Dvojpodlažná drevostavba v Dolnom Rakúsku vyniká jednoduchosťou

05.11.2015  |     

Aký dom vlastne človek potrebuje? S dostatkom súkromia a priestoru pre rodinu, aby poskytoval pohodlie, útočisko a v lete príjemný tieň... Ak všetko rozumne zvážime, väčšina z nás nechce nič komplikované. Lenže urobiť dobrý a jednoduchý dom vôbec nie je jednoduché.

Okolie Bratislavy sa pomaly začína vracať k tomu, čo bolo pre túto oblasť vždy typické – k jedinečnému slovensko-rakúsko-maďarskému mixu kultúr (aj rodín). Mnoho Bratislavčanov našlo príjemné bývanie v dedinách a mestečkách tesne za našimi hranicami, vlastne kúsok od hlavného mesta, a nové štvrte rozprúdili život aj v pre Rakúšanov zapadnutom kúte Dolného Rakúska. Podobné pozadie má za sebou aj dom, ktorý navrhol architekt Pavol Pokorný.

Strešná terasa na východnej strane domu odclonila spálňové okná od najbližších susedov.

Ľudská mierka. „Aby sa ľudia cítili doma dobre, potrebujú si svoj priestor sami dotvoriť. Architekt by pri tomto podľa mňa nemal prekážať,“ hovorí Pavol Pokorný.

Koncepcia

Pri návrhu vychádzal architekt z podmienok parcely a okolia: pozemok s výmerou približne 700 m2 a priaznivou severojužnou orientáciou (s ulicou na severe) bol medzi dvoma zastavanými parcelami – na západnej strane stál rodinný dom s garážou na hranici pozemku a na východnej dom s oknami a hlavnými exteriérovými priestormi orientovanými smerom k plánovanej novostavbe. „Susediaca zástavba, orientácia na svetové strany a mierny severný sklon pozemku boli pre architektonický koncept určujúce,“ hovorí Pavol Pokorný.

Riešením, ktoré v tejto situácii ponúklo všetky atribúty príjemného bývania, bola stavba s prízemím a poschodím navzájom „pootočenými“ o 90°. Prízemie s dennou zónou je rovnobežné s ulicou a na hranici parciel sa stretajú dve garáže. „V tomto smere je rakúsky stavebný zákon veľmi rozumný – dovoľuje umiestniť vedľa domu vedľajšiu budovu aj na hranicu pozemku, pokiaľ nepresiahne istú výšku,“ oceňuje architekt, ktorý v Rakúsku študoval a navrhol tu niekoľko domov. Druhé, spálňové podlažie tvorí presahujúca hmota orientovaná kolmo na prízemie a konzolovito vysunutá výraznejšie smerom na juh. Toto riešenie malo viacero logických dôvodov: „Orientovať nočnú časť výlučne na juh by bolo nepriaznivé z hľadiska tepelnej pohody. Takto majú obe spálne ranné východné slnko, čo je podľa mňa najpríjemnejšie,“ objasňuje architekt Pokorný. „Navyše, presahujúce poschodie prirodzene zatieňuje južnú terasu,“ dodáva.

“Je to taký normálny dom. Nie je to architektúra pre salónnych kritikov architektúry, ale pre ľudí - je to priateľské prostredie s dobrou mierkou, čo je veľmi dôležité, a dobre sa tam býva. Domáci pán skonštatoval, že je absolútne spokojný, keďže má všetko, čo chcel. A to je pre mňa pri konečnom bilancovaní najdôležitejšie.”
Pavol Pokorný, architekt

Dispozícia

Rovnako ako koncepcia, aj dispozícia domu je logická a nekomplikovaná. Suterén je koncipovaný ako pobytová zóna so spoločenským priestorom na biliard, sledovanie filmov a podobne. Patrí sem aj hosťovská izba, kúpeľňa a práčovňa. „Vďaka anglickým dvorčekom, ktorými sme nešetrili, je tu dostatok svetla. Miestnosti síce nemajú kontakt s exteriérom, ale v letných horúčavách tu bolo veľmi príjemne,“ upozorňuje architekt.

Podstatnú časť prízemia zaberá otvorený denný priestor, na ktorý nadväzuje terasa za domom. Väčšia garáž, prístupná z domu aj zo záhrady, slúži aj ako sklad náradia a priestor na drobné záhradné práce. Poschodie je overenou klasikou so spálňami, šatníkom a kúpeľňou. „Páčilo sa mi, že sa majitelia uspokojili s pomerne malou spálňou a viac miesta venovali detskej izbe, hovorí Pavol Pokorný a pokračuje. „Keď sa dom projektoval, boli ešte bezdetní, preto sme sa zhodli na univerzálnom riešení – jednej veľkej miestnosti s rozlohou približne 28 m2, ktorú možno v prípade potreby rozdeliť nábytkom na dve izby. Dnes majú dve malé deti, takže časom sa určite plánované delenie zrealizuje.“

Intimita

Z ulice sa do domu vchádza po jedinom schodíku a keďže sa pozemok smerom k ulici zvažuje, terasa na opačnej strane domu je mierne zahĺbená. „Aj v husto zastavanej štvrti sa tak dosiahla veľmi príjemná intimita,“ upozorňuje architekt. „Domáca pani tu nechala urobiť záhradné úpravy so suchými múrikmi a briežok okolo terasy je husto obrastený, takže je tu pekný výhľad na zeleň.“

Pocit súkromia podporil architekt aj premysleným umiestnením okenných otvorov – na prízemí je smerom do ulice obrátené len okno z kuchyne, hlavná zasklená stena otvára interiér do záhrady. K susedom nie sú otočené žiadne okná. Okná spální na poschodí odclonila od východných susedov strešná terasa – jej vyššie atikové múry nahradili zábradlie a zabezpečili intimitu. Detská izba, ktorá potrebuje viac slnka, má okná aj na juh, pred prehrievaním ju chránia vonkajšie žalúzie.

Konštrukcia

Suterén domu je z monolitického betónu, nadzemné podlažia tvorí drevostavba z uzavretých sendvičových panelov izolovaných minerálnou vlnou. Zaujímavosťou je odvážne konzolové vysunutie poschodia o 3 m, ktoré prekrýva terasu na južnej strane domu a demonštruje konštrukčné možnosti drevostavby. „Je úžasné, že drevostavby zvládnu aj takéto veci,“ nadchýna sa architekt. „Rodina býva v dome už druhý rok a v tomto náročnom detaile sa neprejavili žiadne poruchy,“ potvrdzuje.

Technika

Hoci obvodové konštrukcie dosahujú parametre pasívnej stavby, technické vybavenie domu im celkom nezodpovedá. „To ma trochu mrzí,“ hovorí architekt, pre ktorého sú pasívne stavby srdcovou záležitosťou.

„V dome je tepelné čerpadlo, solárne kolektory, dokonca inteligentné riadenie technológií. Je tu aj riadené vetranie, ale bez rekuperačnej jednotky. To je podľa mňa škoda. V lete sa tak napríklad nedosiahlo to, čo v pasívnych domoch bežne funguje – pri úplnom zavretí býva vnútri aj v horúčavách príjemne. Aj keď pri malých deťoch, ktoré majú na terase pieskovisko a bazén, je úplné uzavretie domu asi len fikcia. Bol som tu na návšteve v auguste a vďaka prúdeniu chladného vzduchu zo suterénu, južnému tieneniu a zavlažovaniu v záhrade bolo v dome síce teplo, ale nie nepríjemne horúco. A rekuperačnú jednotku si možno objednajú dodatočne,“ uzatvára architekt Pokorný.

Pôdorys poschodia
1 schody
2 šatník
3 kúpeľňa
4 spálňa
5 detská izba
6 strešná terasa

DOM V KOCKE

Dom v Dolnom Rakúsku
Dvojpodlažný objekt s podpivničením
Realizácia: 2014
Autor: Pavol Pokorný, spolupráca: Mária Šmilňáková, Martin Bujna
Dodávateľ drevostavby: ForDom
Dodávateľ spodnej stavby: Tegmen Gmbh
Úžitková plocha: 280 m2
Konštrukcia obvodových stien: suterén: monolitický železobetón, horná stavba: montovaná drevostavba zo sendvičových panelov v pasívnom štandarde, izolovaných minerálnou vlnou
Tepelná izolácia obvodových stien: minerálna izolácia Isover v troch vrstvách, v celkovej hrúbke 480 mm, U = 0,1225 W/m2 . K 
Strechy: pochôdzna terasa pri spálňach, technická strecha garáže a hlavná plochá strecha domu, konštrukcia: drevostyčníkové nosníky na celú výšku vyplnené minerálnou tepelnou izoláciou Isover
Okná: drevohliníkové s trojsklom a vonkajšími žalúziami, Makrowin
Vykurovanie a ohrev vody: tepelné čerpadlo soľanka/voda (Ochsner), solárne kolektory
Riadené vetranie: vetracia jednotka s ohrevom vzduchu (Ochsner)
Inteligentné inštalácie: Gira
Merná potreba tepla na vykurovanie: 30 kWh/m2. a

Ing. arch. Pavol Pokorný

„V roku 2008 sme sa v ateliéri rozhodli, že svoje projekty chceme realizovať výlučne v nízkonergetickom a pasívnom štandarde. V portfóliu máme za 20 rokov kadečo, od interiérov po priemyselné fabriky; od výstavných expozícií po kancelárske budovy. V poslednom období sa špecializujeme na rodinné domy a drevostavby.“
www.pokornyarchitekti.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis Môj dom 10/2015

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 10/2019 v predaji


Byt plný paliet a nádeje




kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky