Dvojpodlažný rodinný dom sa musel na malom pozemku prispôsobiť majiteľovej vášni

28.12.2015  |     

V tomto dome hrajú prím autá. Vďaka šikovným architektom však dostal výraz „bývanie nad garážou“ úplne nový význam.

„Ak klienti popisujú svoje sny o bývaní, spravidla ich záujmy a hobby ovplyvnia aj podobu budúceho domu,“ hovorí architekt Ján Stempel z renomovaného ateliéru Stempel & Tesar architekti. Preniknutie do týchto snov (zámerne zdôrazňuje, že ide o sny, nie požiadavky) je podľa neho cestou k úspešnému návrhu rodinného domu pre konkrétneho človeka. Nebýva však časté, aby bol dopad na podobu domu taký radikálny, ako to bolo pri rodinnom dome v Bašti, v obci neďaleko Prahy. Navyše išlo o hobby len jedného z manželov.

Sieť napnutá na oceľovom ráme (slúžiaca ako zábradlie terasy) bude zároveň oporou pre popínavé rastliny. Spodné, garážové poschodie sa tak časom stratí v zeleni.

Diktát garáže

Starší manželia, od ktorých sa už odsťahovali deti, kúpili v obci východne od Prahy pozemok, na ktorom chceli postaviť dom – pre seba a pre autá. Okrem bývania totiž potreboval budúci majiteľ aj dielňu, kde by sa mohol venovať svojej veľkej vášni, úprave závodných automobilov. Hlavným motívom stavby sa teda stala garáž, ktorá určila hmotu aj dispozíciu celého domu. „Stavbu obývačky pre auto – teda garáže – sa väčšinou snažíme klientom vyhovoriť. Dá sa totiž ľahko spočítať, že ide o nenávratnú investíciu, ktorá navyše dvíha aj náklady na prevádzku domu,“ vysvetľujú architekti. Tu však mala garáž slúžiť ako dielňa pre automobilového pretekára! Navyše išlo o priestor, ktorý v zime nestačí len temperovať, treba ho vykúriť. Architekti preto navrhli garáž ako súčasť domu. Na pomerne malom pozemku tým minimalizovali zastavanú plochu a súčasne dosiahli jednoduchú a kompaktnú formu stavby, ktorá je úsporná z pohľadu výstavby aj prevádzky. Obytné miestnosti sa teda museli presunúť na poschodie. Túto dispozičnú anomáliu a požiadavku na vonkajšie kryté státie pre autá vyriešili oceľovou konštrukciou pri južnej fasáde – tá plní naraz niekoľko funkcií: tvorí veľkorysú terasu tienenú plachtami, takže zaisťuje aj letné tienenie obytných miestností; cez točité schodisko zároveň zabezpečuje spojenie so záhradou; ďalej vytvára okrem krytého parkovania aj krytý vstup do domu a v neposlednom rade je vďaka oceľovej sieti oporou pre popínavé rastliny.

Zariadenie sa nesie v duchu farebného ladenia interiéru – striedania bielej a čiernej, ktoré decentne dopĺňa sivá.

Vo dvoch výškach. Niekoľkými schodíkmi popri pôsobivom kozube sa prechádza do vyvýšenej spálňovej časti.

Proporcie a úrovne

Hoci bola láska domácej panej k záhrade a rastlinám v pozadí veľkého sna jej manžela o dielni na závodné autá, celkové riešenie domu (jeho usporiadanie a prepojenie so záhradou) túto lásku neodsunulo do úzadia. Naopak, poloha obývačky na poschodí opticky zväčšuje záhradu vďaka výhľadu cez strechy susedných nižších domov na prírodnú rezerváciu a oceľová konštrukcia na južnej fasáde umožní záhrade „vyšplhať sa“ až na dom.

Zaujímavosťou interiéru sú rôzne výšky podláh a stropov. Požiadavku na vysoký strop v dielni vyvažuje bežná výška spální nad ňou a, naopak, zvýšený obývací priestor dorovnáva klasickú výšku stropu v kancelárii na prízemí. Samotné proporcie priestoru a priehľady z obývačky boli dostatočne zaujímavé na to, aby tu architekti ponechali interiér striedmy, v bielej farbe skombinovanej s pohľadovým betónom na strope. 

Solárne plachty v kontrastnej červenej farbe sa starajú o tepelný komfort na terase aj v izbách na poschodí.

Pri navrhovaní rodinného domu v Bašti sa architektom podarilo preniknúť do snov jeho majiteľov. Prvky, čo dodávajú stavbe jedinečnosť, sú zároveň premyslenými riešeniami, ktorých prvoradým cieľom bolo splnenie všetkých potrieb užívateľov.

Pôdorys poschodia
Na poschodí sa odohráva rodinný život. Je tu otvorená obývačka spojená s kuchyňou a jedálňou, po niekoľkých schodíkoch sa vystúpi do zvýšenej časti so spálňou, hosťovskou izbou, šatníkom a kúpeľňou.

Pôdorys prízemia
Viac než polovicu prízemia zaberá garáž, ktorá slúži zároveň ako dielňa. V druhej časti je malá vstupná hala, kancelária a technické miestnosti. 

Rez
Interiér oživujú rôzne výšky podláh a stropov v jednotlivých priestoroch, ktoré zároveň vychádzajú z funkčných požiadaviek. Vyšší strop v dielni vyvážila bežná výška spální, zvýšená obývačka zasa vyrovnala nižší priestor kancelárie na prízemí.

DOM V KOCKE

Dvojpodlažný rodinný dom s garážou
Bašť, Stredočeský kraj
Architekt: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař – Stempel & Tesar architekti
Projekt a výstavba: 2012 – 2015
Pozemok: 791 m2
Zastavaná plocha:  113 m2
Úžitková plocha: 178 m2

Stempel & Tesar architekti
Prof. Ing. arch. Ján Stempel 
a Ing. arch. Jan Jakub Tesař
www.stempel-tesar.com

TEXT RED
FOTO FILIP ŠLAPAL
ZDROJ časopis Môj dom 11/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Drsný dom do drsnej prírody: Asymetria a hrdzavá fasáda

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky