Záchrana starého domu plného plesní sa podarila úspešne zrealizovať

30.11.2015  |     

Hlavným želaním rodiny, ktorá obývala farmársky dom, bolo mať opäť zdravý dom. Okrem toho si priali rekonštrukciu, ktorá by z ich domu postaveného v 70.-tych rokoch minulého storočia urobila moderný dom s očarujúcim dizajnom a plne funkčným technickým riešením.

Pôvodné myšlienky rodiny sa uberali tým smerom, že sa s domom nadobro rozlúčia, zbúrajú ho a na inom mieste si kúpia alebo postavia nový. Lokalita a najmä krásny pozemok plný zelene im však prirástli k srdcu, a preto spolu s architektmi našli spoločnú reč a uzniesli sa na tom, že dom nezbúrajú ale pretvoria na moderné a komfortné sídlo. 


Hlavným problémom v dome bol výskyt škodlivých plesní. V súvislosti s týmto nepríjemným problémom sa čoraz častejšie u členov rodiny objavovali respiračné problémy. Tento stav bol vlastne rozhodujúcim momentom, ktorý ich prinútil konať. 

Viac foto v galérii

Dom postavený vo Frederick County má skvelú polohu, ktorá by po odstránení vnútorných problémov, zabezpečila rodine možnosť žiť zdravo a užívať si dosýta danosti okolitej prírody a krásneho pozemku. Architekti sa teda rozhodli premodelovať dom, zmeniť jeho dispozíciu, odstrániť niektoré časti a zároveň učiniť prístavbu, ktorá by rozšírila funkcie a priestory príbytku. 

Okrem toho sa zamerali na ekologické riešenia a rozhodli sa využiť čo najviac zostatkového materiálu,  plus využili slnečnosť lokality a inštalovali solárne panely. Majiteľ sa snažil byť v maximálnej miere nápomocný a z lokálnych zdrojov pozháňal užitočné predmety, ktoré prekvapili aj samotných architektov. Ako príklad môžeme uviesť mohutné balvany, ktoré ponachádzal v okolí a využil ich ako exteriérové aj interiérové dekoračné prvky. Rovnako poslúžili aj masívne kmene, ktoré napokon vytvorili podporné stĺpy a dekorácie v jednom – vidieť ich môžete na fotografiách kuchyne a obývačky.

Viac foto v galérii

V srdci domu, ktoré je tvorené pôvodnou konštrukciou, sa nachádza priestranná kuchyňa. V bočných prístavbách nájdeme obývačku, knižnicu, hlavnú spálňu či miestnosť určenú pre relaxačné cvičenie jógy. Priestory obývacej izby a knižnice sú zaplavené denným svetlom vďaka veľkoformátovým preskleným plochám vsadeným do masívnej konštrukcie z cédrového dreva. Na poschodí nad kuchyňou sa nachádzajú detské izby. Architekti sa rozhodli poschodie otvoriť a vertikálne tak prepojiť priestor s cieľom priniesť viac svetla do kuchyne.

Viac foto v galérii

Výsledkom rekonštrukcie je moderný, oku lahodiaci farmársky dom v nádhernom prostredí, ktorý spĺňa predstavy majiteľov a najmä je zdravým, ekologickým a prívetivým útočiskom pre všetkých členov rodiny.

Text: Anna Martausová
Foto: Hoachlander Davis Photography
zdroj: freshome.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky