V malom dvojizbovom byte vytvorili netypické bývanie bez stereotypov

21.10.2014  |     

Umelecká duša mladej art directorky Nicole dotvorila charizmatický priestor bytu v starom dome.

Úsmev a svetlo

Zmena miesta, prvý domov a nejasný pohľad naň. Keďže Nicole sa po prisťahovaní do Prahy dlhšie rozhliadala po byte s tou správnou atmosférou, zistila to, čo väčšina umeleckých duší vhodených do víru realitného trhu. Do novostavby cesta nevedie. Nové byty so štandardným výberom materiálov a limitujúcimi dispozíciami, ktoré neposkytujú veľa priestoru na úpravy rukou majiteľa, len ťažko môžu vyhovieť kreatívnej obyvateľke. Avšak priestor s atmosférou 20. rokov minulého storočia, s vysokými stropmi, pôvodnými parketami a množstvom svetla vnikajúcim dovnútra vysokými členenými oknami bol šálkou kávy presne pre Nicole. Uvedomovala si však, že aby do pomerne malého dvojizbového bytu s komplikovanou dispozíciou vniesla poriadok, bude potrebovať viac ako víziu.

Preto sa k slovu dostala dvojica architektov zo štúdia Edit! Ivan Boroš a Juraj Calaj. „Nicole mala veľmi podobné estetické cítenie ako my, čo si overila aj ona sama pri prezeraní našich starších realizácií. Nebála sa preto ponechať priebeh rekonštrukcie skoro úplne v našej réžii. My sme tak mali voľnejšiu ruku ako obyčajne a mohli sme si dovoliť vytvoriť aj takéto naozaj neštandardné riešenie, keďže jej pohľad na bývanie nebol strnulý, práve naopak,“ spomína na úvodné stretnutia Juraj. Slnečný byt na treťom podlaží tak prešiel pomerne radikálnou zmenou, docielenou jednoduchými krokmi. Za obeť padla len jediná priečka, výsledkom čoho je otvorený priestor, pripravený vziať na seba zodpovednosť netypického bytu, schopného prispôsobiť sa náladám a energickému životnému štýlu mladej umelkyne.

Dve okná (pôvodne každé umiestnené v samostatnej izbe) sa spojili a stretli v jednom veľkorysom otvorenom priestore.

Stačí, že sa objaví návšteva, a k slovu sa dostane aj tretia funkcia priečky, a to bar ukrytý za padacími dvierkami.

Šikmá priečka skrývajúca kuchyňu dovolila architektom obohatiť priestor spálne o pomerne veľkú knižnicu. Nevložili tam len rozdeľujúcu priečku, ale multifunkčný prvok. 

Oblý tvar koľajníc, po ktorých sú vedené závesy, dodáva priestoru dynamiku a hravosť. To, že v pôdoryse vzniklo viac nepravých uhlov, je vykompenzované variabilitou a nevšednými možnosťami pri umiestňovaní doplnkov.

Takmer žiadne steny

Aspoň ako také – murované. Pôvodná kolmá priečka oddeľujúca obe izby bola pre jednotlivca alebo pár zbytočná. Spôsobovala, že vstupná chodba zaberá miesto, ktoré mohlo byť využité praktickejšie. Architekti sa preto rozhodli, že to zorganizujú ináč. Spojením dvoch izieb vznikol otvorený priestor, ktorý sa mal stať spálňou, kuchyňou a spoločenskou obývacou izbou. „Teleso kuchyne, ktoré sme šikmo vložili do miestnosti, je stopercentne využitým stolárskym prvkom. Na jednej strane sa nachádza kuchynská linka, na druhej strane sme mohli vytvoriť knižnicu točenú do spálne, a akýmsi bonusom je bar s výklopným pultíkom, umiestnený v jej čelnej stene. Táto šikmá línia, končiaca až v chodbe, zároveň každého návštevníka prirodzene uvedie do otvárajúcej sa obytnej časti,“ sumarizuje Juraj.

Žiadna iná pevná bariéra na rozčlenenie nebola potrebná. Na oddelenie nočnej zóny – spálne – vymysleli architekti šikovný trik – závesy na kruhovej koľajnici v strope. Nicole tak má viac ako jednu možnosť, ako priestor využívať. Môže spálňu zakryť pred pohľadmi návštev alebo prebytočným svetlom pri spánku, ale kedykoľvek sa môže rozhodnúť závesy roztiahnuť a ponechať priestor otvorený. Navyše obidve okná sú vždy súčasťou dennej časti, v ktorej slnko nikdy nie je na škodu. „Vytváranie estetického konceptu a dizajnu interiéru prebiehalo už veľmi svižne. Naše nápady Nicole prijala veľmi pozitívne a aj napriek niekoľkým komplikáciám na stavbe sa nám podarilo zladiť niekoľko kúskov, ktoré mala z predchádzajúceho bytu, s pôvodnými drevenými parketami a novými drevenými prvkami nábytku,“ vysvetľuje Juraj.

Azda najkomplikovanejším detailom sa stalo vyrovnanie úrovne podláh. Keďže po odkrytí priečky sa zistilo, že výšky sú rôzne, museli architekti „čarovať“ v tele kuchyne. Výsledok však pôsobí harmonicky, a to aj napriek tomu, že sa im nepodarilo zohnať rovnaký formát parkiet, čo pozornému oku na druhý pohľad neujde. Nicole si uvedomuje, že byt asi nemá na celý život, práve toto jej však umožnilo nezväzovať sa stereotypmi a vytvoriť netypické bývanie otvorené jej ďalšiemu vývoju a náladám.

Pohyblivé kúsky nábytku architekti vyberali spolu s majiteľkou prevažne zo sortimentu IKEA. Výnimkami sú pôvodné retro úlovky, ktoré bytu dodávajú osobitý šmrnc a podčiarkujú atmosféru starej budovy. 

Posuvné dvere v rámci stolárskeho kubusu sú súčasťou predsiene a slúžia na oddelenie šatníka a hygienického jadra. Vďaka tomu, že sa materiál preglejky stal súčasťou oboch priestorov – kuchyne aj predsiene –, pôsobia vizuálne prepojenejšie.

Podlahy sa podarilo architektom elegantne spojiť aj napriek rozdielnym rozmerom a odchýlkach v odtieni. Väčšina tohto švu je však schovaná pred okom pozorovateľa pod kuchyňou.

Zariadenie kúpeľne rešpektuje ladenie zvyšku bytu. Jedinými farebnými prvkami sa stali závesy a rôzne hravé doplnky, ktoré majiteľka mení podľa nálady.

edit

Práca je pre nás predovšetkým radosť, ktorá sa rozvíja s každým novým projektom a s každou pozitívnou odozvou.

Základ štúdia tvoria traja partneri – Ivan, Vítek a Juraj. Každý z nás je odinakiaľ, s inými schopnosťami a skúsenosťami, ktoré pri spoločnom stole dokážeme prepojiť do jedinečného výsledku. 

Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda
Bořivojova 38, 130 00 Praha 3
info@editarchitects.com, editarchitects.com


Text: LUCIA KUŠNÍROVÁ
Foto: JAROSLAV MORAVEC
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky