Dom s neobyčajným výhľadom na mesto a vzdialené Strážovské vrchy

06.12.2011  |     

Na prvý pohľad sa toho o stavbe na kopci veľa nedozviete. Okoloidúci si všimne fasádu bez okien, kombináciu tehlového obkladu a veľkoformátových antracitových dosiek a nájde tu len vchod do domu. Nemá ako tušiť, že vďaka vyše päťmetrovej stene zo skla domáci sledujú západ slnka priamo z kresla v obývačke a ich dom je zaliaty svetlom. Aj napriek okolitým stavbám majú jeho obyvatelia súkromie s neobyčajným výhľadom na mesto a vzdialené Strážovské vrchy.

Odišli z mesta

Do domu sa presťahovali z trojizbového panelákového bytu, ktorý im začal byť pritesný. „Potrebovali sme viac miesta. Najskôr sme kúpili priestor na streche jedného domu v centre, uvažovali sme o mezonetovom byte, ale nakoniec sme sa rozhodli neprežiť celý život v bytovke. Našim dievčatám sme s manželom chceli dopriať každej vlastnú izbu. Stalo sa, no a tie staršie túto možnosť naplno využívajú,“ žartuje strážkyňa rodinného kozubu a pokračuje: „Musím priznať, ako mi prekáža, že sme menej spolu. V malom trojizbovom byte sme na seba stále narážali, nebola iná možnosť. Teraz sa dcéry „zašijú“ do svojich izieb a ledva zídu dolu najesť sa. Ale chápem, sú vo veku, keď potrebujú súkromie. Ja som v kuchyni, manžel, keď si chce oddýchnuť, je hore v pracovni, takže sme naozaj oveľa menej pokope. Ale musím si zvyknúť, najstaršia dcéra má už 16 rokov a tak či tak začnú odchádzať z domu, asi s nami nebudú naveky. S mužom sa smejeme, že sa nakoniec presťahujeme do malej drevenice niekde pod horou.“


Nadchádzajúce Vianoce budú tretie, ktoré strávia v novom dome. Ten postavili približne za rok. Stavalo sa na zelenej lúke, okolité stavby pribudli neskôr, čo však architektom neprekážalo, keďže s navrhovaním domov na „zelenej lúke“ majú skúsenosti. Podoba domu vznikala zo vzájomnej komunikácie medzi investorom a architektmi – manželmi, o ktorých domáci vedeli, že majú záľubu v moderných stavbách. „Spolupráca bola veľmi príjemná. Dôležitá bola otvorenosť klientov k našim nápadom a kultivovaný dialóg pri hľadaní optimálnej formy. Nakoniec sme sa prepracovali k menej všednému ponímaniu domu a bývania, z hľadiska formy aj dispozičného riešenia. Dôležitou a smerodajnou požiadavkou bolo maximálne využitie pozemku, avšak nie jeho úplné zastavanie. Počet izieb, komfortný obytný, denný priestor pre rodinu a pracovňa s možnosťou východu na terasu a s dostatočným pokojom. Samozrejme, že svahovité územie má svoje úskalia, ale z nášho pohľadu benefity výhľadov a ,slobodného‘ horizontu prevýšia nevýhody komplikovanejšieho prístupu a potreby viacerých výškových úrovní v rámci domu,“ rozpráva o návrhu architektka Andrea Klenovičová.



Text: Mária Ďurčeková
Foto: Soňa Sadloňová
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 8/2019
v predaji


Najkrajšie rastliny v novembri




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky