V Starej Ľubovni stojí priamo v záhrade rodičovského domu netradičná drevostavba

05.05.2016  |     

Netradične koncipovaný dom sa stal pre mladú rodinu takým príjemným, prirodzeným a praktickým bývaním, až človeku príde čudné, že sa podobné nestavajú už dávno a omnoho častejšie.

Dve strešné okná orientované na sever umožňujú dom v lete účinne prevetrať a ochladiť.

Boli by blázni, keby nevyužili príležitosť postaviť si v záhrade rodičovského domu svoj vlastný. Známe prostredie a pozemok zadarmo sú benefity, nad ktorými sa len tak nemávne rukou. A tak sa rodinke s dvoma malými deťmi otvorila možnosť vymeniť panelákový byt za väčší priestor aj vyšší komfort. Navyše s milovanou záhradou!

Podľa vzoru stodola

Ich prvotná predstava sa veľmi nelíšila od toho, čo od domu očakáva väčšina mladých rodín – prízemný, v tvare L, s otvorenou dennou časťou, dvoma spálňami, hosťovskou izbou a šatníkom. Malým vybočením zo zabehaných koľají bola možno len požiadavka na drevostavbu s plochou strechou. A keďže sa zaujímajú o modernú architektúru, oslovili trojicu mladých invenčných architektov. Ibaže tí nenechali na ich predstave kameň na kameni. Našťastie.

Výraznou zmenou bola napríklad sedlová strecha. Architekti sa totiž pri svojom návrhu inšpirovali formou stodoly. „Stodoly sú stále súčasťou viacerých okolitých záhrad a dvorov, takže nový dom sa aj napriek modernému vzhľadu harmonicky začlenil do existujúcej zástavby,“ vysvetľuje architekt Martin Boleš. Z okolitej zástavby vychádza aj orientácia domu, ktorý je „natiahnutý“ pozdĺž severného okraja pozemku. Zasklená fasáda na jeho južnej strane tak ponúkla maximálne spojenie so záhradou a tvorí minimálnu bariéru medzi interiérom a exteriérom. Aby získali čo najlepšiu orientáciu zasklených stien smerom na juh, stavba je v strede zalomená – otočenie približne o 15° pomohlo zvýšiť pasívne solárne zisky. 

V spolupráci so stromami

Jedným z cieľov architektov bolo zachovať čo najviac stromov, ktoré rástli v rodičovskej záhrade. A tie sa im odvďačili tak, ako to stromy vedia. Tri staré brezy tvoria optickú bariéru od ulice, takže záhrada získala viac intimity a k úrode zo starej hrušky si môžu domáci pripočítať ďalší benefit – príjemný tieň na terase. Drevo, ktoré je typické aj pre tunajšie stodoly, je v dome zároveň hlavným konštrukčným i pohľadovým materiálom – príjemným, ekologickým a trvalo udržateľným. Drevená stĺpiková konštrukcia dostala prevetrávanú fasádu z neošetreného smrekovca, ktorý časom zosivie a pomôže domu ešte lepšie splynúť s okolím. V interiéri použili architekti výhradne smrekové drevo, ktoré je v tejto časti Slovenska tradičným materiálom. Sú z neho všetky priznané konštrukcie, podlahy, rámy okien a dverí, kuchynská linka aj dvere 14 m dlhej vstavanej skrine, ktorá sa tiahne z rodičovskej izby až do centrálneho denného priestoru (nahradila šatník, ktorý sa tak pridal ku škrtom v pôvodných plánoch).

Kozubová piecka je prakticky umiestnená pri murovanom bloku, ktorého súčasťou je aj komín. Stará sa o príjemnú atmosféru v obývačke aj tepelnú pohodu v celom dome – pomocou riadeného vetrania s rekuperáciou sa totiž teplo rozvádza aj do ostatných priestorov.

To, že sa okolo dvoch betónových „kociek“ dá chodiť podobne ako okolo stromov v záhrade, nielen opticky zväčšuje priestor, ale priam láka naháňať sa či kolobežkovať

Ruka v ruke

Konštrukcia, dispozícia a dizajn vytvorili v dome obdivuhodnú súhru. Ľahkú drevenú konštrukciu, ktorá tvorí obvodové steny, dopĺňajú centrálne umiestnené bloky vymurované z betónových tvárnic – slúžia ako nosné a stužujúce prvky a zároveň originálne členia dispozíciu v horizontálnom aj vertikálnom smere. Celý interiér je v podstate veľký otvorený priestor. Pomocou blokov familiárne nazývaných „kocky“ z neho architekti vyčlenili niekoľko menších častí s rôznymi funkciami.

Srdce domu tvorí kuchyňa s jedálňou a obývačkou v jeho strede, za „kockami“ sú na oboch koncoch stavby dlhej až 26 m spálne – rodičovská a detská. Murované bloky obsahujú kúpeľne, sklad a ďalšie zázemie, zároveň na nich vznikli dva oddelené podkrovné priestory – pri rodičovskej spálni pracovňa, ktorá v prípade potreby prichýli hostí, pri detskej izbe herňa, ktorá podnecuje kreativitu pri hrách. Ostatne, detským hrám je naklonený celý dom – dlhá, voľná dispozícia, v ktorej sa dá okolo dvoch „kociek“ behať ako okolo stromov v záhrade, priam láka k naháňačkám či kolobežkovaniu. 

Priznané betónové tvárnice centrálnych blokov vytvárajú sympatický kontrast so smrekovým drevom, ktoré je najdôležitejším materiálom v celom interiéri.

Prirodzene, efektívne

Keďže stavali na severe Slovenska, kde nie sú výnimkou 30-stupňové mrazy, bola pre majiteľov dôležitá energetická efektívnosť domu. Obvodové steny s hrúbkou 45 cm vyplnené tepelnou izoláciou v zime dostatočne chránia proti chladu, veľkorysé, južne orientované zasklenie zas pomáha prirodzene ohrievať interiér, čím sa minimalizuje potreba energie na vykurovanie. Kozubová piecka v obývačke sa stará o príjemnú atmosféru a kúrenie nielen v tomto priestore – vďaka vetraniu s rekuperáciou sa teplo rozvedie do celého domu. A aby sa dom rýchlo nevychladil, k úlohám blokov z betónových tvárnic patrí aj akumulácia tepla, najmä ziskov zo slnečného žiarenia.

Vycibrený časom. Prvý koncept domu navrhla trojica architektov ešte v roku 2011. Kríza potom odložila stavbu asi na dva roky, ktoré autori využili na doladenie nápadu až do dokonalej jednoduchosti. 

V lete sa zas o príjemnú klímu stará drevená prevetrávaná fasáda, dvojitá prevetrávaná strecha, stromy a tienenie na terase. Vďaka dvom strešným oknám orientovaným na sever sa navyše dá dom účinne ochladiť prirodzeným prevetraním.

Dvere dlhej skrine sú z rovnakých smrekových dosiek ako podlaha či obklad stien nad betónovými blokmi, v tomto prípade sú však pigmentované nabielo. Architekti tak vytvorili ľahký kontrast s okolitými drevenými plochami.

Multifunkčné. Betónové tvárnice stredových blokov fungujú aj ako tepelnoakumulačná hmota – cez južné zasklenie sa v zime nahrievajú, v lete sú zatienené rovnako ako terasa.

DOM V KOCKE

Drevostavba rodinného domu v Starej Ľubovni

Architekti: Martin Boleš, Aleš Berec, Erika Bányayová
Projekt: 2011 – 2013 
Realizácia: 2014 – 2015
Hrubá stavba: Auradom
Stolárske práce: Woodcrea
Zastavaná plocha: 178 m2
Úžitková plocha: 142 m2
Konštrukcie: drevená stĺpiková konštrukcia na južnej strane podopretá oceľovými stĺpmi, murované centrálne nosné bloky z betónových tvárnic, obvodové steny izolované minerálnou vlnou
Fasáda: odvetraná zo sibírskeho smrekovca
Strecha: šikmá, dvojplášťová prevetrávaná s drevenou konštrukciou a plechovou falcovanou krytinou (Lindab Seamline)
Okná: drevohliníkvé s trojsklom (Mintal)
Technika: nútené vetranie s rekuperáciou a elektrickým dohrevom vzduchu (Comair), elektrické podlahové vykurovanie, kozub ako doplnkový zdroj tepla, elektrický zásobník na prípravu OPV
Energetická trieda: B

Ing. arch. Martin Boleš
Ing. arch. Erika Bányayová
Ing. arch. Aleš Berec
www.martinboles.com

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO ERIKA BÁNYAYOVÁ A MARTIN BOLEŠ
ZDROJ časopis Môj dom 4/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Staviame a rekonštruujeme


95 tipov, ako postaviť kvalitný dom




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky