Útulný loft v nadstavbe pre mladú štvorčlennú rodinu

21.07.2015  |     

Loft v mestskej nadstavbe vytvoril s pomocou kreatívneho a triezveho pohľadu architektov ideálny podklad pre príjemné bývanie mladej štvorčlennej rodiny.

Keď sa mala mladá trojčlenná rodina rozrásť o ďalšieho člena, bolo na čase opustiť dvojizbový čoskoro stiesňujúci byt a porozhliadnuť sa po priestrannejšom bývaní. To, že sa teraz môžu zžívať so vzdušným priestorom moderného loftu, nie je však len ich zásluha ani náhoda. Vedeli, čo od bývania očakávajú, no boli si vedomí aj toho, že na to, aby sa z predstáv stala skutočnosť, potrebujú skúsenejší názor.

Rozhodli sa preto osloviť architektov z ateliéru Rules, ktorých prácu a prístup poznali už z predchádzajúcej spolupráce pri rekonštrukcii rodičovského bytu. Návrhu sa venovali Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman a Matej Kollár. „Komunikácia s manželmi bola príkladná. To, že nás oslovili ešte pred kúpu bytu a konzultovali aj tento krok, bolo kľúčové. Pomohli sme im vybrať byt, ktorý sme mali možnosť maximálne prispôsobiť ich požiadavkám. Nechali si poradiť na 100 %,“ hovorí architekt Rudolf Lesňák.  

Viac foto v galérii

„Výberovým konaním“ nakoniec prešiel loft v priestore nadstavby bytového domu. Jeho výhodou bolo aj to, že v čase, keď ho objavili, existoval ešte len na papieri. Ešte pred výstavbou architekti odkomunikovali s developerskou spoločnosťou dispozičné zmeny v projekte a tak výstavba prebehla už podľa ideálneho návrhu. „Aj keď sme na kľúč realizovali predovšetkým interiér loftu, dohliadali sme na realizáciu hneď po spustení stavebných prác nadstavby. Vyhli sme sa tak nečakaným prekvapeniam, ktoré by sa ukázali až neskôr,“ dodáva architekt.

Praktické a otvorené

Najväčšou výhodou bytu je jeho vzdušnosť. Svetlá výška dosahuje v najvyššom bode takmer štyri metre, čomu byty na bežných podlažiach konkurovať nemôžu. „Čo sa týka konceptu, nepristupovali sme k tomuto bytu ináč ako pri iných realizáciách. Tým, že nám ale majitelia nechali voľnú ruku a boli otvorení nápadom, išlo všetko oveľa hladšie. Snažili sme sa plne využiť potenciál vzdušného priestoru a zorganizovať ho tak, aby pôsobil prakticky, útulne a zachoval si svoj charakter,“ sumarizuje architekt.

Viac foto v galérii

Centrálny priestor je ťažiskom tohto bytu. Architekti ho ponechali vzdušný, do diania plne zapojili aj kuchyňu, ktorá mala byť pôvodne sčasti oddelená. „Jednou z požiadaviek majiteľov bol veľký jedálenský stôl a kuchyňa s ostrovom. Praktickejšie však bolo ostrov vypustiť, keďže priestor na oboje tam nebol. Kuchynská linka v tvare „L“ je dostatočne veľká a jedálenský stôl sa stal jej centrom.“ Jediným miestom, kde sa výška miestnosti rozdelila, je prechod medzi vstupom do bytu a dennou časťou. Ten je prekrytý galériou, ktorá poskytla priestor pre knižnicu a kútik na čítanie. Prvok galérie jasne a čitateľne zorganizoval priestor bez potreby jeho delenia stenami alebo inými stavebnými či nábytkovými prvkami. 

„Rovnako ako v iných bytoch priznávame hrubé betónové steny, trámy alebo čokoľvek, v tomto sme nechali vyniknúť oceľovú konštrukciu. Loft tak prirodzene pôsobí industriálne bez akýchkoľvek trendových doplnkov alebo nábytku.“ 
Rudolf Lesňák, architekt

Nenútený industriál

Cieľom architektov nebolo podriadiť tento priestor štýlu. On si to vyžiadal sám. „Priestor nie je industriálny samoúčelne, vplyvom trendu. Nechali sme len vyniknúť jeho konštrukciu a všetky jej prvky sme priznali. To je to, čo dodalo priestoru jeho charakter,“ vysvetľuje architekt. Zároveň bolo prioritou, aby ostatné zariadenie, materiály a nábytok boli čo najjednoduchšie a z prirodzených materiálov, aby nechali vyniknúť priestor a prakticky sa udržiavali. Vyhrala teda racionálna kombinácia dreva v podobe borovicovej preglejky, kovové konštrukcie krovu architekti zvýraznili čiernym protipožiarnym náterom a zvyšný nábytok a steny nechali v bielej farbe. Ostatné – vliať priestoru život a farby – ponechali na majiteľov.

„Čierna oceľová konštrukcia loftu a galérie, drevená borovicová preglejka a biela farba stien a atypického nábytku je príjemná materiálová trojkombinácia pre bývanie. V neutrálnom prirodzenom priestore o to viac vyniknú samotní jeho obyvatelia.“ 
Rudolf Lesňák, architekt

Pôvodný pôdorys
01 Predsieň, 02 Denná časť s kuchyňou 03 Komora, 04 Chodba 05 Spálňa 06 Izba 07 Kúpeľňa 08 Kúpeľňa 09 WC 10 Balkón 11 Balkón 12 Terasa

Pôdorys návrhu
01 Predsieň, 02 Kuchyňa s obývacou izbou 03 Komora, 04 Chodba, 05 Spálňa 06 Izba 07 Kúpeľňa 08 WC 09 Balkón 10 Balkón, 11 Terasa

Viac foto v galérii

RULES ARCHITEKTI 
Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. arch. Tomáš Huliman, Ing. arch. Matej Kollár
Klincová 37/B, 821 08 Bratislava
+421 901 77 44 00, rules@rules.sk, www.rules.sk

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ, PETER ČINTALAN
ZDROJ časopis Môj dom 6/2015

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 9/2019
v predaji


Zimný rez stromov a krov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky