Chata, ktorá vám vyrazí dych! Vtesnaná medzi skalami a s úžasným výhľadom

20.07.2016  |     

Chata uprostred drsnej prírody, to mnohým znie ako klišé aj preto, že občas sa pod pojem uprostred schová i štít vzdialený niekoľko kilometrov, na ktorý je pekný výhľad. Tento nórsky projekt ateliéru Lund Hagem Architects je však k prírode predsa len o niečo bližšie v tom pravom zmysle slova. Málokedy sa totiž vidí stavba, ktorá by skalám takto dýchala na krk.

Zastavaná plocha samotnej chaty má sotva 30 m2. Priestor je však viac natiahnutý vo vertikálnom smere a zariadený na viacerých úrovniach. Architekti chatku, ktorá mala nahradiť dva existujúce prístrešky, akoby prilepili k nie práve najmenším skalám v nórskom Sandefjorde. 

Autori sa s hrdosťou nechali počuť, že tvar a objem stavby úplne prispôsobili okoliu, všetka vegetácia zostala zachovaná. Dokonca sa podľa vlastných slov pustili do architektonického dialógu s krajinou, a aby ho zlepšili, dostala strecha tvar a funkciu mosta spájajúceho skaly. Majitelia si na ňu vyjdú a vychutnávajú si pohľady na okolitú zalesnenú oblasť alebo sa usadia na miniterasu. No čo, brali by ste to? 

Strecha zároveň predĺženým „krídlom“ chráni časť exteriéru, ktorá je prostredníctvom betónového sedenia „spojená“ s interiérom. Pravidelnými hosťami sú tam lúče večerného slnka so svojím podmanivým svetlom.

Pri výbere materiálov sa návrhári príliš nerozbiehali. Všetko „od strechy po základy“ vyriešili bielym pohľadovým betónom, sklom a drevom. Sklené plochy boli ideálnym riešením, ako sa od skál neodstrihnúť štyrmi stenami a zostať pritom vnútri stavby, betón vytvoril odolné, no prírodné konštrukcie, ktoré zostali zrubovo jednoduché, ale i moderné. Chata bez dreva? V tomto prípade určite nie. Najzaujímavejším dreveným počinom je šikmý strop akoby utkaný z dubových pásov.

Pri 30 m2 sa veľmi rozťahovať nedá, no v centrálnej spoločenskej časti sa našlo miesto na kozub i na neštandardne zavesenú posteľ či kúpeľňu. Komu by bolo pritesno, zbehne na prízemie alebo na zadnú terasu s vonkajším kozubom.

Betón a drevo poskytli dosť zaujímavých štruktúr aj na vytvorenie zrubového zariadenia s čistými modernými líniami. Úlohu ostatných doplnkov zvládne sem-tam sklala, ktorá si prirodzene vyrastá za sklenou stenou – atmosfére sa tu predsa iné ako priehľadné medze nekladú.

Mnoho chát, chalúp, zrubov a podobných „prístavieb“ aj z našej galérie má k prírode blízko, no táto pozerá lesu priamo do obývačky a skaly sedia u nej na čaji. 

Text: Zuzka Kubalová

Foto: Kim Muller a Ivar Kvaal

Zdroj: freshome.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky