Rodina s dvomi deťmi sa rozhodla pre tvarovo jednoduchý a energeticky úsporný bungalov

03.06.2015  |     

Pohodlné bývanie s dostatkom priestoru, bazénom a saunou bolo snom majiteľov. Vďaka brnianskemu ateliéru sa stalo skutočnosťou.

Túžba po vlastnom komfortnom bývaní priviedla majiteľov tohto domu k architektom z brnianskeho ateliéru Fandament Architects. Dobré referencie na ich prácu im sprostredkoval brat investora, ktorý s architektmi dlhšie spolupracuje ako stolár. 

Požiadavky investora boli jasné. Rodina s dvomi deťmi mala víziu moderného bezbariérového domu, ktorý by bol dostatočne priestranný, aby v ňom mohli všetci členovia domácnosti pohodlne fungovať. Dom mal byť zároveň tvarovo jednoduchý a energeticky úsporný, chýbať nemali ani bazén a sauna, aby si rodina mohla doma dopriať skutočný relax. Požiadavky investora architekti postupne pretavili do návrhu, s ktorým sa majitelia rýchlo stotožnili. Práca na projekte trvala približne rok a samotný dom sa potom staval asi ďalšie dva. 

S veľkorysým átriom

Koncept domu vychádza z nízkeho tubusu, ktorý sa otvára v smere spádu pozemku. Jednoposchodová nepodpivničená stavba s plochou strechou a so zabudovanou garážou pre dve autá je tvarovo pomerne jednoduchá.

Dominantným prvkom prednej časti je odsadená hmota, ktorá stavbu vizuálne zatraktívňuje, v zadnej časti je zase do obdĺžnikovej hmoty vyrezané naozaj priestranné vonkajšie átrium, prístupné zo všetkých spální aj dennej časti, prepájajúce dom so záhradou. Bolo jednou z ďalších požiadaviek investorov a je spojené aj s čiastočne krytou terasou.

Tejto časti zasa dominuje veľkorysý bazén s rozmermi 10 × 4 m. Domáci pôvodne uvažovali o vnútornom, ktorý mal byť súčasťou domáceho wellness, pre finančnú náročnosť ho ale nahradil ekonomickejší vonkajší variant doplnený praktickým nízkym zastrešením. Z finančných dôvodov sa menila aj strešná konštrukcia samotného domu. Monolitický železobetónový strop nakoniec nahradili drevené nosníky.

Samotný dom je postavený z pórobetónových tvárnic Ytong. Architekti ho vyhodnotili ako najvhodnejší materiál pre tento typ stavby, aj s ohľadom na presné murovanie a možnosť modulácie.

Štyri funkčné zóny, štyri materiály 

Zaujímavým vizuálnym prvkom rodinného domu je použitie štyroch rôznych materiálov v štyroch funkčných častiach domu. Táto koncepcia vznikla ešte v procese tvorby štúdie a okamžite sa stretla s nadšením investorov. Výnimočnosť riešenia spočíva v skutočnosti, že rozloženie materiálov sa použilo nielen v interiéri, ale zopakovalo sa aj v exteriéri. Jednotlivé druhy sa volili s ohľadom na charakter a funkciu priestoru.

Nočnú zónu, teda detské izby detí, spálňu rodičov a spoločnú kúpeľňu, charakterizuje hrejivý drevený obklad a drevo je aj na terase a v dennej časti domu. Garáž a pridružená technická miestnosť zaujmú výraznou žltou farbou použitých laminátových dosiek, pričom rovnaká farebnosť sa opakuje aj v jedálenskej časti.

V dennej časti sa zvolil kamenný obklad z bridlice, ktorý sa nachádza aj na jednej z vonkajších stien domu. Na pracovňu, ktorá zároveň plní aj funkciu hosťovskej, a saunu prístupnú z exteriéru sa zase použila biela štuková omietka, biela je zároveň aj farbou hlavnej hmoty domu.    

Interiér

Okrem už spomínaných vizuálnych prvkov architekti pri riešení interiéru pomohli aj s výberom ďalších materiálov a koncových prvkov, akými sú svietidlá, podlahy či vstavaný nábytok, a odsúhlasili aj podobu kuchyne. Zvyšok nábytku a doplnky si potom majitelia zvolili podľa svojich osobných preferencií a vkusu. Zariadenie interiéru tak pôsobí čistým dojmom. 

Otvorenej dennej časti dominuje kuchyňa s pracovným ostrovom, v ktorej by ste márne hľadali otvorené police, vďaka čomu si priestor zachováva želaný čistý vzhľad. Atraktívnym prvkom sú tu okná nahrádzajúce štandardnú kuchynskú zástenu. Na kuchyňu nadväzuje jedálenská a obývacia časť, ktorej vládnu sivá sedacia súprava a zelené doplnky. Systém posuvných dvier elegantne prepája dennú zónu s exteriérom a priestor presvetľuje.   

V dennej častej domu sa použili trojvrstvové drevené parkety, v kúpeľni, práčovni a na WC keramická dlažba, v nočnej časti sa majitelia rozhodli pre koberce.    

DOM V KOCKE

Nízkoenergetická vila Atrium

Autor: Fandament Architects, s.r.o.
Lokalita: Moravskosliezsky kraj, Česká republika
Realizácia: 2010 – 2014
Zastavaná plocha: 380 m2
Úžitková plocha: 260 m2
Pozemok: 1 250 m2
Konštrukčný systém: pórobetónové tvárnice Ytong
Zateplenie: kontaktné, expandovaný polystyrén EPS, na niektorých miestach minerálna vlna
Strecha: plochá
Strop: drevené zbíjané nosníky, sadrokartónový podhľad
Okná: drevené (s izolačným dvojsklom), v obývacej časti posuvné dvere s bezpečnostným zasklením (portály HS)
Vykurovanie a príprava teplej vody: tepelné čerpadlo voda/vzduch, kozubová vložka napojená na komín (obložená tepelnoizolačnými doskami)
Terasa: exotická drevina bankirai, frézovaná, hrúbka 25 mm

Pavel Lazarov
Fandament Architects, s.r.o.
Jižní náměstí 21 
619 00 Brno
www.fandament.eu   

PRIPRAVILA: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: JAKUB HOLAS
ZDROJ: časopis Môj dom, 04/2015

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky