Nízkoenergetický rodinný dom maximálne otvorený do vnútorného átria

02.09.2015  |     

V tejto brnianskej ulici by ste zrejme ukážkovú stavbu súčasnej architektúry nečakali – aj to bol jeden z dôvodov, prečo architekt Petr Skrušný postavil dom pre svoju rodinu trochu netradične. A rovnako netradične sa začala aj naša návšteva: na schodoch... dolu.

„Náš prvý dom, v ktorom sme bývali asi 10 rokov, stojí hneď vedľa,“ začína rozprávať príbeh tejto nezvyčajnej stavby Petr Skrušný, architekt a majiteľ v jednej osobe. „Okrem detí rástli aj náklady na energie, takže som cítil potrebu premietnuť túto novú realitu do nového bývania – úspornejšieho a viac súčasného. Tak sa zrodil plán domu.“ Parcelu nemuseli hľadať dlho, ukrojili ju z ich pôvodného pozemku, na mieste, kde bol tenisový kurt. „Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že to nebolo vhodné miesto,“ vysvetľuje architekt, „prakticky žiadny výhľad a stiesnený priestor však predurčili koncept nového domu, ktorý je uzavretý pred vonkajším svetom, ale maximálne otvorený do vnútorného obytného átria, to sa tak stalo dôležitou súčasťou a podstatným rozšírením obytných priestorov.“

Súkromná oáza

Novostavba rodinného domu so zastavanou plochou 180 m2 aj náprotivný objekt garáže s wellness a vínnou pivnicou (160 m2) vyrástli na mieste pôvodného tenisového kurtu, zahryznutého do terénu. Dlhý prízemný dom, situovaný na okraji parcely, sa zasklenou fasádou otvára smerom do átria, jeho ostatné obvodové steny majú masívnu konštrukciu zo systému strateného debnenia. Zvyšné tri strany átria uzatvára pôvodné oporné murivo kurtu, ktoré v uličnej časti, priamo naproti domu, architekt prakticky využil ako základ budovy garáže a wellnes. Tá zároveň vytvára bariéru chrániacu dom aj átrium pred ruchom ulice. Garáž je tu takmer rovnako dôležitá ako dom. Majiteľ a architekt v jednej osobe má totiž slabosť pre autá zo šesťdesiatych rokov a tak, ako niekto dotvorí svoje bývanie výtvarným dielom, on si zaobstaral obľúbené modely áut, na ktorých vo voľných chvíľach pracuje. Ich karosérie zdobia ako sochy výklad galérie – v tomto prípade garáže.

Netypický pozemok predurčil originálny koncept domu, uzavretého pred vonkajším svetom, ale maximálne otvoreného do vnútorného átria, ktoré sa stalo dôležitou súčasťou a podstatným rozšírením obytných priestorov.

Petr Skrušný, architekt a majiteľ v jednej osobe

Na plochej streche domu sú umiestnené technické zariadenia ako vonkajšia jednotka klimatizácie či externý odsávač pár z kuchyne.

Dolu schodmi. Dom aj záhrada sú pri pohľade z ulice skryté za objektom garáže a wellness, ktorý lemuje pozemok z uličnej strany. K domu sa zostupuje po schodoch popri jeho stene.

Dispozičné riešenie

Dom pozostáva z troch navzájom prepojených zón. Dennú časť tvorí obývačka a priestor kuchyne s jedálňou, ktoré sú umiestnené v centre jednoduchého hranola – deti a rodičia sa podelili o jeho „konce“ – na jednom sú tri detské izby s príslušenstvom, na druhom spálňa rodičov so zázemím. Príjemným dôsledkom koncepcie domu otvoreného do átria je, že na každú z izieb priamo nadväzuje terasa a záhrada, prístupné cez posuvné sklené dvere. Miestnosti minimalisticky poňatej stavby pritom chráni pred letným prehrievaním trojmetrový presah strechy – keďže stredná časť vystupuje do záhrady asi o dva metre ďalej než spálne po jej bokoch, denná zóna je podstatne slnečnejšia.

Nie je nad to spojiť interiér s exteriérom do jediného priestoru, ktorý ponúka ako pokojný tieň, tak horúce slnko, chladivú vodu i žiarivo biely piesok.

Petr Skrušný, architekt a majiteľ v jednej osobe

Čisté. LED osvetlenie je vsadené do stropného podhľadu.

Podlahy v centrálnej časti domu sú z krémovo sfarbenej polyuretánovej stierky. Tento moderný materiál bez škár výborne vedie teplo, vďaka čomu je mimoriadne vhodný na podlahové vykurovanie.

Bielemu všetko biele

Materiálovo sa na stavbe uplatnila sugestívna kombinácia betónu a skla – kým betón v tomto kontrastnom spojení vytvára pocit pevnosti a stability, sklo dodáva domu ľahkosť. Architekt pritom navrhol steny lemujúce átrium aj fasádu objektu garáže a wellness zo žiarivo bieleho betónu, čím doprial okoliu domu pôsobivé svetlo a jas. „Aj večer je v záhrade vďaka bielemu betónu omnoho viac svetla, pretože steny doslova žiaria,“ potvrdzuje a dodáva: „Ďalšou výhodou je, že betón ostáva krásne biely, aj keď zmokne, a do budúcna mu nehrozí opadávanie ako pri bežných fasádach.“ 

Efektné aj praktické. Na kuchynskú pracovnú plochu z bieleho umelého kameňa Corian nadväzuje impozantná konzola „beznohého“ jedálenského stola.

A predsa úsporne!

Dom je postavený v nízkoenergetickom štandarde. O vykurovanie sa tu starajú elektrické podlahové rohože ukryté pod celistvou podlahou z polyuretánu. Fotovoltické panely na streche objektu wellness zaisťujú dostatok elektrickej energie na to, aby bola celá stavba energeticky sebestačná. V lete, keď je slnečného žiarenia viac, stačí energia aj na ohriatie vody v bazéne. „Elektrické podlahové vykurovanie je pre nás takto nielen najpríjemnejšie, ale aj ekonomicky najvýhodnejšie,“ hovorí architekt. A keďže ide o jeho vlastný dom, nie je dôvod mu neveriť. Pri vetraní sa spoľahli na klasiku: „Nie je nad to otvoriť celý dom do záhrady a spojiť tak interiér s exteriérom do jediného priestoru, ktorý ponúka ako pokojný tieň, tak horúce slnko, chladivú vodu i žiarivo biely piesok,“ dodáva Petr Skrušný. 

Vďaka zasklenej stene „GALÉRIE“ – garáže – sa môže domáci pán do nekonečna kochať pohľadom na svojich retro elegánov.

S átriom v centre pozornosti. Dom sa otvára zasklenou stenou do átria chráneného z jednej strany domom samým a z náprotivnej strany objektom s garážou, wellness a vínnou pivnicou. Každá z izieb má cez posuvné sklené dvere prístup do exteriéru, opačná strana domu je využitá na obslužné priestory a komunikáciu.

DOM V KOCKE

Rodinný dom s átriom, Brno 

Architekt: Petr Skrušný
Základy: betónová základová doska, hr. 15 cm, ktorá pokračuje aj mimo domu pod časťou átria
Obvodové steny: nosné, hr. 44 cm, masívna konštrukcia zo strateného debnenia systému VELOX
Zastrešenie: železobetónová stropná doska uložená na obvodových nosných stenách a v zasklenej časti na oceľových stĺpoch; skladba vrstiev extenzívnej vegetačnej strechy
Fasády: farebný betón Colorcrete v bielom odtieni (vyrobila a dodala betonárka TBG Betonmix v Brne – Královom Poli, člen skupiny Českomoravský beton)
Okná: hliníkové, zasklenie heat mirror
Vykurovanie a príprava teplej vody: elektrické podlahové rohože Fenix, zásobník s elektrickým ohrevom
Technika: fotovoltické panely, v obývačke klimatizácia systému split

Ing. arch. Petr Skrušný (1967)
Brniansky rodák vyštudoval Fakultu architektúry VUT v Brne. Od roku 1993 pracuje ako architekt vo svojej firme Architektonika 3000. Je tiež spolumajiteľom spoločnosti Antre 3000 na výrobu atypických interiérov, ktorá dodávala interiérové prvky aj do tejto novostavby.
petr.skrusny@gmail.com

TEXT MATEJ ŠIŠOLÁK
FOTO LIBOR TEPLÝ
ZDROJ časopis Môj dom 7/2015

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 1/2020
v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

Najnovšie príspevky