Dom s oranžovým štítom na rohu dvoch ulíc

08.11.2011  |     

Stojí na rohu dvoch ulíc, a tak ho architekt Luděk Rýzner z OK Plan Architects vybavil oranžovým štítom, ktorý stráži súkromie jeho majiteľov. Zvonku sa na náhodného okoloidúceho tvári trochu introvertne, svojím obyvateľom ale v záhrade otvára srdečnú náruč.

Vzbudzuje pozornosť

Pri pohľade z ulice nám dom ukazuje svoju čiernu fasádu, okorenenú oranžovými plochami z polykarbonátu, do úlohy zdanlivého komína zaoceánskej lode sa pasovala pracovňa s kruhovým pôdorysom a ľahkou oceľovou konštrukciou, ktorá je opláštená polykarbonátovými platňami striebornej farby (samozrejme, v spojení s tepelnou izoláciou). Keď architekt prišiel s čiernou fasádou, bol to najskôr šok, majiteľovi sa však nezvyčajná farba pre rodinný dom zapáčila. Zrejme preto, že kombinácia s oranžovou je veselá a výrazná, najmä keď je presvietená slnečnými lúčmi. Pôvodne uvažovali aj o zelenom sklobetóne – kopilitoch, tie sú však v porovnaní s pružným a odolným polykarbonátom pomerne krehké.

Zámerom architekta Rýznera bolo čiastočne odizolovať dom od ulice. Nárožnú situáciu domu vyriešil koncepciou átria, ktoré je z ulice chránené práve spomínanou oranžovou maskou. Aj keď severná fasáda naozaj chráni pokoj obyvateľov pred prípadnými zvedavcami a veľký rohový pozemok im taktiež poskytuje dostatok súkromia, domáci nie sú ľudia, ktorí by sa schovávali pred okolím. Ich dom sa výrazne odlišuje od okolitej zástavby, a tak pochopiteľne vzbudzuje pozornosť. „Časom stromy vyrastú, takže sem pravdepodobne vôbec nebude vidieť. Ja som ale zvyknutý na to, že ľudia sú zvedaví a občas nám pozerajú do záhrady. Nemám s tým najmenší problém. Veď nikoho nebaví nazerať k nám celý deň. Zvedavci sa vždy iba rýchlo pozrú a za chvíľu je všetko vybavené,“ komentuje situáciu majiteľ.

 


Pri stavbe dbali spoločne s architektom Rýznerom na to, aby dom vyhovoval všetkým ich požiadavkám. Nechceli sa nikomu zavďačiť, a tak zvolili atypický rodinný dom, ktorý celkom vyhovuje ich životnému štýlu. A aké sú reakcie okolia? Sú kladné aj záporné, ale s tým rodina počítala. „Niekedy si ľudia na náš domček zanadávajú, ale nás to vôbec netrápi. Potom prídu iní a tým sa, naopak, páči. Počas stavby sme si vypočuli aj dohady o tom, či sa tu náhodou nestavia nové krematórium alebo supermarket. Raz, keď nám priviezli stavebný materiál, sme spolu s okoloidúcim starším pánom prediskutovali stavbu a zhodli sme sa, že to bude asi autosalón,“ smeje sa sympatický majiteľ, ktorý je s podobou svojho rodinného domu maximálne spokojný, a tak si na jeho účet pokojne dovolí zavtipkovať.

 

Radovku vymenili za Blackhouse

Štvorčlenná rodina predtým bývala v radovke v tej istej lokalite. Napriek tomu, že mali záhradu, kozub, garáž aj bazén, bývanie im bolo akési malé a neustále riešili problém s nedostatkom úložných priestorov. Cítili sa stiesnene, ale zároveň nechceli opustiť svoju obľúbenú štvrť. Niekoľko rokov jazdili okolo pozemku, ktorý bol od ich pôvodného domova vzdialený len asi pol kilometra vzdušnou čiarou. Páčil sa im svahovitý terén a vedeli si na ňom predstaviť dom v tvare písmena L. Keď sa nakoniec rozhodli stavať, bolo jasné, že to bude práve na tomto mieste.

Snívali o modernom dome, na stavbu ktorého by sa použili atraktívne materiály. Tešili sa aj na detaily, ktoré by neboli celkom bežné. Chceli jednoducho využiť všetko, čo moderný vek a nové technológie ponúkajú. Spätne vidia veľkú výhodu v tom, že sa nemuseli ponáhľať – mali kde bývať, a tak ich nič netlačilo: „Začali sme stavať až v momente, keď sme mali všetko poriadne premyslené. Vedeli sme, kde chceme mať zásuvky alebo aký štýl nábytku by nám vyhovoval. Mali sme tiež jasnú predstavu o tom, ako nábytok rozmiestnime. Príprave sme venovali rok a pol. Dnes si preto nemôžem povedať, že by sme niečo urobili inak. Ak sa ma opýtate, s čím sme tu najviac spokojní, tak vám jednoducho odpoviem, že sa nám páči všetko do posledného detailu,“ vysvetľuje pán domu, ktorý si rovnako ako architekt stojí za svojím výberom.

 

To, že sa im tu býva skvele, dokazuje aj rušný spoločenský život, ktorým Blackhouse, ako ho s priateľmi prezývajú, žije. „S kamarátmi vtipkujeme, že keď deti vyrastú a vyletia z hniezda, všetci sa sem na dôchodok nasťahujeme.“ Ako správni rodičia majú radosť najmä z toho, že aj ich chlapci si na nový domov rýchlo zvykli. Hoci aj predtým mal každý z nich vlastnú izbu, teraz majú oveľa viac miesta na svoje dobrodružstvá. Vymýšľať ich môžu vo dvoch herniach – vo „virtuálnej“ na poschodí, vybavenej počítačom a televízorom, a v suteréne majú spolu s rodičmi k dispozícii spoločenskú a relaxačnú miestnosť s biliardom.

 

Mali šťastnú ruku

Architekti Luďek Rýzner je detailista a s obľubou používa nie celkom zvyčajné materiály, z ktorých sa snaží vyťažiť čo najviac ich predností. Domáci sa k nemu dostali vlastne až na druhý pokus. Pôvodne mali od známeho kontakt na jihlavského architekta, ktorý však v tom čase získal veľkú objednávku a nemohol sa návrhu a stavbe ich vysnívaného bývania naplno venovať. Len čo ale počul, že rodina by chcela niečo atypické, bez váhania im odporúčal OK Plan Architects.


 

Keď Luděk Rýzner prišiel prvýkrát, urobil si fotky a zanalyzoval terén. Tiež sa spýtal, či existuje niečo, čo naozaj nechcú. Manželka nechcela v dome ani jednu jedinú obkladačku a škáru, z čoho bol architekt zjavne nadšený. Tam, kde je to potrebné, čiže v kuchyni a kúpeľniach, majú olejové nátery kombinované s marockou štukou, ktorá svoju krásu predvádza aj na kozube v obývačke. „Páči sa mi, ako vedľa seba pekne funguje finančne náročnejšia technika štuky a cenovo nenáročný olejový náter. Všetko je v podstate bezúdržbové, čo určite ocení každá rodina s deťmi,“ sumarizuje majiteľ.

 


Investori mali pôvodne predstavu o zónach, ktoré by delili dom na priestor pre dospelých obyvateľov a priestory pre deti. Architekt im to však vyhovoril, čo bolo jedno z odporúčaní, za ktoré sú obaja rodičia vďační. To, že narazili práve na Luďka Rýznera, považujú za veľké šťastie: „Ocenili sme, že nám architekt dobre poradil bez toho, že by tvrdohlavo presadzoval vlastné stanovisko. Vedel nám načúvať a my sme si zasa vážili jeho profesionálne rady. Naozaj sme si padli do noty. Obaja sme totiž perfekcionisti a neradi poľavujeme zo svojich požiadaviek,“ komentuje najskôr klient a dnes už aj architektov kamarát.

V časopisoch o bývaní, ktorým fandí najmä pani domu, často čítali o peripetiách s dodávateľmi, ktoré sa negatívne podpísali na priebehu stavby, o problémoch s remeselníkmi si zasa vypočuli od svojich známych. Napokon boli ale milo prekvapení, že so stavbou rodinného domu nemusia byť vždy nevyhnutne spojené aj úskalia: „OK Plan všetko hneď riešil, vďaka čomu nenastávali žiadne omeškania, na ktoré sme v našich končinách zvyknutí. Zo svojich predstáv sme nemuseli zľavovať a zmeny počas stavby boli naozaj minimálne.“


Druhé šťastie, ktoré sa im priplietlo do cesty, bola firma Pozemní stavby Jihlava na čele so stavbyvedúcou pani Gašovou: „Bola príkladom človeka na svojom mieste. Mala u robotníkov rešpekt a my sme boli svedkom skvelej koordinácie z jej strany. Jednotlivé práce mali svoj čas a postupnosť, vďaka čomu išlo všetko rýchlo a oveľa jednoduchšie. Niektoré detaily riešili priamo s architektom a spoločne ich vyladili k našej spokojnosti. O množstvo vecí sme sa tak vôbec nemuseli starať. Sme za to skutočne vďační. Malo by to byť normálne, ale zo skúseností viem, že to celkom bežné nebýva,“ mapuje históriu výstavby domu jeho majiteľ.

 

Pôdorys prízemia
1 – garáž, technológie
2 – šatník
3 – zádverie
4 – hala
5 – relaxačná miestnosť s biliardom
6 – sprcha
7 – WC
8 – sauna
9 – technológie, práčovňa
10 – krytá terasa
11 – átrium
12, 13 – vonkajšie schodisko
Pôdorys 1. poschodia
1 – otvorený obytný priestor s kuchyňou
2 – predsieň WC
3 – WC
4 – špajza
5 – chodba
6 – detská izba
7 – šatník
8 – detská izba
9 – herňa
10 – WC
11 – kúpeľňa
12 – šatník
13 – kúpeľňa
14 – spálňa
15 – terasa
Pôdorys 2. poschodia:
1 – pracovňa
2 – terasa

Oddelene, a pritom stále spolu

Vnútorná dispozícia je rozdelená na spoločenskú a oddychovú zónu. Deti tak môžu pokojne spať, aj keď sa ich rodičia venujú návšteve v obývačke. Chlapci majú síce každý svoju miestnosť, ale vďaka posuvným dverám, ktorými sa vstupuje do šatníka medzi ich izbami, môžu byť stále v kontakte. Otvorením posuvných dverí vznikne dlhý kontinuálny priestor, ktorý siaha až k herni s počítačom a televíziou.

Ďalším miestom na aktívne hry je dlhá chodba, z ktorej vedú dvere do ich izieb a spálne rodičov. Vraj sa v nej skvelo hrá florbal a na naháňačku. Keď sa v chodbe zatvoria všetky dvere, vyzerá ako jeden monolit. Nedostatok odkladacích plôch v predošlom bývaní im architekt vykompenzoval aj tým, že do miest medzi dverami navrhol úložné priestory skryté v stene. Chodba so svetlíkom je tak nielen atraktívna na pohľad, ale aj maximálne praktická.


 

V interiéri architekt Rýzner svojim klientom odporúčal, aby sa držali jednoduchých tónov. Farebnú šarádu teda radšej rozohrávajú s doplnkami, ktoré nie je až také zložité vymeniť, keď časom omrzia. Veselé akcenty v obývacej a jedálenskej zóne napríklad predstavujú žlté jedálenské stoličky. Ďalšou cennou radou architekta bol kontakt na pána Domkářa zo spoločnosti Čadas Interiér z Havlíčkovho Brodu, ktorý im pomohol s výrobou nábytku na mieru. Doladil aj niekoľko detailov na kuchynskej linke, ktorú spolu s kuchynským ostrovčekom dodala firma Hanák.


 

Vzhľadom na čulý spoločenský život domácich boli ich požiadavky na obývaciu izbu jasné – veľký jedálensky stôl, priestranná sedačka, kozub v priestore, ktorý by miestnosť prirodzene rozdelil, a tiež aby sa okolo neho dalo sedieť. V predošlom domove boli zvyknutí, že všetci sedeli blízko seba. Teraz im vyhovuje, že majú priestor nielen veľký, ale zároveň aj členitý. „Urobiť vzdušný otvorený interiér, ktorému ale nechýba súkromie a rozdelenie na niekoľko zón bez toho, aby bola narušená idea otvorenosti, je umením ozajstného architekta. Práve minulý týždeň sme robili grilovačku pre početnejšiu skupinku ľudí. V neskorých hodinách sme všetci skončili v obývačke, kde si každý našiel svoje miesto, a pritom sme nemali pocit, že by sme mali návštevy plný dom,“ upresňuje majiteľ. Zadaním pre dennú zónu domu bol aj dostatok svetla a jednoduchý prístup do záhrady. Vďaka rozmerným skleneným plochám, pri ktorých boli použité okenné systémy Schüco, boli hravo splnené obe tieto požiadavky.

Pracovňa, ktorá aj zvonku tvorí sympatickú dominantu, má nezvyčajný kruhový pôdorys. Majitelia nechceli v dome hosťovskú izbu, pretože ju považujú za nevyužitú miestnosť. Rovnako nechceli ani zatvorenú pracovňu, ktorá by sa v prípade potreby mohla používať ako izba pre návštevy. Výsledkom je veľmi individuálne poňatá pracovňa, ktorá komunikuje s obytnou zónou. Je z nej vidieť na jedálenský stôl, a tak môžu mať dospelí deti pekne pod dohľadom i pri práci.

 

Nechceme sa opakovať, ale…

Už dlho nečítam internetové diskusie, kde čitatelia a ľudia zaoberajúci sa architektúrou hodnotia danú stavbu. V prípade jihlavského domu z dielne OK Plan Architects som to ale urobila. No, nič pozitívne. Laickí recenzenti domu vyčítali aj povestný nos medzi očami. Ale prečo? Vravím si, že ľudia, ktorí by mali možnosť sa na toto miesto pozrieť a byť svedkom nadšeného rozprávania spokojných majiteľov, by asi vo svojej prísnosti a kritickosti trochu poľavili. Nemá azda každý právo na to, aby býval podľa svojho gusta? Ono totiž vytŕčať sa v našich končinách stále veľmi nevypláca. Mám však taký pocit, že tu sa to ale náramne vyplatilo!

Autori projektu: OK Plan Architects – Luděk Rýzner, Jiří Vincenc, Dagmar Palánová, Josef Trupl, Radek Kubát
Projekt: júl 2007 – október 2007
Realizácia: máj 2008 – september 2009
Stavbyvedúci: Ing. Gašová, Pozemní stavby Jihlava
Zastavaná plocha: 250 m2
Plocha pozemku: 1 686 m2
Konštrukcia: kombinácia murovaných zvislých konštrukcií a železobetónových stropov; zvislé konštrukcie sú obložené s prevetrávanou medzerou
Fasáda: laminátové dosky MAX, polykarbonát
Dodávatelia – interiér: Hanák (kuchynská linka), Čadas Interiér (stolárske práce a výroba atypického nábytku), Color Design (tapety a textílie)
Okenné profily: fasádny systém Schüco FW 50+ (izolačné bezpečnostné dvojsklá), okenný systém Schüco AWS 70.HI (izolačné bezpečnostné dvojsklá)

 

OK Plan Architects: Minimalizmus ako princíp

Architektonické štúdio sa od roku 1999 špecializuje na poskytovanie komplexných služieb v oblasti architektúry, urbanizmu a dizajnu. Tím tvorí kolektív mladých profesionálov, ktorí kladú dôraz na vysokú úroveň komunikácie so zákazníkom. „Náš prejav, kompozícia projektov aj realizácia sa vyznačujú kompaktnosťou, vyhýbame sa materiálovej rôznorodosti a kladieme dôraz na detaily. Nie je nutné na seba vrstviť kvalitné materiály, ktoré majú potenciál zastávať viacero rovnocenných funkcií, ale my ich obmedzujeme iba na niektoré z nich, ako je únosnosť, vzhľad, bezúdržbovosť či odolnosť proti oteru. V prekombinovanom svete je nevyhnutné očistiť veci, predmety, architektúru a dizajn až na holú podstatu. Takto obnažená konštrukcia pôsobí v celom svojom rozsahu prirodzene a krásne.“ www.okplan.cz

 


Text: Zuzana Hošková
Foto: Dano Veselský, Schüco Zodpovedná redaktorka: Erika Kuhnová
Zdroj: časopis môj dom JAG GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky