Aby ste neplatili vysoké účty: pasívny dom

02. 05. 2013 Zdieľať

Nápad presťahovať sa na staré kolená z bytu do domu nie je nijako neobvyklý. Presťahovať sa však na dôchodok do domu s tým, že v komfortnejšom priestore budete mať zároveň podstatne nižšie náklady na bývanie, tomu sa hovorí šikovné riešenie.

Bolo to v lete, asi pred rokom a pol. Sedeli sme v kuchyni a premýšľali, čo s naším veľkým bytom. Štyri z piatich detí sa od nás už totiž odsťahovali, nájomné je dnes drahé a my sme mali dôchodok na krku,“ spomína pani Mária na to, ako sa dostali k stavbe pasívneho domu. „Začalo sa to nápadom vymeniť sporák, pokračovalo myšlienkou vymeniť celý byt, až sme sa nakoniec rozhodli konečne postaviť v našej záhrade dom. Mali sme totiž taký rodinný klenot – pozemok v úzkej uličke jednej zo štvrtí, ktoré sa šplhajú do kopcov nad Bratislavou. Kedysi tu bol vinohrad mojich prarodičov, my sme ho využívali ako záhradu.“ Pôvodne si Ján a Mária predstavovali, že tu strávia jeseň života pod šikmou strechou malej chalúpky. Keďže nemali veľké úspory a plánovali postaviť dom za to, čo utŕžia za predaj bytu, potrebovali stavať rýchlo a relatívne lacno. Zároveň chceli mať ako dôchodcovia čo najnižšie mesačné náklady na bývanie. 
Aby z dôchodku nemuseli platiť vysoké účty za energiu, presťahovali sa z bytu do pasívneho domu.
Logickou voľbou teda bola nízkoenergetická drevostavba. „Našli sme si nejaké prízemné nízkoenergetické domy za dobrú cenu, ibaže keď sa o všetkom dozvedeli deti, museli sme svoje plány prehodnotiť. Vraj by sme tým tento krásny pozemok zničili,“ smeje sa sympatická domáca pani. „Jeden z našich synov totiž študoval na Ekonomickej univerzite vo Viedni a zaoberal sa aj ekonomickou výhodnosťou pasívnych stavieb,“ dopĺňa ju manžel. „On nás nahovoril na pasívny dom, konkrétne na typový dom Ecocube, ktorý navrhol architekt Björn Kierulf z ateliéru Createrra spolu s firmou ForDom. Keď sme si zistili podrobnosti, bolo rozhodnuté. Tento dom je totiž ešte výhodnejší než nízkoenergetický.“ 
Nakoniec si teda manželia na dôchodok nepostavili chalúpku, ale dom, ktorý sa páči aj ich deťom. „Veď komu inému by sme mali dôverovať, ak nie vlastnému synovi?“ zdôvodňuje pani Mária. „Musím povedať, že nám poradil dobre a máme z domu veľkú radosť,“ uznáva. „I keď je moderný a zvonka určite nespĺňa moju romantickú predstavu chalúpky. Ale vôbec mi to neprekáža. Je to totiž dom, ktorý si môžeme dovoliť – teda, pravdu povediac, aj vďaka tomu, že nám pri jeho stavbe finančne vypomohli naše deti. Obaja sme totiž učitelia a celý život sme mohli o dome len snívať. Takže deti sme vychovali na sídlisku, ale naše vnúčatá už behajú u deda a babky po záhrade pri dome.“
Presvedčil nás sľub firmy, že prevádzka domu nebude stáť viac než 50 € mesačne.

Ako stavali?

Pozemok pána Jána a pani Márie bol nielen krásny, ale mal z pohľadu stavby pasívneho domu aj veľkú výhodu – zvažoval sa mierne na juh, takže dom sa dal na ňom ideálne orientovať. Aby sa budova mohla nazývať pasívnou, musí totiž mať ročnú potrebu tepla na vykurovanie nižšiu ako 15 kWh/m2, čo je naozaj veľmi málo. Na dosiahnutie takýchto parametrov je optimálny jednoduchý tvar domu (tak, aby na čo najväčší vykurovaný objem pripadal čo najmenší ochladzovaný povrch) s fasádou obrátenou na juh a vybavenou veľkými oknami, ktoré v zime zabezpečia maximálne solárne zisky. Ďalšou podmienkou sú dobre zaizolované obvodové konštrukcie, pokiaľ možno bez tepelných mostov, cez ktoré uniká len minimum tepla.
Túžite aj vy po zmene vášho interiéru? Využite jednoduchý a rýchly spotrebný úver na bývanie alebo na čokoľvek iné. Teraz s mimoriadnym znížením úrokovej sadzby až o 2 %. S ČSOB môžete získať až 25 000 EUR so skvelým úrokom, ktorý závisí od vás. Navyše ho vybavíte aj z pohodlia vášho domova na 0850 850 333. Viac na www.csob.sk 
ČSOB vám teraz prináša jedinečnú súťaž. Neváhajte a zapojte sa do súťaže „Skvelý domov od ČSOB“ a vyhrajte návrh interiéru od architekta! Viac na www.skvelydomov.sk “.
Dôležité je ich dôkladné utesnenie. Je zásadné aj z hľadiska správneho fungovania riadeného vetrania s rekuperáciou (spätným získavaním tepla) – tento spôsob výmeny vzduchu podstatne obmedzuje bežné tepelné straty vetraním. Splnenie týchto podmienok zabezpečujú v domoch typu Ecocube originálne panely široké 2,5 m a vysoké 6 m. Panely s výškou dvoch podlaží vytvoria vnútri stavby jasnú vzduchotesnú rovinu, na ktorej možno všetky spoje jednoducho utesniť ešte skôr, ako pribudnú priečky, stropy a inštalačný rošt. Ďalšou výhodou je, že sa z nich dá hrubá stavba zmontovať za jediný deň. Neodškriepiteľné výhody domu Ecocube vyplývajú aj z toho, že ide o typový projekt – vďaka tomu sa dá pasívny dom postaviť za naozaj priaznivú cenu, navyše sú všetky dôležité detaily odladené, takže stavba napreduje rýchlo a bez väčších komplikácií.
Čerstvý vzduch sa do vetracej jednotky privádza cez predsadený soľankový výmenník, zakopaný v záhrade, ktorý v lete privádzaný vzduch ochladzuje a v zime predhrieva. Toto zariadenie zabezpečuje v dome nielen neustále čerstvý vzduch, ale väčšinu roka aj príjemnú teplotu.
Keďže manželia tu bývajú ešte len od leta, teda niečo vyše pol roka, neoverili si zatiaľ na vlastnej koži sľub firmy ForDom, že ich prevádzka domu bude stáť v priemere 30 až 50 € mesačne. Vzhľadom na skúsenosti dodávateľa z dávnejšie postavených domov Ecocube je však ich dôvera na mieste. „V prechodnom období sme si vystačili s rekuperáciou, vtedy bola spotreba energie v dome naozaj veľmi nízka,“ hovorí pán Ján. „Ešte však nemáme za sebou celú zimu, ktorá je energeticky najnáročnejším obdobím – keď mrzne a nesvieti slnko, treba prikúriť, takže spotreba je, samozrejme, vyššia.“
Celý systém sa ovláda veľmi jednoducho pomocou malého termostatu – na ňom sa nastavuje letná i zimná prevádzka, hraničné teploty aj tri rýchlosti vetrania.
Dosky OSB s hrúbkou 15 mm a prelepenými spojmi tvoria vzduchotesnú rovinu na vnútornej  strane obvodových stien. Fasádu tvorí prevetrávaný obklad z červeného smreka a cementovláknitých dosiek.
Energeticky pasívny dom EcoCube+
Zastavaná plocha: 81,3 m2
Úžitková plocha: 123,6 m2
Vykurovaná plocha: 123,23 m2
Merná tepelná strata: 14,7 W/m2 
(Výpočet podľa PHPP pri vzduchotesnosti n50 = 0,6 1/h  a 22 °C)
Vetracia jednotka: Santos 370 DC (Paul), výkon120 m3/h, účinnosť rekuperácie 92,7 %
Tepelné čerpadlo: Ochsner Europa Mini EWT, vykurovací výkon 3 kW
Zásobníkový ohrievač vody: Viessmann Vitocell, objem 300 l
Kategória: Návšteva
Tagy: pasívny dom rodinný dom
Zdieľať článok