Na jednom pozemku si k rodičovskému domu pristavali moderný prízemný dom

27.08.2013  |     

I keď dom pôsobí dojmom priam idylickej pohody, jeho stavba bola celkom slušným orieškom. Dostať na deväť árov dva domy, dve terasy a ďalšie „drobnosti“ tak, aby celok vyzeral vzdušne, na pozemku zovretom medzi dvoma cestami vyčarovať pokojnú relaxačnú záhradu a do interiéru nie práve najšťastnejšie orientovanej stavby vniesť veľa svetla, to naozaj nebola jednoduchá úloha. Architekt však našiel na všetky problémy šikovné riešenie.

Oľga vyrastala v pôvabnej štvrti zelených záhrad a rodinných domčekov postavených krátko po vojne a po rokoch sa rozhodla vrátiť domov. Aj s rodinou. Z pôvodného plánu pristavať k rodičovskému domu tak, aby vznikol jeden viacgeneračný, boli nakoniec stavby dve, presnejšie rekonštrukcia a novostavba. Vlastná kuchyňa je predsa len vlastná kuchyňa, na tom sa pri všetkej láske zhodli obe dámy – Oľga aj jej mama. Starý domček teda očistili od všetkých prístavieb, ktoré sa za roky nazbierali, až na pôvodnú (pomerne komornú) veľkosť a zrekonštruovali ho (naozaj z gruntu) pre starú pani. V záhrade potom vyrástla novostavba pre štvorčlennú rodinu s dvoma takmer dospelými deťmi. 

Medzi vstupmi do oboch domov tvorí chránený priechod decentný prístrešok z dreva a skla. I keď vyzerá jednoducho, zrealizovať detaily tak, aby vyzerali prirodzene a nenápadne, a pritom všetko fungovalo ako má, rozhodne nebolo jednoduché.

Obklad z termodreva je dostatočne odolný, natieranie je len estetickou záležitosťou. Časom ho možno nechajú prirodzene zosivieť. 

Aj cez záhradu a obytnú terasu je nový dom v kontakte s pôvodným.

Súčasťou relaxačnej záhrady je aj kúpacie jazierko.

Dopriali si čas

So stavbou sa domáci veľmi neponáhľali – architekta Milana Csandu, s ktorým sa už poznali z iných projektov, oslovili so svojím plánom ešte v roku 2005. Vtedy vznikli prvé skice a návrhy. Potom prišli iné priority a koncom roka 2008 sa k plánom vrátili. Nasledoval projekt a začalo sa so stavbou. Veľkou výhodou pritom bolo, že domáci pán má stavebnú firmu. Aj vďaka tomu sa stavalo v pomerne pokojnom tempe, čo si architekt pochvaľuje: „Bolo tak dosť času na dôkladné premyslenie všetkých detailov.“ 

Trendový detail – v celom dome sú dvere až po strop. Denný priestor oddeľujú sklenené, matné, s decentným leptaným vzorom.

Kuchynský ostrov tvorí plynulý priechod na územie obývačky.

Pohodlné kreslo s podnožkou a kruhovým stolíkom je „highlightom“ súčasných interiérov. Kreslo Ventura Lounge so zmyselne plynúcimi krivkami navrhol pre taliansku firmu Polifrorm známy francúzsky dizajnér Jean-Marie Massaud.

Pokoj a svetlo

Umiestniť nový dom na pozemku nebolo vôbec jednoduché. Rohovú parcelu totiž lemujú dve cesty, od ktorých sa domáci chceli oddeliť tak, aby mali v záhrade súkromie. Keď však dom otočili ideálne voči cestám, bol problém s jeho orientáciou na svetové strany. Keďže jedna fasáda je východná a druhá západná, hrozilo, že v interiéri, najmä v plánovanom rozľahlom dennom priestore, nebude dosť svetla. Architekt vyriešil problém osvetlením z oboch strán – z dvoch strán miestnosti sú veľké posuvné zasklenia, za ktorými je záhrada. Každá je pritom iná. Na východe je takzvaná ranná alebo súkromná spálňová záhrada, do ktorej svieti slnko dopoludnia a dá sa do nej vyjsť z každej spálne v dome. Na tejto strane oddeľuje pozemok od rušnej cesty kamenný múr lemovaný kvetmi. Smerom na západ pokračuje interiér obývačky cez sklenené dvere a veľkú terasu, na ktorú svieti slnko popoludní, až do spoločenskej záhrady s jazierkom.

Písací stôl má elegantnú formu police votknutej do steny.

Drevená priečka oddeľuje šatník od spálne.

Nábytok do kúpeľne sa rovnako ako do spálne, pracovne a predsiene vyrábal na mieru.

Logika dispozície

Oľga od začiatku vedela, že chce veľký otvorený spoločenský priestor plný svetla, jeho vzhľad a štýl domu však s manželom nechali na architekta Csandu. Ten im navrhol elegantný, moderný prízemný dom s plochou strechou a jednoduchou logickou dispozíciou. Jeho centrom je veľký otvorený obytný priestor, ktorého súčasťou je obývačka, kuchyňa aj jedáleň. Smerom na sever naň nadväzuje spálňa majiteľov s priestranným šatníkom a veľkorysou kúpeľňou, na opačnú stranu vedie chodba k dvom symetrickým spálňam syna a dcéry, ich kúpeľni a pracovni. Každá zo spálňových zón tak vytvára samostatný svet súkromia. 

Elegantnú kúpeľňu oživuje len zopár detailov – kamienková podlaha v sprche, farebné niky či nápadité drevené skrinky.

Dodávatelia – dom
Stavba: Lumen družstvo (www.lumendruzstvo.sk)
Okná: Stavmak (www.stavmak.sk)
Strecha: Mediderma (www.mediderma.sk)
Záhrada: Greenery, s. r. o. (www.zahrady-greenery.sk)

Dodávatelia – interiér
Kuchyňa a obývacia izba: Nara kuchyne a interiéry (www.nara.sk)
Dlažby, obklady, sanita: Rokur – svet kúpeľní (www.rokur.sk)
Dvere, drevené steny, atypické nábytky: Emil Belica (www.emilbelica.com)
Svietidlá: Casca (www.casaca.sk)
Kozub: Infire krby (www.infire-krby.sk)

Autor: Ing. arch. Milan Csanda
Plocha pozemku: 8,4 a        
Zastavaná plocha: 335 m2
Úžitková plocha: 280 m   
Projekt: 2008 – 2010 (2005 Zámer/2008 – 2009 Štúdia/2009 Stavebné povolenie/2010 Realizačný projekt/2011 Projekt interiéru)
Dokončenie: 2011

Ing. arch. Milan Csanda 

Od ukončenia Fakulty architektúry STU v Bratislave (1996) pôsobí v Nitre, kde v roku 2006 spolu Mariánom Piterkom založil vlastnú architektonickú kanceláriu.
ww.csanda-piterka.sk


Text: Erika Kuhnová
Foto: Dano Veselský
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky