V starej školskej budove vznikli priestranné a presvetlené byty plné kreatívnych riešení

21.06.2016  |     

Čas dovoleniek a prázdnin už zasa klope na dvere. Aj preto sme sa na fotonávštevu tentoraz vybrali do starej školskej budovy v holandskom Amsterdame. Dlho prázdninovala, na svoj pôvodný účel sa nepoužívala. Dovolenka sa jej však skončila a po rekonštrukcii v nej vzniklo niekoľko bytov. V tomto nový charakter priestoru do veľkej miery opäť určili deti. Je totiž útulným domovom päťčlennej rodiny.

Päťčlenná rodina s tromi malými deťmi rozhodne potrebuje dostatok miesta na spoločne strávený čas. To bola podľa dizajnérov zo Standard Studia, ktorí pomáhali tento domov vytvoriť, jedna z hlavných myšlienok, ktorej sa pri návrhu držali. Stará učebňa sa teda v tomto duchu premenila na veľký otvorený priestor, kde sa vošla obývačka, kuchyňa, jedáleň a kopa miesta na hranie pre najmenších obyvateľov. 

Veľké školské okná prehriali byt množstvom svetla, biele steny ho ešte rozžiarili. Priečky boli zbytočné, všetci chcú byť predsa spolu, navyše, „detské tajfúny“ ťažko zmiznú kontrolnému rodičovskému oku. Ich hry si však vyžadovali množstvo odkladacích priestorov, kam by sa rýchlo a jednoducho dali upratať nutné milé „rekvizity“. V priestore tak vznikli hracie ostrovy z preglejky, na ktorých sa vďaka vankúšom môžete pohodlne usalašiť a do ich útrob sa naozaj zmestí všeličo.

Bledá preglejka je vizuálne i na dotyk príjemný materiál, výborne spolupracuje so svetlom, ktoré priestor zalieva. Dominuje aj na povrchoch ostatných kusov nábytku a vytvára jednotnú vizuálnu líniu. Linka i knižnica sú členené na rôzne veľké úložiská. Zatvorené i otvorené – podľa toho, čo v nich našlo svoje miesto a nakoľko to môže byť v dosahu malých detských rúk. Na zariadení tak úplne prirodzene a prakticky vznikla akási dynamická geometrická mriežka. Nič zložité, ale v takomto čistom interiéri efektné. Priestor nad pracovnou doskou sa tak napríklad šikovne premenil na ukladaco-ozdobnú „nástenku“, na ktorú „pripnete“, čo potrebujete.

Betónová podlaha a výrazné kovové zábradlie sú prvkami odkazujúcimi na školskú minulosť tohto bytu. Kovové prvky nie sú na súčasnom nábytku výnimkou, takže ladenie nebolo problémom. Aby harmónia bola ešte dokonalejšia, použili stôl s masívnou rustikálnou kovovou podnožou. Tá však nevyzerá vôbec školsky ani stroho, ornamenty skôr posilnili domácky dojem kuchyne starej mamy.


V každej rodine však musí zostať aj priestor na súkromie. Okrem toho, počítač a pracovný kútik môžu byť v domácnosti s tromi drobcami pomerne ohrozeným druhom. Preto sa spolu s inými dospeláckymi „hračkami“, ako napríklad klavír, ocitli na galérii. Nočná zóna zasa vznikla z bývalej zborovne. Zachovala si jemnú farebnosť ako zvyšok bytu.

Odchádzame. Škoda. Ak sa vám ešte nechce, môžete tu ďalej blúdiť prostredníctvom našej galérie a vychutnávať si priestor, ktorý vďaka šikovnej recyklácii funkcie odhalil svoje skryté možnosti.

Text: Zuzka Kubalová Foto: Standard Studio
Zdroj: freshome.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Tvorivé bývanie 5/2019 v predaji


21 horúcich jesenných trendov




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

Najnovšie príspevky