Dom nad Devínom známy zo seriálu Kukučka. Ako vyzerá zvnútra a ako sa v ňom býva?

20.05.2016  |     

Však je vám tento dom povedomý? Mohli ste ho vidieť v seriáli Kukučka a skutočne sa niet čo čudovať, že jeho tvorcov stavba na svahu Malých Karpát neďaleko Bratislavy oslovila. Ako vyzerá zvnútra a ako sa tu býva?

Architektúra domu vychádza z racionálneho rozloženia obytných miestností okolo slnečného átria a z oddelenia dennej a nočnej časti na prízemí. Nočnej zóne je venované juhozápadné krídlo so spálňou, veľkoryso riešenou kúpeľňou a šatníkom.

Rodinný dom v kopci nad Devínom leží na skutočne úžasnom mieste. A presne tým sa jeho príbeh začal – pozemkom, ktorý tunajšieho domáceho pána chytil za srdce. Ďalším krokom k vysnívanému bývaniu bolo stretnutie s architektmi Pavlom Kosnáčom a Martinom Križanom z ateliéru KOSI architekti: „Oslovil ma široký záber ich projektov. Všetky veci, ktoré som od tohto ateliéru videl, boli pritom výborné,“ zdôvodňuje svoje rozhodnutie pre spoluprácu majiteľ.

Láska na prvý pohľad

Pokoj, ticho a výhľad ponad rodinné domy štverajúce sa hore svahom až za Dunaj, na kopce a úhľadne obrobené pásy polí v Rakúsku. Pozemok na konci ulice, kde sa svah zmierňuje a dedinu pomaly strieda les – v okolí Bratislavy by ste dlho hľadali romantickejší. „Predtým som býval som v centre mesta. Vedel som, že Devín existuje, ale ani sa mi nesnívalo, že tu raz budem žiť,“ hovorí domáci pán.

„Lenže keď som prišiel na toto miesto, hneď som sa rozhodol. Presne tu som si vedel predstaviť dom, aký som už dávno chcel postaviť – s pôdorysom v tvare U, s veľkými zasklenými stenami a výhľadom. Devín som si nakoniec veľmi obľúbil. Je tu ticho, pokoj, čerstvý vzduch... Často sem prídu až pod okno srnky. A mám skvelých susedov, čo je tiež dôležitá vec,“ vypočítava pozitíva svojho bývania majiteľ, ktorý v dobrom spomína aj na komunikáciu so starostkou a stavebným úradom: „Nielenže nám nehádzali polená pod nohy, ale naopak, pomáhali nám, čo si naozaj vážim.“

Začali od kuchyne

Dom je zasadený do hornej časti pozemku, tak, aby chránil záhradu od ulice a vyťažil zo svojej polohy maximum – denné miestnosti sú obrátené na juh, juhovýchod a juhozápad, smerom k výhľadom, a sú naozaj intenzívne prepojené s exteriérom. Pôdorys v tvare U vytvoril chránené átrium a zároveň dispozíciu s logickými väzbami. V hlavnej časti domu, na prízemí, je okrem otvorenej dennej zóny aj spálňová časť, ktorá zaberá juhozápadné krídlo. Poschodie, ktoré zasahuje len nad strednú časť U-čka, je venované dvom hosťovským izbám: „Pravidelne sem chodia deti, ktoré sú už dospelé. A možno ich časom využijú aj vnúčatá,“ plánuje domáci pán.

To, že srdcom dennej časti je nezvyčajná kuchyňa, rozhodne nie je dielom náhody. O kuchyni bolo totiž rozhodnuté skôr, než bol vymyslený dom. „Veľmi sa mi páčila, tak som ju objednal a zobral som architekta Kosnáča do showroomu. Povedal, že som blázon. Ale nakoniec ušil dom na mieru kuchyni,“ smeje sa majiteľ. „Určite to nie je štandardný postup, ale myslím, že to dobre dopadlo.“ 

Z galérie, na ktorú vedie jednoramenné schodisko, sú prístupné hosťovské spálne na druhom podlaží. 

Za jeden povraz

Domáci pán mal o svojom dome pomerne presnú predstavu a pri navrhovaní a dolaďovaní detailov projektu sa s architektmi Kosnáčom a Križanom absolútne zhodli. „Bolo skvelé, že ma počúvali a akceptovali moje názory a predstavy. Dokonca vedeli oceniť dobré nápady. To nie každý architekt dokáže,“ uznáva skúsený investor. „Myslím, že aj preto sa tu tak dobre cítim – že od začiatku navrhovali dom tak, aby mi vyhovoval. Pretože ja tu predsa budem bývať.“

DOM V KOCKE

Rodinný dom v Devíne

Autori: Pavel Kosnáč a Martin Križan, KOSI architekti
Projekt: 2011
Realizácia: 11/2011 - 11/2014
Zastavaná plocha: 192 m2
Úžitková plocha: 379 m2
Základy: železobetónová monolitická doska uložená na základových pásoch
Zvislé obvodové konštrukcie: v suteréne železobetónové, z tvárnic TD, nadzemné podlažia z tehál POROTHERM Profi 38 so zateplením, nosný systém na 1. NP dopĺňajú železobetónové stĺpy
Vodorovné konštrukcie: železobetónové stropné dosky
Strechy: obrátené ploché, nepochôdzne so štrkovým posypom, nad časťou garáže extenzívna zelená strecha
Výplne otvorov: hliníkový systém s izolačným trojskolm
Vykurovanie: teplovodné podlahové vykurovanie, chladenie stropnými sálavými panelmi, kondenzačný plynový kotol Wiessmann
Komín: z tvárnic systému Schiedel

KOSI architekti
Ing. arch. Pavel Kosnáč, Ing. arch. Martin Križan
www.kosi.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis Môj dom 5/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky