Malý podkrovný byt v činžiaku zmenili na pohodlné bývanie pre troch

26.08.2014  |     

Malý byt v podkroví brnianskeho činžiaku sa pod vedením mladej šikovnej dizajnérky zmenil na moderné pohodlné bývanie pre dvoch dospelých, dieťa, psa a mačku.

Šetrne, ale poctivo

Rozumný rozpočet, ale zároveň dôraz na kvalitu a prírodné materiály. Tereza pri návrhu nového interiéru brala do úvahy jednak fakt, že ide o nájomný byt, takže do rekonštrukcie nechceli investovať priveľa, zároveň však dbala na kvalitu – ona i jej priateľ sú totiž „z branže“ a nemienili sa zmieriť s krátkodobým riešením, ktoré by bolo v prvom rade lacné. Najskôr musela vymyslieť optimálne riešenie vstupnej časti. Pomerne veľkorysý priestor vybavila bielou vstavanou skriňou, do ktorej sa skryla aj práčka, aj sušička. Potom vymenila klasické dvere za posuvné – do kúpeľne sa tak k vani a toalete pohodlne zmestil aj mačací záchod a prebaľovací pult. Antracitovú dlažbu v predsieni odvážne doplnila stropom v rovnakej farbe a sami boli s Daliborom prekvapení, ako veľmi miestnosť zútulnil. Ďalšie posuvné dvere prospeli obytnému priestoru, ktorý je koncipovaný ako otvorený, zároveň má však jasne vymedzené zóny.

Masívne dubové drevo Daliborovi učarovalo - aj preto ho nájdete v celom byte.

Technickou dominantou obývačky sú dva vysoké reproduktory.

Zelená a červená na stenách ozvláštnili inak umiernenú farebnú škálu malého priestoru.

Plné zábradlie zvolila Tereza kvôli bezpečnosti dcérky. Vybrala dutinkový polykarbonát (Lexan), pretože prepúšťa svetlo a nepôsobí ťažkopádne.

Bez formaldehydu, bez televízie

Hneď za dverami z predsiene sa otvára kuchynská zóna s ostrovčekom, ktorý prakticky ukrýva dve malé chladničky a mrazničku. Spoločnosť mu robia dve rovnobežné línie bielej kuchynskej linky s pracovnou doskou z masívneho dreva. Z masívu je ostatne väčšina nábytku. „Už dlhšie sa zaujímam o zdravotné aspekty bývania. Preto dávam prednosť masívnemu drevu pred drevotrieskou, ktorá obsahuje škodlivé formaldehydy,“ vysvetľuje Dalibor. Na kuchynskú časť plynulo nadväzuje jedáleň, za ktorou otvorený obytný priestor pokračuje obývacou časťou. Pretože majitelia dávajú prednosť hudobnej kulise pred televíznym „hlukom“, technickou dominantou obývačky sú dva vysoké reproduktory. Prehrávač je ukrytý vo výklenku skriňovej steny pod schodiskom. To vedie hore do spálne, ktorá je na vstavanej galérii nad polovicou bytu. Aby na poschodí vytvorila plnohodnotný priestor, predĺžila Tereza pôvodnú galériu asi o pol metra. Získala tak dostatok miesta na posteľ, detskú postieľku i priestrannú skriňovú stenu. Pred spálňou navyše vznikol priestor na knižnicu a posedenie, ktoré je Daliborovým obľúbeným miestom. „Pustím si večer hudbu, posadím sa tu s malou na kolenách, popíjam víno… Skrátka si to tu užívam,“ opisuje.

Okrem bielej, sivej a svetlého dreva sú v interiéri zastúpené ešte dve výrazné farby. Na stene nad schodiskom svieti sýtozelený náter, kuchynskú zónu zase Tereza obliekla do červenej vzorovanej tapety Marimekko, ktorá je spolu s farebným kobercom jediným „ozdobnejším“ prvkom v inak minimalistickom interiéri.

Posuvné dvere uvoľnili priestor v predsieni aj v kuchyni. Vďaka jednotnému povrchu nenápadne splynú s okolitým nábytkom vyrobeným na mieru – s kuchynskou linkou aj vstavanou skriňou v predsieni.

Elegantnú kombináciu hladkých bielych plôch a masívneho dubového dreva oživila farebná tapeta.

Knižnica a stena 2 v 1. Jednoduché, čisté, a pritom efektné riešenie pre milovníkov kníh – niky v sadrokartónovej priečke.


Text: Dominika Záveská
Foto: Dano Veselský
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky