Keď sa architektúra domu podriadi pôsobivému výhľadu, môže to vyzerať aj takto

29.06.2015  |     

Architektúra tohto domu je podriadená pôsobivému výhľadu – vďaka rozsiahlym transparentným stenám v hlavných obytných miestnostiach takmer nevnímate hranicu medzi interiérom a exteriérom.

Na polkruhovom pozemku kedysi stál pre túto oblasť typický prízemný dom z roku 1955, orientovaný rovnobežne so svahom, so sedlovou strechou, podkrovím a dominantným vikierom. Žili tu rodičia investora, ktorí dom v roku 1987 kvôli rozrastajúcej sa rodine rozšírili o prístavbu v postmodernistickom štýle. Myšlienku na ďalšiu rekonštrukciu však majiteľ veľmi rýchlo prehodnotil – náklady by boli rovnaké ako na novostavbu, navyše s obmedzeniami v dispozičnom riešení aj v možnostiach vzhľadu.

Oslovil teda štyri architektonické kancelárie z okolia, aby mu navrhli nový dom, pričom im ponechal pomerne voľné ruky. Svoje požiadavky obmedzil iba na počet osôb, transparentnosť, otvorenosť, moderné poňatie a energetickú efektívnosť objektu. Nakoniec zvíťazil originálny a pomerne odvážny koncept firmy Ladleif Architekten z mesta Kassel – architekt Meinrad Ladleif navrhol budovu v tvare dlhého hranola, osadenú kolmo na svah, pričom asi tretina dĺžky objektu sa v podstate vznáša nad kopcom.

Hlavné obytné zóny sú umiestnené v prednej časti domu v dvoch úrovniach nad sebou – kuchyňa na prízemí a obývačka na poschodí – tak, aby bol z oboch výhľad na mesto pod kopcom. 

Horné podlažie chráni svojím presahom zasklené plochy na prízemí pred prehrievaním. 

Pieskovcové terasy a múriky tvarovo vychádzajú z polkruhového pôdorysu pozemku. Architekt do nich harmonicky zakomponoval aj pôvodné stromy a zeleň.

Harmónia a kontrasty

Fasádu domu rozohrávajú rôznorodé plochy, ktoré tvarovo striedmy objekt nielen oživujú, ale aj naznačujú existenciu rozličných zón za jeho stenami. Horné podlažie s obývačkou a hlavnou spálňou má odvetrávanú fasádu z eternitových panelov vo farbe červeného vína, ktorú príjemne dopĺňa tmavosivý odtieň okenných profilov. Na prízemí, kde sa nachádza hlavná vstupná zóna a priestranná kuchyňa s jedálňou, sa zas striedajú transparentné a nepriehľadné biele plochy. Kuchyňa sa smerom do údolia otvára nárožím zaskleným na výšku celého podlažia, ktoré umožňuje pôsobivý výhľad do krajiny.

Z kuchyne a jedálne je na dohľad taktiež vstup na pozemok. Spredu je dom usadený na akomsi podstavci, ktorý pod kuchyňou a priľahlou terasou vytvára priestor na zázemie a garáž. „Podstavec“ a terasy sú, rovnako ako staré oporné múry vo svahu okolo pozemku, obložené pieskovcom z rieky Weser – pomocou tradičného materiálu tak architekt spojil novostavbu s pôvodným prostredím. 

Aby sa získal priestor na osadenie skrytého vonkajšieho tienenia, okná sa museli zapustiť hlbšie do fasády opláštenej cementovláknitými doskami.

Efektívne, prakticky, elegantne

Popri funkčnosti a vzhľade sa pri návrhu kládol dôraz aj na energetickú efektívnosť a udržateľnosť. Investor chcel využívať obnoviteľné zdroje energie, pričom vylúčil závislosť od jediného zdroja. Riešením bola kombinácia kotla na pelety a plynového kondenzačného kotla, v spojení s podlahovým vykurovaním na oboch podlažiach domu. Teplú vodu po celý rok zabezpečujú solárne kolektory umiestnené na plochej streche a o energeticky hospodárny prísun čerstvého vzduchu do obytných miestností sa stará decentralizovaný vetrací systém s rekuperáciou tepla, integrovaný do fasády.

Na nízkej spotrebe energie na vykurovanie má však zásluhu nielen rekuperácia tepla pri vetraní, ale aj obvodové konštrukcie so špičkovými parametrami. Pri zasklených plochách boli jasnou voľbou tepelne izolované hliníkové profily nemeckej značky Schüco, ktoré v spojení s izolačným trojsklom dosahujú výborné hodnoty súčiniteľa prechodu tepla (Ug 0,7 W/m² . K; Uw < 1,0 W/m² . K). Navyše splnili aj všetky ostatné požiadavky: elegantné úzke rámy, automatizované ovládanie a jednotný minimalistický vzhľad nielen pri oknách, ale aj dverách, pevných zaskleniach a stropných svetlíkoch. Keďže jednotlivé elementy majú priam impozantné rozmery, s čím súvisí aj veľká hmotnosť sklenených tabúľ (až 500 kg), zásadné boli aj vysoké nároky na statickú únosnosť rámov. 

Zasklená časť strechy zabezpečuje dostatok denného svetla.

Starý a nový dom.Novostavba orientovaná kolmo na svah je prepojená s pôvodným domom majiteľových rodičov, ktorý ponúka ďalších 120 m2 priestoru pre hostí a rodinu.

Pôdorys prízemia

Pôdorys poschodia

DOM V KOCKE

Rodinný dom vo Warburgu, Nemecko

Architekt: Meinrad Ladleif
Realizácia: Budo Metallbau GmbH, Warburg-Dössel
Úžitková plocha: 280 m2/2 podlažia
Konštrukcia: betónové obvodové steny s vonkajším zateplením (na prízemí 16 cm, na poschodí 20 cm) a zavesenou odvetrávanou fasádou z cementovláknitých panelov
Výplne otvorov: hliníkové s trojsklom (pevné a strešné zasklenia, okenné a dverné systémy aj posuvno-zdvíhavé dvere s motorovým pohonom skrytým v ráme od firmy Schüco), protislnečná ochrana externými žalúziami
Energetický koncept: kotol na pelety v kombinácii s plynovým kondenzačným kotlom (záložný zdroj), solárne kolektory na ohrev vody, podlahové vykurovanie v celom dome, decentralizovaný vetrací systém s rekuperáciou tepla v obytných častiach domu, integrovaný vo fasáde. Celková spotreba energie asi 66 kWh/m² . a, primárna energia asi 18 kWh/m² . a

Meinrad Ladleif 
Ladleif Architekten BDA, Kassel
www.ladleif-architekten.de

TEXT: Erika Kuhnová v spolupráci so Schüco International KG
FOTO: Schüco International KG a Ladleif Architekten
ZDROJ: časopis Môj dom 3/2015

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 10/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky