Pozoruhodný rodinný dom s vegetačnou strechou prekvapí svojou ohľaduplnosťou

14.07.2015  |     

Vytvára príjemné prostredie pre ľudí vnútri aj vonku, nenarúša okolitú krajinu, nezacláňa vo výhľade, neznečisťuje emisiami ani hlukom... Dom architektky Hany Liškutínovej je pozoruhodný ohľaduplnou nenápadnosťou.

Toto miesto na severnej Morave, neďaleko Havířova, vás chytí za srdce – z mierneho svahu sa otvára výhľad na zvlnené kopce Beskýd, pár metrov pod vami hladina Žermanickej priehrady. Nečudo, že učarovalo aj architektke Hane Liškutínovej, ktorá tu pre svoju rodinu navrhla príjemne nenápadný dom.

„Za veľmi dôležité považujem vonkajšie žalúzie, ktoré v lete chránia interiér pred prehriatím. Aj keď je zasklená fasáda orientovaná na juhozápad, nemusíme mať vďaka tomu v dome klimatizáciu.“

„Dom najbližšieho suseda je riešený podobne ako náš a oba sa stavali súčasne, čo bola veľká výhoda.“

Viac foto v galérii

Splynúť s kopcom

Okolie bolo pre návrh domu zásadné: tvar, členenie a zakomponovanie stavby do svahu vymyslela architektka tak, aby čo najviac splynula s okolitou prírodou a aby nebránila vo výhľade susedom bývajúcim povyše. „Páčia sa mi stavby úzko spojené s prírodou, keď krajina architektúrou priamo prerastá. Veľmi ma inšpirujú napríklad tuniské obydlia v skalách alebo domy so zelenými strechami v Nórsku,“ zdôveruje sa Hana Liškutínová.

„Pôvodne som tu uvažovala o stavbe úplne zapustenej vo svahu, ktorá by bola krytá zeminou. Vzhľadom na tunajší terén by však bola realizácia veľmi nákladná, preto som zvolila kompromisné riešenie – dom s vegetačnou strechou, čiastočne zapustený do terénu,“vysvetľuje. 

Praktická dispozícia

Prízemný objekt je tvorený dvoma relatívne samostatnými časťami – technickou, ktorá obsahuje garáž a miestnosť na technické zariadenia domu, a obytnou, koncipovanou pre štvorčlennú rodinu. Kým vstup a garáž sú na úrovni terénu, obytnú časť osadila architektka o meter nižšie. Celok tak sleduje sklon svahu a čiastočne využíva ochranný efekt zahĺbenia do terénu. 

Viac foto v galérii

Do domu sa vstupuje zo severozápadu a pozdĺž severovýchodnej obvodovej steny obrátenej ku svahu sú usporiadané miestnosti zázemia s menšími nárokmi na svetlo – kúpeľne, sauna, šatník a kuchyňa. Všetky obytné miestnosti orientovala architektka k juhozápadnej fasáde, s oknami otočenými k výhľadu a k solárnym ziskom.

Ústredný denný priestor, ktorý plní funkcie obývačky, kuchyne aj jedálne, dopĺňajú dve spálne a veľká kúpeľňa so saunou. Keďže deti už odrástli, detská spálňa prevzala úlohu pracovne a hosťovskej izby. K praktickým riešeniam patrí aj samostatné WC a práčovňa vo vstupnej zóne.

Pre domácich aj prichádzajúcich

Z každej izby v dome sa dá vyjsť na terasu, ktorá lemuje celú juhozápadnú fasádu a voľne pokračuje trávnatou plochou záhrady. Najväčší prínos rodinného domu totiž vidí architektka Liškutínová v maximálnom prepojení vnútorného obytného priestoru so záhradou a s okolitou prírodou.

Obrazne povedané: najlepšie okno je žiadne okno a najlepšie dvere sú žiadne dvere,“ hovorí. „Tento efekt sa snažím dosiahnuť prepojením podláh, stien a podhľadov v interiéri a exteriéri, vďaka čomu vzniká pocit prelínania priestorov.“ 

Zaujímavý prístup zvolila Hana Liškutínová aj na opačnej, vstupnej strane domu: plot nadväzuje na dom, takže je oplotená len záhrada a priestor pred domom ostal voľne prístupný. „Má to svoje výhody aj nevýhody. Nie je potrebná posuvná brána, čím sa ušetria náklady a zjednoduší prevádzka. Priestor pred domom môžu využívať deti ako spevnenú plochu na hranie a dospelí sa tu stretnú na ‚neutrálnej‘ pôde. Nevýhodu môže niekto vidieť v menšej bezpečnosti, čo je však vecou názoru a konkrétnej situácie.“ 

Viac foto v galérii

Pod zelenou strechou

Kvôli variabilite, tepelnej zotrvačnosti a príjemnej mikroklíme sa Hana Liškutínová rozhodla pre murovanú stavbu, na ktorú, takisto z viacerých dôvodov, navrhla vegetačnú strechu. „Stavba sa tak lepšie začlenila do okolia. Strecha je porastená skalničkami a jej farebnosť sa v priebehu roka mení, čo je skutočná nádhera,“ popisuje architektka a nadväzuje technickými prednosťami tohto riešenia:

„Výhoda zelenej strechy je tiež v tom, že vegetačná vrstva chráni hydroizolačnú fóliu pred extrémnymi teplotami, čím zabraňuje jej degradácii. A príjemná je aj nulová hlučnosť, napríklad pri daždi. Podstatnou prednosťou je však podľa mňa nasiakavosť takejto strechy. Pri daždi voda do vegetačnej vrstvy vsiakne a neodteká hneď preč, čo je prínosom z globálneho aspektu – z hľadiska zabránenia povodniam a erózii pôdy.

Na leteckých snímkach vidno, ako u nás ubúda voľnej prírody a tým sa obmedzuje aj možnosť vsakovania vody počas dažďa. Stavajú sa veľké obchodné centrá s obrovskými parkoviskami, diaľnice, prímestské satelity... ak by sa tu vo väčšej miere uplatnili vegetačné strechy, pomohlo by to spomaliť odtekanie dažďových vôd a zmierniť súvisiace negatívne dôsledky.“

Viac foto v galérii

Dokonalé vetranie

„Z technického hľadiska preferujem domy čo najviac sebestačné, ktoré neobmedzujú ostatných obyvateľov splodinami alebo hlukom,“ pokračuje architektka. Ako zdroj tepla preto zvolila ekologické tepelné čerpadlo a namiesto klimatizácie ochranu zasklených plôch obytných miestností vonkajšími žalúziami. V dome je tiež nainštalované riadené vetranie s rekuperáciou:

„Najväčšou výhodou je pravidelná výmena čerstvého ohriateho vzduchu,“ delí sa architektka Liškutínová o vlastnú skúsenosť.

„V zime nemusíme otvárať okná, sklá sa nám nerosia a odvetrávajú sa aj miestnosti vnútri dispozície – toaleta, práčovňa a kúpeľňa. Vydýchaný, ale teplý vzduch sa odsáva z kúpeľní a kuchyne a vedie sa do rekuperačnej jednotky v technickej miestnosti. Tam cez lamely odovzdá teplo nasávanému, ale studenému vzduchu, takže do obytných miestností sa výustkami v podhľade vháňa predhriaty čistý vzduch. Výustky sú umiestnené pri veľkoplošných oknách, ktoré sa vďaka tomu nerosia. Súčasťou vetracej jednotky sú taktiež filtre, ktoré čistia nasávaný vzduch od prachu a peľu,“ chváli Hana Liškutínová.

DOM V KOCKE

Nízkoenergetický rodinný dom Soběšovice

Autor stavby a interiéru: Ing. arch. Hana Liškutínová
Zastavaná plocha: 160 m2
Realizácia: GK STAVBY, Ostrava
Konštrukcia domu: murovaná stavba z tehál POROTHERM SI 440
Strecha: pultová, drevená konštrukcia s nadkrokvovou tepelnou izoláciou a vegetačnou vrstvou
Okná: drevené eurookná s trojsklom
Technika: riadené vetranie s rekuperáciou, vykurovanie a prípravu teplej vody zabezpečuje multifunkčné zariadenie Stiebel Eltron s tepelným čerpadlom vzduch/voda a podporou ohrevu vody solárnymi panelmi

Ing. arch. Hana Liškutínová (1960)
Študovala na VUT v Brne, v súčasnosti má vlastný architektonický ateliér. Je členkou České komory architektů. V roku 2005 získala za Squash Centrum v Třinci cenu Stavba roku vyhlásenú mestom Třinec.

Text Erika Kuhnová
Foto Robert Žákovič
Zdroj časopis Môj dom špeciál 2015

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 8/2019
v predaji


Najkrajšie rastliny v novembri




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky