia a, pochopiteľne, vplyv architekta Nemečka. Dom vyrástol v lokalite štýlovo jednotných víl, ktorá je podobnou ukážkou vyspelej modernej architektúry ako pražská štvrť Baba, projektovaná a postavená pred druhou svetovou vojnou.

Rozhodnutie


Funkcionalizmus v 21. storočí

64656
Pavel Rydl

Rodičia s dvoma deťmi sa presťahovali do Prahy z menšieho mesta, kde bývali v štvorizbovom byte. Viedli ich k tomu všeobecne rozšírené dôvody, ako sú pracovné príležitosti a záväzky, aj ohľad na študijné možnosti a mimoškolské aktivity detí. Snaha priblížiť im bohatý kultúrny život a množstvo rozličných študijných a informačných zdrojov bola dobrým dôvodom na presťahovanie do veľkomesta.


Funkcionalizmus v 21. storočí

64657
Pavel Rydl

Slabou stránkou starších bytov je výrazný nedostatok úložných priestorov. Naproti tomu výhodou rodinného domu je, že poskytne dostatok priestoru a pohodlia vnútri a navyše aj vlastnú záhradu. Pre športovo založenú rodinu, ktorá sa aktívne venuje cyklistike, lyžovaniu, cestovaniu s karavanom a rybárčeniu, je dostatok priestoru nutnosťou. Na každú z vymenovaných činností treba množstvo nevyhnutného náradia alebo vybavenia, ktoré treba niekde bezpečne skladovať v čase, keď sa práve nepoužíva. Vybavený obytný voz je dobré garážovať bezpečnejšie než na ulici. Bolo zrejmé, že pre rodinu bude najlepšie zadovážiť si v novom meste dom.


Funkcionalizmus v 21. storočí

64658
Pavel Rydl

Zo začiatku uvažovali manželia o kúpe staršieho domu, ktorý by si zrekonštruovali. Čoskoro však zistili, že kvalita domov, ktoré sú v ponuke, im nevyhovuje a cena nezodpovedá úžitkovej hodnote. Prestavba takého domu podľa súčasných požiadaviek na bývanie vyžaduje veľmi vysoké náklady a navyše sa niektoré parametre nedajú zmeniť. Nosné murivo musí ostať na svojom mieste, osadenie domu v teréne je nemenné. Výrazné zmeny sú veľmi zložité, drahé a nevyplatia sa. Rozhodli sa preto postaviť nový dom podľa vlastných požiadaviek, s využitím všetkých súčasných technológií.


Funkcionalizmus v 21. storočí

64654
Pavel Rydl

Pamäť miesta

Pozemok na stavbu hľadali všetkými možnými spôsobmi. Sledovali inzeráty, ponuky realitných kancelárií, pýtali sa známych, obchádzali, prezerali. Dozvedeli sa o krásnej, takmer rovinatej parcele, veľmi mierne sa zvažujúcej na juh, s výmerou 2700 m2. Dobre si uvedomovali hodnotu veľkého pozemku. „V porovnaní s bytom má dom vyššie prevádzkové náklady a prináša starosti – o všetko sa musíte postarať sami. Za to musíte dostať priestor, pohodlie a súkromie. Ak sa tieto požiadavky nedajú splniť, nemá zmysel sa o niečo pokúšať,“ vysvetľuje náš hostiteľ. Pozemok situovaný na hrane svahu, z ktorého je výhľad ponad údolie Vltavy na celé mesto, manželom učaroval.

Názorný príklad


Funkcionalizmus v 21. storočí

64661
Pavel Rydl

Podľa územného rozhodnutia mali byť všetky domy v tejto lokalite postavené v štýle rozvíjajúcom český funkcionalizmus. „To nás zo začiatku príliš nenadchlo, pretože väčšina ľudí si predstaví kocky postavené v rokoch nedávno minulých a zlú povesť pravidelne zatekajúcich plochých striech. Dnes sú k dispozícii úplne iné technológie, ale negatívne skúsenosti a vžité názory sa ťažko prekonávajú.


Funkcionalizmus v 21. storočí

64659
Pavel Rydl

Náš známy architekt Karel Nemeček, naopak, zajasal, že konečne dopyt je po funkcionalizme a nie po akejsi kombinácii španielskej haciendy a sídla chudobného šľachtica z neurčitej doby, najmä s množstvom oblúkov, vežičiek, čudných okienok a balustrád. Ihneď nám odporúčal návštevu Müllerovej vily od architekta Adolfa Loosa. Na mieste sme sa presvedčili, že aj keď dom zvonku pôsobí nenápadne, vnútri je veľmi funkčný a dotiahnutý do detailu, aby sa v ňom pohodlne bývalo. S obdivom sme ocenili invenciu architekta, ktorý asi pred sedemdesiatimi rokmi postavil nadčasový dom, plne vyhovujúci aj dnešným požiadavkám na bývanie,“ spomína majiteľ.

Funkčnosť predovšetkým


Funkcionalizmus v 21. storočí

64660
Pavel Rydl

Investor si želal mať na poschodí dve detské izby, spálňu, izbu pre hosťa a pracovňu, na prízemí obývaciu izbu spojenú s kuchyňou, telocvičňu pre deti, saunu, kúpeľne a ďalšie pomocné priestory. Architekt navrhol tri varianty domu, z ktorých vyberali. Potom debatovali už len o detailoch, použitých materiáloch, optimalizácii nákladov a o vlastnostiach použitých prvkov. Nasledovalo vypracovanie podrobného vykonávacieho projektu. Iný známy odborník sa postaral o optimálny priebeh stavby.


Funkcionalizmus v 21. storočí

64662
Pavel Rydl

Prehľadnú dispozíciu delí chodba s oceľovým schodiskom v osi domu. Tieto komunikačné priestory zásobuje denným svetlom okno v streche, celosklenené dvere bez zárubní umožňujú voľný pohľad chodbou naprieč celým domom. Obytné miestnosti majú veľké okná v hliníkových rámoch, orientované do záhrady. Treba oceniť, že aj v interiéroch sa rešpektuje charakter domu, vnútorné vybavenie a nábytok vyrobený na zákazku štýlovo zapadajú do celku. Dom je postavený tak, že záhrada je jeho súčasťou, plynulo naň nadväzuje a vlastne umožňuje žiť vonku. Majiteľ hovorí: „Peknú záhradu robí pekný trávnik. V našich podmienkach treba mať vybudovanú závlahu, a to pokiaľ možno automatickú, bez nej pekný trávnik nevypestujete. Je nutné pravidelne zalievať, hnojiť, kosiť.“ Treba uznať, že jeho trávnik dokazuje, že dobre vie, o čom hovorí. Na záver vyjadruje len spokojnosť: „Býva sa nám tu príjemne, páči sa nám tu a sme tu radi. Je tu pohoda.“





Architekt: Ing. arch. Karel Nemeček
Stavba: Ing. Petr Mičunek











Funkcionalizmus v 21. storočí

64663


Funkcionalizmus v 21. storočí

64664

Prízemie: 01 – obývacia izba, 02 – jedáleň, 03 – kuchyňa, 04 – komora, 05 – telocvičňa, 06 – šatňa, 07 – WC, 08 – vstup, 09 – kúpeľňa, 10 – sauna Podkrovie: 11 – spálňa, 12 – spálňa, 13 – spálňa, 14 – pracovňa, 15 – kúpeľňa, 16 – kúpeľňa, 17 – chodba, 18 – spálňa

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia