Praktický dom s modernou otvorenou dispozíciou spod Javorníkov

04.03.2015  |     

Jednoduchá a pritom útulná, praktická pre ľudí a blízka prírode – také sú zásady škandinávskej architektúry, ktoré ctí aj dom v romantickej doline na slovenskej strane Javorníkov. Ako to však v týchto horách chodí, spočiatku to nemal jednoduché.

Potrebný oporný múr využili na vybudovanie malého skladu a drevárne. Túto hospodársku časť domu odlíšila tmavá fasáda z prírodnej bridlice.

Spevnená plocha naznačuje pôdorys drevenice, ktorá tu stála kedysi dávno, ešte skôr, než pozemok kúpili súčasní majitelia.

„Vďaka zachytávačom sa na streche drží sneh. V zime to tu býva skutočná nádhera.“
Ladislav Balušík, architekt

Fasáda z termodreva časom prirodzene zosivie.

Zeleň okolo domu nadväzuje na okolitú prírodu: „Nechceli sme umelo pôsobiacu záhradu. Vyberali sme odolné dreviny,“ hovorí architekt Balušík z arkon ateliéru.

Prekrásna príroda, horská scenéria a pokojné prostredie doliny pod masívom hrebeňa Javorníkov mladej rodine učarovali.

Vysnívaná dolina

Hoci Johanna a Peter roky žijú v Holandsku, na svoje slovenské korene nezabudli – niekoľkokrát do roka sem zájdu na pár dní. Aj preto tu chceli mať miesto, kde môžu príjemne stráviť čas, stretnúť sa s rodinou, pozvať si priateľov... Z roviny ich to prirodzene ťahalo do hôr, navyše, Johannino srdce už od detstva patrilo Javorníkom a lyžiarskemu svahu neďaleko rodnej Považskej Bystrice.

Šťastnou náhodou sa im podarilo nájsť voľný pozemok v doline, len pár desiatok metrov od jej milovanej zjazdovky, a keďže má rodičov architektov, voľba bola jasná. „Boli sme sa na pozemok pozrieť, načrtol som skicu domu a bolo rozhodnuté,“ spomína architekt Ladislav Balušík na začiatok projektu.

Bez plota to nešlo. „Nie sme zástancovia plotov. Najmä v takejto lokalite určite nemajú miesto masívne múry a podobné zábrany. Lenže v lese je plot potrebný kvôli zveri. Vybrali sme pletivový, ktorý je priehľadný a nenápadný.“

Noví susedia

Prvé komplikácie ich však čakali už pri kúpe pozemku. „Hneď na začiatku vyšli noví majitelia v ústrety susedom tým, že v ich prospech ustúpili časť svojho pozemku – aby mohli aj naďalej využívať zaužívané prístupové chodníky k svojim domom, ktoré viedli cez túto parcelu,“ vysvetľuje Ladislav Balušík. „To upokojilo reakcie okolia. Spočiatku mali totiž susedia obavy zo stavby nového domu a z toho, ako ovplyvní ich život. Dnes sú radi, že tu stojí niečo moderné a upravené.“

Pre dobré vzťahy so susedmi architekt a budúci majitelia pozmenili aj viacero detailov v projekte. „Mladí sem chceli chodiť preto, aby si odpočinuli a žili v dobrých vzťahoch so susedmi,“ dodáva architekt s úsmevom.

Pri streche z falcovaného hliníkového plechu sa kládol veľký dôraz na správnu realizáciu a detaily.

Pásové okno v obývačke poskytuje panoramatický výhľad na les. 

Kvôli súkromiu je na sever, k najbližšiemu susedovi, obrátená plná stena. Na východnej fasáde, okolo ktorej vedie cesta do lesa, navrhli architekti len minimum okien.

„Náš zámer priviesť modernú architektúru do tradičného podhorského prostredia, kde ľudia ťažko prijímajú zmeny, priniesol isté problémy, nakoniec sa však podarilo zrealizovať dielo, ktoré spĺňa všetky dnešné požiadavky.“
Architekt Ladislav Balušík

Vlastnou cestou

Keďže v okolí stáli staré drevenice a ďalšie stavby bez výrazných ľudových prvkov, chceli autori priniesť do tejto lokality čerstvý vzduch a ukázať, ako sa môže súčasná architektúra začleniť do horského prostredia s tradičnou zástavbou.

„Väčšina stavieb v okolí nie je v dobrom stave a nemá reálnu perspektívu na zachovanie,“ hovorí architekt Dušan Chupáč, spoluautor návrhu, a pokračuje, „nemyslím si, že je správne prispôsobovať sa okoliu, ktoré nemá architektonické ani urbanistické kvality. Snažili sme sa prispôsobiť okolitej prírode tak, aby s ňou dom korešpondoval – napríklad veľké okná sú orientované k najkrajším výhľadom a zároveň tak, aby bolo v interiéri dostatok slnka. V zime tu napadne vyše metra snehu, preto sú tu drevené vonkajšie okenice, ktoré chránia okná. Použili sme tiež materiály vhodné do tohto prostredia a dodržali sklon strechy, ktorý je v okolí typický.“

„Nebudeme klamať, dom vyvolal diskusiu medzi miestnymi občanmi, no zároveň oslovuje mladšiu generáciu a vzbudzuje záujem okolia o alternatívne riešenie v podobných lokalitách,“ vyslovujú sa autori návrhu.

Rohové okno poskytuje krásny výhľad na okolitú prírodu.

Kúri sa tu najmä drevom. I keď hlavným zdrojom tepla nie je kozub, ale automatizovaný kotol na peletky. Záložným zdrojom je elektrokotol, ktorý slúži aj na ohrev vody. „Bolo to finančne výhodné riešenie a automatika je pohodlná, i keď náročnejšia na priestor,“ hovorí Ladislav Balušík.

Vôňa domácich koláčov a bylinkového čaju s medom dokonale dotvorila atmosféru tohto príjemného interiéru.

Čisto a jednoducho

Býva tu mladá svetobežnícka rodina, progresívni ľudia rozhľadení v oblasti dizajnu, ktorí potrebovali praktický dom s modernou otvorenou dispozíciou. Architekti z arkon ateliéru stavili na jednoduchú, súčasnú prírodnú architektúru, pri ktorej v exteriéri aj interiéri dominuje drevo. „Aby sme dosiahli čisté až minimalistické, ale pritom príjemné pôsobenie, skombinovali sme jednoduché tvaroslovie s prírodnými materiálmi,“ popisuje architekt Chupáč. „Pri jednoduchej architektúre veľmi záleží na vyhotovení detailov, čo zvyšuje nároky na ich realizáciu,“ upozorňuje.

Na stene za sedačkou je v pláne drevený obklad.

Pre rodinu aj priateľov

Podobu domu do veľkej miery diktoval terén – uprostred svahovitého pozemku tu bol strmý zráz na výšku celého podlažia. Architekti preto spodné podlažie čiastočne zapustili do svahu a hlavné obytné priestory vysunuli o poschodie vyššie – tak, aby boli v kontakte so záhradou v hornej časti parcely.

Do domu sa vstupuje cez čiastočne zapustené podlažie, kde sú okrem technických a skladových priestorov aj dve hosťovské izby. „Rodina žije veľmi spoločenským životom, takže potrebovali dostatok miesta pre návštevy, ktoré by tu mohli stráviť dlhší čas,“ vysvetľuje architekt Balušík. Takmer celé prízemie je potom venované veľkoryso dimenzovanému otvorenému obytnému priestoru, z ktorého sa cez zasklené dvere vychádza na terasu a do záhrady.

Dve časti dennej zóny – obývačku a kuchyňu s jedálňou – decentne oddeľuje kozub. Podkrovie je najmä zónou majiteľov. Okrem rodičovskej spálne a kúpeľne je tu aj malý pracovný kútik a detská izba.

Praktický až po strechu

Čistú formu domu elegantne završuje jednoduchá šikmá strecha bez presahov. „Toto riešenie je výhodné z viacerých hľadísk – napríklad z požiarneho. Takáto strecha tiež lepšie odoláva náporom vetra,“ približuje Ladislav Balušík. Vďaka inovatívnej konštrukcii krovu navyše dokázali veľmi efektívne využiť priestor podkrovia: „Drevený krov je vo vrchole spájaný špeciálnymi kovovými kotvami a celok je stiahnutý oceľovým rámom na úrovni venca,“ vysvetľuje Dušan Chupáč.

„Keďže nejde o tradičnú hambálkovú konštrukciu, nie je tu klasický systém klieštin, stĺpov a trámov, takže priestor pod krovom ostáva celkom voľný.“ Ďalšou konštrukčnou zaujímavosťou je zložené strešné okno v rodičovskej spálni, ktoré otvára veľkorysý výhľad na lyžiarske stredisko. „Keďže sme chceli stavbu udržať čo najjednoduchšiu, neprichádzal do úvahy vikier. Pre množstvo snehu, ktoré je tu bežné, sme zasa zavrhli lodžiu. Nakoniec sme sa rozhodli pre systémové riešenie od Veluxu – kĺbové krokvy, ktoré združujú tri strešné okná s tromi zvislými doplnkovými,“ upozorňuje architekt Chupáč na jeden z originálnych detailov.

Autori návrhu: Arkon ateliér, Ing. arch. Ladislav Balušík, Ing. arch. Dušan Chupáč
Návrh interiéru: Ing. arch. Janina Balušíková
Realizácia: 2012 – 2013
Zastavaná plocha: 80 m2
Úžitková plocha: 162 m2     
Základy: železobetónové základové pásy
Obvodové konštrukcie: tehly (Heluz) hr. 300 mm, drevená odvetraná fasáda (termodrevo) s minerálnou izoláciou (Isover) hr. 100 mm; v suteréne debniace tvarovky (Premac) hr. 300 mm, zateplené extrudovaným polystyrénom hr. 100 mm
Stropy: monolitické železobetónové
Zastrešenie: drevený krov, zateplený minerálnou izoláciou hr. 60 + 180 mm, strešná krytina z falcovaného hliníkového plechu (Prefalz)
Okná: drevené s izolačným dvojsklom, strešné okno VELUX 
Vykurovanie a OPV: radiátory, automatický kotol na peletky a elektrokotol, teplovzdušný kozub
Energetická trieda domu: B (celková potreba energie 91 kWh/m2 za rok)

arkon ateliér
Ing. arch. Ladislav Balušík, Ing. arch. Dušan Chupáč
www.arkonatelier.sk
archštúdio
Ing. arch. Janina Balušíková


Text: Erika Kuhnová
Foto: Dano Veselský
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 10/2019 v predaji


Byt plný paliet a nádeje




kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky