Rekonštrukciou navrátili starému bytu v Piešťanoch pôvab starých časov

21.05.2014  |     

Na schodoch to voňalo trochu ako v univerzitnej knižnici. Kým sme po nich stúpali, akoby nás nejaké kúzlo prenieslo do dávno zabudnutého poetického času, do povedomej slnečnej krajiny.

Byt pod strechou nenápadného domu v centre Piešťan bol dlhé roky popoluškou. Našťastie, jeho potenciál neostal nepovšimnutý naveky. Noví majitelia – mladí manželia – sa s vervou (a „po hlave“) pustili do prerábania... až kým ich entuziazmus nezbrzdila prvá prekážka.

A tak zavolali kamarátovi – dizajnérovi. „Tak to väčšinou chodí, že si ľudia spomenú na architekta alebo interiérového dizajnéra, až keď sa pri rekonštrukcii alebo zariaďovaní vyskytne nejaký problém,“ usmeje sa dizajnér Michal Staško. „Tento dom som poznal – ešte ako malý som sem chodieval na návštevy,“ pokračuje. „Prišiel som teda do priestoru plného remeselníkov, ktorí zameriavali kuchynskú linku, a rovno som sa u majstrov zle zapísal. Hneď ako mi majitelia vysvetlili svoje plány, som totiž videl chyby a zlé riešenia, takže som odporúčal prácu čo najskôr zastaviť. A majiteľov som presvedčil, aby sme začali odznova a poriadne – kreslením a plánovaním. Samozrejme, majstri tým nadšení neboli. Takže spolupráca sa začala pomerne dramaticky,“ spomína dizajnér.

Otvorený denný priestor. Obývačka, jedáleň a kuchyňa sú zariadené starým nábytkom, stretli sa však v moderne koncipovanom otvorenom priestore.

Tvorcovia atmosféry

Ready made trofej je inšpirovaná Picassovou bronzovou plastikou kozy. „Je to art dizajnový objekt z originálnych bicyklových komponentov,“ približuje jeho autor Michal Staško.

Komín síce v byte bol, ale na inom mieste, museli ho teda nahradiť novým – bolo to jednoduchšie aj bezpečnejšie.

Beh na dlhú trať

Daniel a Alenka našťastie pochopili, že rekonštrukcia starého bytu je behom na dlhú trať. Pod vedením skúseného dizajnéra teda začali tak, ako treba – premýšľaním. „Tento byt sa rodil pomerne dlho –stále totiž dozrievali nové myšlienky, upravovali sa návrhy, čo celý proces spomaľovalo. Istý čas dokonca majitelia uvažovali aj o tom, že k bytu pridajú podkrovie, ktoré zobytnia. Po zvážení všetkých za aj proti ale od tohto zámeru upustili,“ približuje Michal Staško. „Nakoniec vzniklo podľa mňa to najlepšie riešenie a aj život ukázal, že sme zmeny domysleli a dotiahli do takej miery, s ktorou sú teraz všetci spokojní. Podstatné pritom bolo, že sme sa ponáhľali pomaly,“ zdôrazňuje autor návrhu.

Prestavbu začali zdĺhavým čistením starého interiéru od rôznych nánosov a vyhadzovaním priečok – pôvodne bol totiž pomerne veľký byt rozdelený na množstvo malých miestností. Mladá dvojica síce nebola nadšená búraním, ktoré akoby sa nikdy nemalo skončiť, keď sa však začala črtať nová dispozícia, ich spokojnosť rástla spolu s novým interiérom. Nových priečok nebolo veľa, mali však logické umiestnenie a v dispozícii dôležitý účinok – vo veľkej, atypicky tvarovanej chodbe vytvorili praktický šatník a rodičovskú spálňu, jasne vymedzili aj detskú izbu. Denný priestor ostal otvorený, kuchyňa je od obývačky a jedálne oddelená len svojím umiestnením v priestorovom „zálive“. Zásahov tu zdanlivo nebolo veľa, atmosféru priestoru však podporili naozaj výrazne. A najmä – boli veľmi prácne. „Kým sme byt dokončili, trvalo to takmer dva roky. Majitelia už boli ku koncu zo všetkého unavení,“ hovorí dizajnér. „Keď sa však konečne nasťahovali, uznali, že cesta, ktorá viedla k ich novému bývaniu, bola síce tŕnistá a náročná, ale oplatila sa,“ dodáva.

Inšpirácia zo zámoria 

„Inšpirovali ma koloniálne interiéry s veľkými ventilátormi. I keď tu sme nepotrebovali rozhýbať vzduch pre horúčavy. Je to starý byt, kde je v lete príjemne. Ale je to vysoká miestnosť, takže sme potrebovali, aby ventilátor v zime tlačil teplý vzduch spod stropu smerom k zemi.“ 

dizajnér Michal Staško

Keď sa lopatky ventilátora pomaly otáčajú, dodávajú interiéru až bohémsku atmosféru. Akoby spôsobovali zvláštne plynutie času.

 

Nábytok zháňali manželia po bazároch. Po dohode s dizajnérom ho dali opraviť a prečalúniť do zvolenej farebnosti. Využili pritom aj služby piešťanského retrodizajn štúdia Tulipano, ktoré sa venuje úpravám starého nábytku. (www.tulipano.sk)

Strop nárekov a múr v utajení

„Hneď pri prvej návšteve ma na byte zaujala atypická, trochu záhadná dispozícia šikmo rezaných stien, veľký vstupný priestor a krásny balkón obrátený do dvora,“ hovorí Michal Staško. „Pri rekonštrukcii som sa snažil podporiť isté prvky, vďaka ktorým byt pôsobí takým zvláštnym dojmom – nie je tu napríklad žiadna stiesnená predsieň a celý byt lemuje vysoká, priestranná chodba plná svetla, ktorá mu dodáva atmosféru francúzskych bytov.“

Svietidlá v industriálnom štýle sú dnes v kurze. Keďže ku koncu rekonštrukcie bol rozpočet vyčerpaný, neostávali peniaze na drahé doplnky – voľbou slušnej kvality za výbornú cenu bola v tomto prípade Ikea.

Skrinky z vonkajšej strany ešte viac začleňujú barový pult do obytného interiéru.

Pôsobivé tehly. Motív obnaženej tehlovej steny z obývačkovej časti sa opakuje aj v kuchyni, tu však nepôsobí natoľko dominantne. V kombinácii s bielou linkou a doplnkami vyzerá veľmi romanticky.

Na dizajnéra zapôsobila aj nezvyčajná výška miestností v starom dome: „Neskôr som zistil, že okrem pekného vysokého priestoru je tu aj krásna drevená konštrukcia trámového stropu, ktorá bola predtým skrytá pod omietkou. Obnažili sme ju a aj majiteľov celkom očarila. Strop sme teda očistili, do priestoru medzi trámami sme vložili tepelnú izoláciu a tú nanovo podbili. Na nových doskách sme potom vytvorili patinu, aby sa nelíšili od pôvodných starých trámov. Ako to už chodí, aj tu bolo potrebné pre krásu niečo obetovať – v tomto prípade peniaze, námahu aj čas. Navyše, všetko sprevádzalo množstvo pochybností – či to bude dobre vyzerať, akú patinu vytvoriť... Ale oplatilo sa a strop dnes tvorí dôležitú súčasť interiéru.“

dizajnér Michal Staško

Robiť byt pre priateľov bolo príjemné, ale aj náročné. Vkusom sme si sadli a dôverovali mi, takže sa na mňa v mnohom spoľahli a nechali si poradiť.

Dlažba v štýle vintage. Ku klasicky ukladaným dreveným parketám vybrali dlažbu so vzhľadom drevených klátikov, ktorá vyzerá, akoby tu bola odjakživa. Keďže pekne ladí s parketami a na pohľad pôsobí príjemne teplo, uložili ju do všetkých úžitkových miestností. 

Ďalším výrazným staronovým prvkom denného priestoru je tehlová stena: „Vlastne tu tiež bola už dávno, my sme len odkryli jej krásu,“ vysvetľuje dizajnér. „Tehly sú očistené a nanovo vyškárované, kazy sú vybraté a nahradené, zapustené sú elektrické rozvody... Vyzerá veľmi pekne, ale tiež znamenala kopu piplavej práce. Našťastie sme sa ponáhľali pomaly,“ zdôrazňuje dizajnér. 

Na návšteve v meste bicyklov

Nemôžete si ich nevšimnúť. Pre množstvo bicyklov na uliciach sa Piešťanom niekedy hovorí aj malá Čína. 

Základ sedenia tvoria staré drevené palety natreté nabielo; matrace, vankúše a stolíky, v ktorých je vždy užitočný odkladací priestor, výhodne kúpili v Ikei.

Pôvab starých časov

Túžbou mladých manželov bolo vrátiť starému bytu poetiku zašlých čias, rozhodli sa teda zariadiť ho v štýle vintage. Počas rekonštrukcie postupne zhromažďovali starý nábytok z druhej ruky, ktorý nechali opraviť a prečalúniť. „V dennom priestore je nová len kuchynská linka, tiež sa však drží vintage štýlu, v ktorom je ladený celý interiér. Moderné sú tu iba kozubové kachle – pri starých tehlách a trámovom strope by retropiecka už pôsobila násilne,“ vysvetľuje dizajnér.

Mladá rodinka býva v zrekonštruovanom byte asi rok a od začiatku tu boli veľmi spokojní. Michal Staško však nepovažuje byt za definitívne dokončený. „Mnohí ľudia chcú mať hneď na začiatku všetko napevno, vyriešené navždy,“ hovorí. „To je ale chyba – život predsa prináša zmeny, ktorým sa musí bývanie prispôsobovať. Navyše, rodina by sa mala najskôr s priestorom oboznámiť a zžiť. Až časom zistia, čo im vyhovuje a čo treba zmeniť.“

dizajnér Michal Staško

Štýly vintage a shabby chic sú dnes výrazným trendom. Podľa mňa je dobré, že sa staré pekné veci vracajú, môžu znova slúžiť a pohľad na ne nás môže znova tešiť.

Lampa v štýle 70. rokov je vzácnym úlovkom z veľkoobjemového kontajnera. Našťastie, tento retropoklad neskončil definitívne v odpade.

Vyčnievajúce tehly slúžia ako efektné poličky na kvetináče a sviečky, ktoré sa postarajú o romantické večerné osvetlenie.

S nádychom juhu

Pre zvláštnu atmosféru sme sa v byte v centre Piešťan cítili trochu ako na juhu Francúzska. 

Spálňa manželov vznikla z atypicky veľkej pôvodnej chodby a je jedinou miestnosťou v byte, kde bol nutný kompromis v osvetlení – presvetľujú ju len svetlíky pod stropom a zasklené dvere. Majitelia bytu uznali, že spálňa je len na spanie, takže to akceptovali.

Biela farba stien ešte podporila pôsobenie denného svetla.

dizajnér Michal Staško

Na mňa pôsobí tento byt tak trochu francúzskym dojmom - možno je to spôsobené priestrannou chodbou a svetlom, možno atmosférou a istým pokojom, ktorý z neho vyžaruje.

Riešenie do atypickej kúpeľne. Tak, ako všetky miestnosti v byte, aj kúpeľňa má atypický tvar. V malom priestore sú však „nepravé uhly“ omnoho zreteľnejšie. „Dlho sme hľadali vaňu, ktorá by sem pasovala. Našťastie je dnes ponuka naozaj široká, takže sme nakoniec našli takú, ktorá do kúpeľne sadla úplne presne,“ upozorňuje dizajnér.

Praktický šatník. Nových priečok nebolo veľa, mali však logické umiestnenie a v dispozícii dôležitý účinok – napríklad vo veľkej, neúčelne tvarovanej chodbe vznikol praktický šatník, skrytý za bielymi lamelovými dverami.

Izba malého Danielka je zariadená jednoducho, tak, aby mal dostatok miesta na hranie na zemi. Nechýba praktický šatník s nenápadnými bielymi lamelovými dverami, univerzálny biely nábytok oživujú pestré textilné hračky a doplnky – väčšinu z nich navrhol Michal Staško pre slovenského výrobcu, firmu Tuli.

Je to domček? Skrýša? Alebo hracia deka, ktorá sa večer zmení na odkladací priestor na hračky? Variabilná textilná hračka s názvom 3D, ktorá rozvíja kreativitu dieťaťa, získala v roku 2013 prestížne medzinárodné ocenenie Red Dot Design Award. 

Šikovné textilné „poličky“ TuliWall sa dajú vyprať a určite sa pre ne nájde využitie aj o pár rokov, keď pôjdu Danielko a Grétka do školy a v izbičke budú potrebné zmeny.

Mgr. art. Michal Staško
www.stasko.sk


Text: ERIKA KUHNOVÁ
Foto: DANO VESELSKÝ, Katarína Bell
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 12/2018 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky