Dom pri jazere Wörthsee s drevenými lamelami

12.03.2013  |     

Drevené lamely – tu v rýchlejšom, tu v pomalšom rytme obaľujú betónový dom so štvorcovým pôdorysom, ktorý tak pôsobí ako kompaktná, dokonale znejúca skladba. Navyše, za lamelovým obalom sa otvára nečakane veľkorysý, maximálne využitý priestor na život štvorčlennej rodiny.

Hoci fasáda domu v blízkosti mníchovského jazera Wörthsee vzbudzuje dojem majstrovskej hudobnej skladby, inšpiráciu na jeho podobu hľadal architekt Titus Bernhard inde ako v hudbe. Majitelia domu totiž pracujú v oblasti médií a grafickej tvorby. Dom mal byť výraznou, zapamätateľnou stavbou, ale s použitím citlivých prostriedkov – s grafickým rastrom na fasáde i streche. Mal jednak vyjadrovať to, čo sa skrýva za jeho múrmi, jednak poskytovať dostatočné súkromie jeho užívateľom.
 

11 × 11

Nosnou myšlienkou návrhu bolo vytvoriť kompaktný dom z homogénneho materiálu, ktorý by bol zvonku malý, ale vnútri maximálne využiteľný. Dom, ktorý by mal rodine poskytnúť príjemný komfort a pomáhal by rozvíjať harmonické rodinné prostredie, ale ktorý by tiež podporoval rozvoj kreativity detí a ich rodičov. A presne taký dom sa podarilo architektovi Titovi Bernhardovi z neďalekého Augsburgu zrealizovať. 
„Dom mal byť príjemným domovom pre štvorčlennú rodinu, s čo najmenším povrchom obalovej konštrukcie a zároveň s čo možno najväčším objemom. Preto som zvolil základný štvorcový tvar pôdorysu a strechu s miernym sklonom, ktorá sa zbieha do jedného najvyššieho bodu,“ hovorí architekt. Kompaktná hmota obytnej časti sa teda zmestila do pôdorysu s rozmerom 11 × 11 metrov, čo je dostatočný priestor na veľkorysé riešenie izieb. Na pozemku záhrady vyrástla ešte jedna stavba, akási odnož hlavnej kocky, ktorá v sebe ukrýva garáž a kanceláriu. Majitelia si tak nenosia domov svoje pracovné povinnosti, ako to často býva, ale riešia ich dostatočne ďaleko od domu, na mieste vyhradenom na prácu.
Hlavná kocka – obytný dom – v exteriéri odráža vnútorné usporiadanie. Kuchyňa a spoločný obývací priestor, kde sa stretáva rodina a priatelia, sú na prízemí. Otvorenosť rodiny k návštevám evokuje aj maximálne prepojenie obytnej časti so záhradou prostredníctvom veľkoformátových okien. Prízemie je členené len jadrom s toaletou a komorou, okolo ktorých je otvorený priestor delený iba na zóny určené na varenie, odpočinok a komunikáciu. Izby na druhom poschodí – spálňa rodičov a dve detské izby – sú, naopak, viac uzavreté za lamelovou fasádou a vytvárajú súkromnú zónu pre každého z obyvateľov. 
Detské izby sú zariadené posteľou a písacím stolom, väčšia spálňa rodičov má okrem centrálne umiestnenej postele aj prislúchajúcu kúpeľňu. Tá bola poňatá trocha netradične. Čelo postele sa opiera o deliacu priečku, do ktorej zabudovali inštalácie na umývadlo. Oproti nemu sa nachádzajú sprcha, WC a šatník, osvetlený oknom od schodiska, rovnako ako kúpeľňa detí. Najpôsobivejší efekt však vytvára rafinované zasklené lemovanie spálne, ktoré vizuálne prepája obidve poschodia domu a vytvára dojem levitujúcej podlahy. Tento prvok zvýrazňuje celkovú ľahkosť interiéru aj lamelového exteriéru.

Inovatívne lamely

Práve vďaka fasáde má dom ambíciu stať sa zapamätateľným, a to nie len pre svoj vzhľad, ale aj pre technické riešenie, teda inovatívnu konštrukciu. Architekt Titus Bernhard pokryl obvodové železobetónové a drevené konštrukcie z prefabrikovaných dielcov, ako aj drevenú strechu vertikálnou fasádou tvorenou niekoľkými vrstvami tekutej izolácie (Sealoflex) s čiernou povrchovou úpravou. Na ňu pripevnil zvislé drevené lamely bez použitia kontralát, ktoré sa presne zbiehajú na hrebeni strechy a vytvárajú tak homogénny povrch stavby. Keďže lamely prebiehajú plynule od fasády cez strechu, tradičný prvok oddelenia strechy od fasády chýba a výsledkom je výrazný grafické pôsobenie, posilnené premenlivou hustotou a veľmi presným umiestnením lamiel vrátane začlenenia drevených okenných rámov. Aby bol efekt skutočne taký, ako zamýšľal architekt, bolo potrebné venovať špeciálnu pozornosť tesárskym prácam. Ich realizátor, firma Gebrüdrer Loy, získal za túto prácu najvyššie ocenenie na mníchovskom veľtrhu Bau. 
Vertikálne lamely majú aj svoju praktickú funkciu, pretože žliabkami medzi nimi bezproblémovo odteká voda a sneh zo strechy. Dom tak funguje ako stan, na ktorý sa vďaka asymetrickej stanovej konštrukcii strechy aj podobá.
Dom pri jazere Wörthsee tak nie je iba efektnou, fotogenickou architektúrou, ktorá by mohla plniť strany popredných magazínov o bývaní. Je predovšetkým funkčnou stavbou, a to z hľadiska nielen technického, ale aj užívateľského. V takomto dome nie je ťažké cítiť sa doma a harmonicky.
 


Text: Kateřina Kotalová
Foto: Jens Weber, Orla Conoly
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Na Kysuciach stojí mobilný obytný modul, ktorý prináša viaceré originálne riešenia

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 1/2020
v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

Najnovšie príspevky